Kipróbáltuk: Sony DSC-S70 teszt

0

A bemutató után képen szemügyre véve kicsi, konzervatív gépnek tűnt. Semmi különlegesség, semmi extra. Talán csak a Carl Zeiss lencséket tartalmazó objektív nevezhető ennek. Ezt nagyon reklámozta is a Sony. Valós életben azonban kiderül, hogy a gép vastag, nehéz, burkolata fém. Ezek együtt azt az érzetet keltik, hogy a gép nagyon masszív, strapabíró.

Méretét tekintve az Olympus C-3030Z-hez és a Toshiba PDR-M70-hez hasonlítható, így azért még elfér egy kabátzsebben vagy egy kézitáskában. Kikapcsolt állapotában az objektív kissé kiemelkedik a vázból, ami ezen kívül csak a markolatnál vastagodik meg egy kicsit. Tipikus kompakt fényképezőgép.


Kívülről
A fényképezőgép előlapján a nagyméretű objektív dominál. Az érzékelőlapka felbontásán túl ez az ami leginkább megkülönbözteti kisebb testvéreitől (S50, S30), ugyanis az ebben a modellben f2.0 fényerejű Carl Zeiss objektív van, ami szinte garancia arra, hogy az érzékelőre vetített kép felbontása megfelelő, színeltolódása pedig minimális. Ez ugyanis az utóbbi időben megjelent legtöbb 3 megapixeles fényképezőgép gondja. A felbontást ugyanis az adott méretű lapkán elhelyezett érzékelő pontok számának növelésével érték el, így azonos területre több információt kellett vetíteni. Ez pedig próbára tette a legtöbb nagyfelbontású fényképezőgépet. A színeltolódást nem megfelelő lencsékből épített objektíveknél a kép szélein, kontrasztos éleknél lehet észlelni. Ilyenkor egy lila sáv jelenik meg a sötét és a világos területek határán, ami egyes esetekben igencsak zavaró tud lenni.

Az objektívet a markolattal átellenes oldal aljára tették, ami egyéni megjelenést kölcsönöz a gépnek. Az objektív felett alakították ki az átnézeti keresőt. A markolathoz közel, az objektívtől távol található a vaku, amit 30 cm-től 2,5 m-ig használhatunk. A markolat nem túl nagy, éppen csak kiemelkedik a vázból. Ugyan van rajta egy gumírozott rész, de egy ilyen masszív méretű gépen elfért volna egy picikét nagyobb markolat is.


A fényképezőgép tetején (ha minden matricát leveszünk) alig találunk valamit. Majdnem középen van a kisméretű, egyszerű lcd, amire nem zsúfoltak össze túl sok információt. A markolat tetején a mutatóujjal kényelmesen elérhető helyen van az exponáló gomb. A gép hátlapjához közelebb a markolat oldalán található a módválasztó kapcsoló, amivel visszajátszás és álló- illetve mozgókép felvételi módok közt kapcsolhatunk. Az információs LCD kijelző másik oldalán található a mikrofon, mivel az S70-es a mozgókép mellé hangot is képes rögzíteni.


A gép hátlapja már kicsit mozgalmasabb. A hátoldal szinte teljesen be van építve. Mindenütt gombok, kapcsolók, csatlakozók vagy egyéb funkcionális részek találhatók. Első ránézésre kicsit zavaró is lehet, de azért nem olyan rossz a helyzet. Kb. középen van a nagyméretű LCD 2″ átmérőjű 123 ezer pixeles LCD, ami jól tökéletesen megfelel a kép megkomponálásához és felvételi utáni ellenőrzéséhez. Az LCD markolat felöli oldalán kapott helyet a főkapcsoló, amit egyszer elhúzva be, még egyszer elhúzva kikapcsolhatjuk a fényképezőgépet. A véletlen elhúzódás ellen a kapcsolóba egy gombot építettek (csak akkor csúsztatható el a kapcsoló, ha a gomb be van nyomva). A jobb alsó sarokban van a hálózati csatlakozó, amibe a mellékelt adapter kábelét csatlakoztathatjuk. A főkapcsoló felett kicsit jobbra bújik meg egy státuszjelző led, ami a bekapcsolt állapotban illetve töltéskor világít. Szintén az LCD monitor jobb oldalán található a négyirányú tárcsa, amivel a menüben barangolhatunk. Az általánosan megszokottól ez a tárcsa annyiban tér el, hogy középen megnyomva hagyhatjuk jóvá a kiválasztott műveletet. Mind az elgondolás, mind pedig a kivitelezés tökéletes, de valahogy én nem vagyok híve ezeknek a megoldásoknak. Sokkal tisztább az, ha négy illetve jelen esetben 5 különálló gombot alkalmaznak.

Információs LCD

 1. Expozíció kompenzáció
 2. Élességállítás módja
 3. Vakumód
 4. Dátum, idő
 5. Elmentett képek száma, akku töltöttség
 6. Expozíciós beállítások
 7. A memóriakártyán lévő hely
 8. Képméret
 9. Képformátum
 10. Akkumulátor töltöttsége

A hátlap jobb felső sarkában lévő gumírozott felületen elhelyezett zoom vezérlő gombok sem éppen az S70-es büszkeségei. Sok helyen találkozunk ilyen billenőkapcsolókkal és az is igaz, hogy ez egy esztétikus és szépen használható megoldás, de a Sony-tól talán elvárhatunk valami jobbat, komolyabbat.

Az LCD fölött egész vezérlőpult zsúfolódott össze. Bal oldalon a vaku (auto, vörös szem hatás csökkentő, derítés, ki) és az LCD (be, ki) gombjai külön csoportot képeznek. Középen az expozíciós program választógombja. Többszöri megnyomásával a következő programok közül választhatunk:

 • Auto
 • Blende előválasztás (f2.0-8.0)
 • Záridő előválasztás (1/1000-8 mp)
 • Éjszakai felvétel mód
 • Éjszakai+ felvétel mód
 • Tájkép
 • Portré
 • Szpot mérés

A mellette lévő Volume feliratú gombpár az egyes programokban az értékek kiválasztására szolgálnak. Visszajátszáskor a felvett hang erősségét is ezzel állíthatjuk. A sort a Display gomb zárja, amivel az LCD-n megjelenített információ mennyiségét szabályozhatjuk.

Az LCD jobb oldalán van az élességállítás gombja. Kézi élességállítás ugyan nincs a gépen, de az automatikus élességállításon kívül választhatunk makró állást, fix távolságokat (0,5; 1; 3; 7 m) vagy végtelenbe állított élességet.

Az élességállító gomb felett van a dioptriaállítási lehetőséggel ellátott kereső ablaka. A kereső elhelyezése jobb szemmel kukucskálóknak szerencsés, mert nem maszatolják össze az LCD-t az orrukkal. A kereső mellett három led a vaku, az élességállítás és a memóriakártya írásának állapotáról informál.


A fényképezőgép alja sosem szokott túl érdekes lenni (ha csak nem a sorozatszámot és a figyelmeztető szövegeket szeretjük olvasgatni), de a Sony DSC-S70-ese még az átlagnál is unalmasabb. Egyedül az állvány rögzítésére lehetőséget adó csavar található itt, ami fém és a váz szélére került.


A fényképezőgép markolat felöli oldalán található az akkumulátort és a memóriakártyát rejtő ajtó. Az S70-es legjobban kialakított része. Itt mutatkozik meg igazán, hogy a Sony nem ma kezdett el hordozható elektronikai eszközöket gyártani. Az ajtó stabilan záródik, könnyű kinyitni, de mégis biztosan zár. Az eddig nálunk járt gépek közül abszolút első ebben a tekintetben.

Az ajtó mögött szinte már lényegtelen a nagy kapacitású 1180 mAh-ás 7,2V-os Info Lítium akkumulátor és a MemoryStick kártyahely. A géphez sajnos csak egy 8 MB-os kártyát kaptunk, de kapható hozzá 64 MB-os változat is.


A fényképezőgép másik oldalán egy gumiborítás mögött található a vaku, az USB és a videó csatlakozó. Sajnos csak a Sony saját vakuja (HVL-F1000) csatlakoztatható hozzá, de azzal szépen működik. A videó kimeneten kép és hangjel is ‘fogható’.

Felvétel mód
Az S70-es specifikációja alapján könnyedén lehetne az Olympus C-3030Z vetélytársa is, de valahogy mégsem az. Kezelését tekintve egyszerű, tudását, minőségét tekintve pedig nagyon profi. Az egyszerűség leginkább a felvétel mód kezelésében mutatkozik meg. Minden beállítás, ami nem kapott külön gombot a menüből érhető el. A menü a képernyő alján található és leginkább a Windows menürendszeréhez hasonlítható. A négyirányú gomb felfelé billentésével csalogatható elő. Megjelenítésekor a képernyőn továbbra is látható az aktuális kép és exponáláshoz nem kell kilépni belőle. A menük közt a jobbra és balra nyilakkal mozoghatunk, belépni a gomb ismételt felfelé billentésével lehet. A menü jól átlátható, jól rendezett.

 • Önkioldó: Be illetve kikapcsolja az önkioldót, ami 10 másodperces késleltetéssel készíti el a képet.

 • Effektusok:
  • Effektusok: Exponálás után használható effektusok: solarize, fekete-fehér, szépia, negatív
  • Dátum/idő: A dátum és az idő rányomtatható a képre. Lehetséges variációk: semmi, dátum, dátum és idő együtt.
 • Fájl:
  • Format: Leformattálja a MemoryStick kártyát.
  • Pozíció érzékelő: A beépített érzékelőt kapcsolja be illetve ki.
  • Sorszámozás: A fájlnevekben használt sorszámozás lehet folyamatos és minden kártyakivételnél újrainduló.
  • Képméret: Lehetséges értékek: 2048 x 1536, 2048 x 1360, 1600 x 1200, 1280 x 960, 640 x 480
  • Formátum: Lehetséges értékek: Tiff (tömörítetlen), Szöveg (kétszínű fekete-fehér GIF), Hang (minden képhez hangüzenet rögzíthető), e-mail (minden kép mellé készül egy 320 x 240 pixeles kép is), Normál
 • Camera:
  • Előtét lencse: Előtét lencse használatakor be kell kapcsolni, hogy egyes beállítások rögzítve legyenek.
  • Digitális zoom: Itt engedélyezhető a digitális zoom. Az optikai zoom maximumát elérve léphetünk át a digitális zoom tartományba.
  • Keménység: A fényképezőgép belső élességállítási algoritmusát szabályozza. +2, +1, 0, -1, -2
  • Fehéregyensúly: Lehetséges értékek: Beltér, kültér, Rögzítés (az automatika által beállított értéket rögzíti), auto
  • Vaku fényerő: Lehetséges értékeke: Erős, Normál, Gyenge
  • Expozíció kompenzáció: +-2 blende, 1/3 blendénként állítható
 • Setup:
  • Videó kimenet: Lehetséges értékek: PAL, NTSC
  • Nyelv: Lehetséges értékek: angol, japán
  • Idő beállítása: Az idő, a dátum és a dátum formátumának beállítása.
  • Hangjelzés: Lehetséges értékek: zárhang, be, ki
  • LCD fényerő: 36 lépésben állítható

Az exponáló gomb enyhe megnyomása után a fényképezőgép élességet állít és rögzíti az expozíciós értékeket. Ennek megtörténtét az LCD keresőn egy zöld pötty jelzi. Az expozíció után az LCD-n megjelenik az elkészült kép és rajta a mentés felirattal. A mentés végéig a gép nem használható. Az elmentett képet a négyirányú gomb balra billentésével nézhetjük vissza. Itt lehetőség van a kép törlésére is, így nem kell minden egyes kép ellenőrzéséhez átkapcsolni visszajátszás módba.

Visszajátszás
A gépet visszajátszás módba kapcsolva az LCD-n a legutoljára elmentett kép jelenik meg. Az S70-esnek nem erőssége a gyorsaság, így ez a művelet eltart néhány pillanatig. A kijelzőn megjelennek a képpel kapcsolatos legfontosabb információk. Lehetőség van a kép nagyítására (1,1x-5x, 0,1x lépésenként), illetve indexképes megjelenítésre. Ez utóbbinál egyszerre 6 kép jelenik meg a kijelzőn. Lehetőség van a képek elforgatására is, de ha felvételnél bekapcsoltuk a pozíció érzékelőt, akkor visszajátszáskor a kép automatikusan elforgatva jelenik meg. A dolog szépséghibája, hogy a számítógépre letöltve a képet újra el kell forgassuk.

 • Index: Belépés az indexképes megjelenítésbe.

 • Törlés: Törli az éppen kijelölt képeket.

 • Fájl:
  • Format: Leformattálja a MemoryStick kártyát.
  • Elforgatás: Elforgatja a képet 90 fokkal.
  • Vetítés: Elindítja a vetítést. Lehetséges beállítások: 3, 5, 10, 30, 60 mp-es képváltás, folyamatos ismétlés.
  • Nomytatás: Az éppen kiválasztott képet kijelöli nyomtatáshoz. (DPOF kompatibilis)
  • Védelem: Levédi az éppen kiválasztott képeket.
 • Eszköz:
  • Másol: A kiválasztott kép másolása másik MemoryStick kártyára.
  • Átméretezés: Átméretezi a kiválasztott képet. Lehetséges méretek: 2048 x 1536, 1600 x 1200, 1280 x 960, 640 x 480
 • Setup:
  • Videó kimenet: Lehetséges értékek: PAL, NTSC
  • Nyelv: Lehetséges értékek: angol, japán
  • Idő beállítása: Az idő, a dátum és a dátum formátumának beállítása.
  • Hangjelzés: Lehetséges értékek: zárhang, be, ki
  • LCD fényerő: 36 lépésben állítható

Képminőség
A 8 MB-os mellékelt memóriakártya sajnos nem sok mindenre elég. A maximális felbontású képek normál tömörítés mellett (más tömörítés nincs) kb 1,2 MB-ot foglalnak el a kártyán, így egy nagyobb kártya beszerzése mindenképpen ajánlott. A képeket megnézve azonnal az tűnik fel, hogy a színek sokkal élénkebbek, telítettebbek, mint más fényképezőgépeknél megszoktuk. A Hősök terén készült kép ennek köszönhetően sárgás lett. Ez első ránézésre kicsit zavaró, de mindenképpen szubjektív, hogy ez vagy a kicsit fakóbb (szerintem élethűbb) képek a jobbak. A Carl Zeiss optikának köszönhetően a részletek gyönyörűen kirajzolódnak és a zoom végpontjaiban is minimális a torzítás. Az érzékenységet a fényképezőgép ISO 100 és 300 közt automatikusan állítja, így gyenge fény mellett is nyugodtan fényképezhetünk. Magasabb érzékenységnél a zajosodás minimális.

A gép fehéregyensúly állítási lehetőségekben sem bővelkedik túlzottan. A kültéri és a beltéri értékeken kívül csak az automatika által mért érték rögzítésére van mód. Ez egy ilyen gépnél nem túl sok. Az 56-os emlékmű éjszakai fotózásánál kicsit gondban is volt. Jó lett volna manuális beállítással vagy finomhangolási lehetőséggel találkozni a menüben.

Sebesség
Az S70-es legsiralmasabb jellemzője. Bekapcsoláskor 6-7 mp-es várakozás, visszajátszáskor 5-6 másodperc mire megjelenik az első kép a kijelzőn, és az expozíció után is várnunk kell minimum 3-4 mp-et (fájlformátumtól függően, akár jóval több is lehet) mielőtt a következő kép megkomponálásához hozzákezdhetnénk. Ez utóbbi legfőbb oka, hogy a fényképezőgépnek maximum egy tiff formátumú kép tárolására lehet elég belső memóriája, és jpg formátum mentésénél sem használja ki teljesen.

Energiaellátás
A remek Info lítium akkumulátornak köszönhetően másfél-két órán keresztül nyugodtan fényképezhetünk úgy, hogy az LCD kijelző folyamatosan be van kapcsolva. A rendszer képes percre pontosan megmondani, hogy az akkumulátor még mennyi energiát tartogat. Az akkumulátornyílást takaró ajtó után ez a második legjobb dolog a gépen. Az akku a mellékelt adapter segítségével a fényképezőgépben tölthető.

Összességében
Remek családi, otthoni, utazó gép. Elsősorban azoknak a vásárlóknak ajánlható, akiknek fontos a minőség és nem sajnálnak egy kicsit több pénzt adni egy jó nevű gyártó jól kitalált gépéért, de nincs szükségük a sok hókuszpókuszra, amivel a Nikon Coolpix990 vagy a Canon G1-es elhalmoz minket. A családi megjelölés persze nem jelenti azt, hogy vállalati szinten ne állná meg a helyét, ha könnyen kezelhető kiváló minőségű képeket készítő gépeket keresünk. A gép értékét emeli, hogy jó akkumulátort és egy töltőt is adnak hozzá viszont csökkenti, hogy a mellékelt 8 MB-os memóriakártyára még egy tömörítetlen kép sem fér el.