Kipróbáltuk: Canon Digital Ixus teszt

0

Méretét tekintve tényleg nagyon pici. Ha csak azt nézzük, hogy benne van egy CompactFlash kártya és egy viszonylag nagy akkumulátor, akkor azon kezdünk el gondolkodni, hogy hova fér mér e mellé a zoom, az optika és az elektronika. Pedig a gép tényleg alig nagyobb egy hitelkártyánál.

Kívülről


A Digital Ixus minden oldalról elegáns és talán egy kicsit kihívó. Minden része úgy lett kialakítva, hogy tökéletesen illeszkedjen a csillogó fém burkolat által generált képbe. Kikapcsolt állapotban a fényképezőgép téglatest alakú, amiből csak a kapcsolók és egyéb főleg dizájn elemek lógnak ki egy nagyon picit. Bekapcsolás után az optika frontlencséje elől elhúzódik a védő redőny és a lencsetagok teleszkópikusan előbújnak a gépházból. Az Ixus munkára kész. Az objektíven nincs menet további előtétlencsék vagy szűrők illesztésére, de azt hiszem ilyen tartozékok ráaggatása egyébként is vétek lenne. Az objektív körüli korong alakú kiemelkedés egy kissé nagyítja az amúgy picike optikát. Az előlap jobb felső sarkában helyezték el a vakut, ami kis mérete ellenére igencsak jól megvilágítja a teret, kb. 2-3 méterig nyújt tökéletes megvilágítást. Mellette található a kereső ablaka és az élességállítás segítésére illetve a vörös szem hatás csökkentésére szolgáló éles fényű lámpa. A gépen nincs markolat, a fogást az előlapon nemigen segíti semmi.


A gép teteje szintén nagyon elegáns. A viszonylag nagyméretű exponáló gomb körül forgatható el a zoom vezérlő kapcsolója. Ez visszajátszáskor a nagyítás illetve az indexkép mód bekapcsolására is szolgál. Az exponáló gombtól balra fekvő gombbal lehet be, illetve kikapcsolni a fényképezőgépet. A bekapcsoláshoz néhány másodpercig nyomva kell tartani a gombot. Ezzel a módszerrel megakadályozható a véletlenszerű bekapcsolás.


Az Ixus hátlapján csak egy 1,5″ átmérőjű LCD monitornak jutott hely, amit a bal alsó sarokban helyeztek el. Az LCD napfényben is kiválóan látható, a Canon gépeken megszokott tükröződésmentes bevonatnak köszönhetően. Az LCD felett van a kerek keresőablak és két led, ami a makró módra és a folyamatban lévő műveletek állására figyelmeztet.

Az LCD kijelző alatt található gombsor a miniatürizálás büntetése. Az egyes gombok attól függően, hogy a menüben vagyunk vagy sem, más-más funkciót látnak el. A menü felépítése elég egyedi és picit nehezen áttekinthető. A navigálás a kis méretű gombok miatt szintén nem egyszerű. Ha már nem lehet tovább miniatürizálni a gépet, akkor a Canonnak nem ártana a menüvel és a benne való navigálással többet foglalkoznia.

A szolgáltatásválaszték sem túl bőséges. Persze megvan benne minden, ami egy alap gépben szükséges, de sok extrára ne számítsunk. Ez nem az a gép. Ezzel villogni kell és élvezni, hogy mindenütt ott lehet velünk, mert kicsi és könnyű.

A hátlap jobb oldalán található elhúzható kapcsolóval nyithatjuk ki a CompactFlash kártyanyílás ajtaját. A Digital Ixus CompactFlash Type I-es kártyára menti az adatokat, ami lehetővé teszi, hogy akár 192 MB tárolókapacitást is magunkkal vigyünk egy-egy útra. Az ajtónyitó retesz felett található még egy nagyon fontos kapcsoló, amivel a felvétel és a visszajátszás közt választhatunk.


A fényképezőgép alján található az állványcsavar és az akkumulátor rekesz nyílása. Az akkumulátortartó ajtaja könnyen nyitható és jól tart. A közepén található gumi fedő a hálózati adapter kivezetésének helyét takarja. Az Ixusban első ízben használt a Canon lítium ion akkumulátort, ami két feltöltés közt több kép elkészítését teszi lehetővé. Az akkumulátor 3,7 V-os és 680 mAh-ás, feltöltése a mellékelt akkumulátortöltővel kb. két óra. Az állványcsavar helye fém (mi más lenne egy ilyen csupa fém fényképezőgépen), viszont elhelyezése nem túl szerencsés. Túlságosan a fényképezőgép szélén van, miközben a gép tömegének jelentős része a másik oldalra esik.

A fényképezőgép markolat felöli oldalán található a memóriakártya nyílása. Szinte hihetetlen, hogy az akkumulátor mellé még be tudták préselni ezt a viszonylag vastag üreget is. A nyílás ajtaja nagyon ügyesen megoldott, sem funkcionálisan sem pedig dizájnját tekintve nem lóg ki a sorból.

A gép másik oldalán található a multifunkciós csatlakozó, ami nem csak az USB csatlakozót, hanem a videó kimenetet is magában foglalja. Gyönyörű megoldás és ráadásul még egyszerű is. A csatlakozót egy gumi borítás védi meg a sérüléstől és a szennyeződéstől.

Felvétel mód
A fényképezőgépet felvétel módba kapcsolva úgy fényképezhetünk, mint ahogy azt más gépeknél megszokhattuk. A vakut (auto, vörös szem hatás csökkentő, derítés, lassú szinkron, ki) felvétel módját (egy kép, sorozatfelvétel, időzített expozíció) és az élességállítást (normál, makró, végtelen) az LCD alatti gombokkal állíthatjuk. Minden további beállításért be kell lépnünk a menübe. A menü gomb segítségével négy menübe léphetünk be: Felvételi mód (auto, manuális, fekete-fehér és panoráma), Expozíció kompenzáció (+-2 blendeérték 0,3 blendénként), Fehéregyensúly (auto, napfény, árnyék, izzó és fénycső) és Beállítások. Automatikus felvételi módot választva nem lehet elérni a fehéregyensúly állítás és az expozíció kompenzáció menüket. Ezeket a gép automatikusan állítja. Manuális módban mindezek természetesen állíthatók.


A menük közül a beállítások menü a legösszetettebb. Ebben a következő pontokat találjuk:

 • Képminőség: Automatikus felvételi módban nem érhető el. Választható értékek: Large/Super-Fine (1600 x 1200), Large/Fine (1600 x 1200) és Small/Fine (640 x 480) Nem ártott volna egy 1 megapixeles felbontást is beépíteni.
 • Digitális zoom: Itt kapcsolható be illetve ki a digitális zoom. Kikapcsolt állapotánál a digitális zoom nem érhető el felvételkészítés közben.
 • Képszámozás: Itt adható meg, hogy a fényképezőgép újra kezdje-e a képszámozást minden egyes kártyacserénél vagy sem.
 • Beállítások megtartása: Last állásban a fényképezőgép emlékezni fog a legutoljára beállított értékekre a gép következő bekapcsolásakor is. Auto állásban az Ixus teljesen automatikus felvétel módban fog indulni.
 • Hangjelzés: Itt állítható be, hogy a fényképezőgép adjon-e hangot az egyes gombok lenyomásakor.
 • Automatikus kikapcsolás: Ebben a pontban adható meg, hogy a fényképezőgép lekapcsoljon-e, ha egy ideig nem használjuk.
 • Dátum/Idő: Ebben a pontban állíthatjuk be a dátumot és az időt.
 • Format: Ebben a pontban a memóriakártyát formattálhatjuk le. Ilyenkor a védett képek is törlődnek a kártyáról.
 • Nyelv: Ebben a pontban a következő nyelvek közül választhatunk: angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég, svéd és spanyol.

Véleményem szerint a menü és kezelése elég gyengére sikerült. Az EOS D30-as példája jól mutatja, hogy kevés gombbal is lehet jól navigálható menüt készíteni.

Exponálás után az elkészült képet az exponáló gomb nyomva tartása mellett ellenőrizhetjük. Ha megnyomjuk a SET gombot, akkor a kép a kijelzőn marad. Ilyenkor lehetőség van a kép törlésére is.

Az Ixus belső memóriájában egyszerre három 1600 x 1200 pixeles legjobb minőségű kép tárolására van lehetőség. A három kép elkészülte után azokat ki kell írni a memóriakártyára. Folyamatos felvétel módban így 2 mp alatt 3 képet készíthetünk.
Visszajátszás

Visszajátszás módba a hüvelykujj alatt lévő kapcsoló elcsúsztatásával léphetünk. Az LCD monitoron a legutoljára rögzített kép jelenik meg. A képen megjelenő apró ikonokból és feliratokból megtudhatjuk, hogy az adott kép milyen beállításokkal készült. A képek közt a jobbra és a balra gombokkal léphetünk. Az adott kép törléséhez a SET és a balra mutató nyíl egyidejű megnyomása szükséges. A képet 2,5x nagyításban is megnézhetjük, ha a zoom vezérlő kapcsolót tele állás felé húzzuk. A képen a jobbra és a balra nyilakkal mozoghatunk. Az indexképes megjelenítést a zoom kapcsoló nagylátószög állásba billentésével csalogathatjuk elő.


A visszajátszás menü egy picit egyszerűbb mint a felvétel módban megismert.

 • Egy kép törlése: Ebben a pontban egy kép törlésére van lehetőség. A képeket a jobbra és a balra gombokkal választhatjuk ki.
 • Minden kép törlése: Ezt a pontot választva a kártyáról törlődik minden le nem védett kép.
 • Védelem: Ezzel a ponttal védhetjük le képeinket a véletlenszerű törlés elől.
 • Forgatás: Az LCD-n megjelenő képet forgathatjuk el vele 90 fokos lépésekben. A képfájl ilyenkor nem változik.
 • Bemutató: A kártyán lévő képek szép sorban megjelennek a kijelzőn vagy a fényképezőgéphez csatlakoztatott TV képernyőjén.
 • DPOF: Nyomtatási adatokat adhatunk meg az egyes képekhez.

Képminőség
Az Ixus 2 felbontást és a nagyobbikhoz két tömörítési módot kínál. Mint az az elnevezésekből is kitűnik, minőségben nem köt kompromisszumot. A nagy felbontású Super-Fine kép mérete könnyűszerrel elérheti az 1,6-1,9 MB-ot, ami tekintélyesnek mondható. Egy ilyen kép tömörítettsége annyira kicsi, hogy vetekszik a tömörítetlen formátumok (TIFF, RAW) minőségével, miközben a fájlméret annak mindössze a töredéke.

A fényképezőgép fehéregyensúly állítása szinte hibátlan. Éjszakai felvételeknél ugyan be tudtuk csapni, de napfénynél illetve a vakuját használva nem volt semmi probléma. A részletek gyönyörűen kirajzolódnak és tisztán láthatók, az egyszínű felületek azonban enyhén zajosak. Ez utóbbi nem túl jó, de szerencsére annyira gyenge, hogy a papírképeken már nem is jelenik meg.

Az objektív minősége a Canon-t dicséri. A torzítás minimális és a színeltolódás sem jelentős. A képek részletgazdagsága mutatja, hogy az apró objektív rajzolata gyönyörű és megfelelő a CCD felbontásához.

Akkumulátor
A kis méret ellenére az akkumulátor nagyon jól szerepelt. Ha nem töltünk túl sok időt a képek LCD-n történő megkomponálásával, akkor akár 80-90 kép is készíthető egy töltéssel. Ennek ellenére javaslom egy tartalék akkumulátor beszerzését, mivel e helyett nem tehetünk be trafikban vásárolt ceruzaelemeket.

Szoftverek
A fényképezőgép panoráma funkciójának kihasználásához a CD-n megtalálható a Canon PhotoStitch szoftvere, amivel könnyedén összefűzhetők az elkészült képek. Megfelelő gondossággal készített képek összefűzésével gyönyörűen elboldogul. A CD-n megtalálható természetesen az USB-s Twain meghajtó program és egyéb képfeldolgozó szofverek.

Összességében
Az egyik legkisebb és legelegánsabb digitális fényképezőgép. Nyugodtan magunkkal vihetjük bárhová (de tényleg) és mindig készen áll, hogy lefényképezzük a soha vissza nem térő pillanatot. Ennek a fényképezőgépnek nem a tudását vagy a képminőségét kell nézni (azért ezekkel sincs baj), hanem a méretét és a kivitelét. Valószínűleg nem az első, olcsóbb gépet kereső vásárlók illetve nem a megszállott fotósok kedvelt gépe lesz, hanem azoké, akik adnak arra, hogy hogy néz ki az a kütyü, amivel fényképeznek. Autóban ez valahol az A2-es Audi, mobiltelefonban pedig a 8210-es Nokia vonala.

A gépet a DigitCam biztosította a teszthez.