Ezért jó az aszférikus lencsetag!

0

A XIX. század közepén, Petzval József idejében még nem voltak olyan nagy feloldóképességű nyersanyagok, amelyek megmutatták volna egy néhány lencsetagból álló objektív optikai hibáit.
A tükörreflexes gépek megjelenése környékén már voltak olyan kisfilmes negatívok és diapozitívok, amelyek képesek voltak igen komoly részletek visszaadására. A nagy méretű nagyításoknál már sok esetben megmutatkozott a sok lencsetagos objektívek problémái, ezek közül is leginkább a lágyság, vagyis amikor a kép részletei nem pengeélesek, azok körül egyféle aura jelenik meg.

Ezt az objektívekben használt konvex lencsetagok felépítése okozza, hiszen ezek az optikai tengelynél vastagabbak, szélükön vékonyabbak, a széleken áthaladó fénysugár pedig nem ugyanabba a pontba fókuszálódik, mint az optikai tengelyhez közel beeső.
Ezt a hibát az optika szférikus aberrációnak, vagy gömbi hibának nevezi. Ez felelős tehát a képek nyitott blendén megjelenő lágyságáért – s mivel ezt a lencsék széleinek elvékonyodása okozza, rekeszeléssel (azaz a lencsék külső részeinek leképezésből való kizárásával) csökkenthető a hiba mértéke. Sok esetben megoldható a szférikus aberráció kordában tartása azáltal is, hogy a szükségesnél nagyobb átmérőjű, ráhagyott lencséket helyeznek az optikai rendszer elejére, így azok széle nyitott blendén sem vesz részt a képalkotásba.

A szférikus aberráció a hagyományos lencsék mellett aszférikus, azaz nem gömb felületű lencsék optikai rendszerbe építésével is csökkenthető, ami a képsarki kóma, illetve asztigmatizmus korrekciójára is jó.

A Canon nemrégiben egy bemutatóvideót tett közzé, amely segít megérteni a gömbi hiba kialakulását, az okozott problémát, valamint ennek megoldását jelentő aszférikus tag hatását.
Az optikatervezés tudománya ma már ott tart, hogy képesek speciálisan alacsony szórású tagokból is aszférikus lencséket kialakítani, így három legyet ütnek egy csapásra: kevesebb lencsetag elegendő, így a gyártás olcsóbb lehet, korrigálja a kromatikus aberrációt, valamint a szférikus hibát is.

A témáról bővebben a Canon 50. évfordulóján megjelent írásban is olvashatunk (egyébként a videó is akkor készült) ITT.