Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix A101 teszt

0

Fujifilm FinePix A101

Idén a Fuji átformálta termékpalettáját és teljesen új kompaktokat mutattak be. Az új sorozat tagjai FinePix A néven kerülnek a boltokba. Magyarországra először a nagyon jó árú A101-es érkezett meg. Ezt a gépet volt lehetőségünk kipróbálni.

Kívülről
A gép a mai kor divatjának megfelelő, az eddig megszokott Fujifilm gépektől eltérő külsőt kapott. A fix gyújtótávolságú objektívvel szerelt gépeiken az objektív eddig az előlap szélére került (ez már messziről jelezte mindenkinek, hogy digitális gépről van szó) és a kűlcsínyre nem sokat adtak. Ez szerencsére megváltozott. A FinePix A101 egy igen tetszetős darab és méreteinek köszönhetően mindenhova magunkkal vihetjük (ezt sokszor szoktam írni, de ez ennél a gépnél tényleg nagyon igaz; amíg nálam volt, mindig a kabátzsebben lapult). Látszik, hogy a kialakításánál ügyeltek arra, hogy ne legyen rajta kiálló alkatrész, így könnyű legyen eltenni. Itt az egyetlen szerencsétlen megoldás, hogy a hátlapon a legjobban kiemelkedő elem az LCD, ami a hátlap talán a legsérülékenyebb része. Persze a dolog nem annyira vészes, mert az erős üveglap azért rendesen védi. A kompakt kialakítás és a műanyag váz ellenére a gép egész masszívnak tűnik, és egyáltalán nem tűnik gagyinak. Tömege nagyon el lett találva, mert nem tűnik üresnek, de nem is nehéz. Pont optimális.

Fujifilm FinePix A101

Az előlap nagyon dizájnos. Majdnem középre került az apró objektív, amit kikapcsolt állapotban egy műanyag lap véd. Nem sokat számít, de tetszett, hogy a lap külső felülete úgy van kialakítva, hogy azon nem nagyon látszik meg az ujjnyom. Olyan csúnya szokott lenni, mikor valaki véletlen belenyúl a bezárt objektívbe és a nyílásban ott marad egy ujjlenyomat. Az persze a működést nem befolyásolja, de esztétikailag szerintem sokat számít. És mint az ábra mutatja, a megoldás nem különösebben bonyolult. Az objektív mellett található a vaku vezérlő érzékelője és az időzítő visszajelző lámpája. Ez a 10 mp-es késleltetés első felében világít, a másodikban pedig villog, jelezve, hogy a kép nemsoká elkészül.

Az objektív felett található a kereső nyílása. Ez a kereső a szokásos, nem sok mindenre használhatók közé sorolható. Sajnos a digitális fényképezőgépeken még nem terjedt el a kompakt filmes gépeken már megszokott nagyméretű kereső. Pedig jó lenne. Ennek ellenére ez a kereső jobban használható, mint a másik új Fuji gép, a FinePix2600 Zoom keresője. Ennek nyilván az az oka, hogy ez a gép fix objektívvel készült, így a kereső nem tartalmaz a nagyításhoz szükséges bonyolult lencserendszert.

A kereső mellett található a beépített vaku. Ez a kikapcsolt állapot mellett auto, vörös-szem hatás csökkentő, derítés és hosszú szinkron módban működhet. Ez utóbbival éjszaka tudjuk kiexponálni a hátteret, mikor az előtérben ez embereket vakuval világítjuk meg. Negatívumként azt említeném, hogy a két elem miatt (csak két elem) a vaku lassabban töltődik, mint ahogy azt néhány komolyabb gépnél megszoktuk, így a fotózás hevében előfordulhat, hogy egyes képeknél a vaku nem villan. A töltést persze a kereső melletti led a gép hátlapján jelzi, így gyors egymásutánban készült képeknél azt kell figyelni. A vaku teljesítményével egyébként meg voltam elégedve. Pont annyit nyújt, amennyit egy ilyen géptől elvárunk.

Az objektív alatti félkör alakú díszítőelembe építették a makró kapcsolót, amit átkapcsolva a fényképezőgéppel akár 8-13 cm távolságban lévő témák is fotózhatók.

Az előlapon a kiálló részeket mellőző dizájn miatt nincs semmi, ami a biztos fogást segítené. Ez egy ilyen kompakt gépnél végülis nem baj. A mindenütt fém kinézetű burkolat természetesen műanyag, de ez ebben a kategóriában szerintem természetes.

Fujifilm FinePix A101

A gép tetejére az exponáló gombon kívül két kapcsoló került. Az egyik a főkapcsoló, amit elhúzva lehet a gépet bekapcsolni, visszahúzva pedig kikapcsolni. Az objektív előtti védőlap közvetlen mechanikai összeköttetésben álla kapcsolóval, így a gép bekapcsolásakor az objektívvédő is elhúzódik. A másik kapcsoló az exponáló gomb körül forgatható el és a fényképezés, visszajátszás illetve a mozgókép felvételi módok között lehet fele váltani. Az exponáló gomb a fix objektív miatt egyállású, tehát fényképezéskor egyből le kell nyomni. Mivel a gépnek nem kell élességet állítania, a késleltetés exponálásnál nem olyan vészes és a képek 80 cm tárgytávolságtól mindig élesek lesznek (hacsak hosszú záridőnél be nem rázza az ember). A fényképezőgépen nincs információs LCD, így minden információt a színes LCD monitorról kell leolvasni.

A hátlapon az 1,6″ átmérőjű LCD monitor dominál. Ezzel nem igazán voltam megelégedve. Beltéri képeknél, mikor kevés volt a fény szinte semmit sem lehetett látni rajta, visszajátszásnál pedig előjött a kis felbontás hátránya: többször látta úgy az ember, hogy a kép teljesen életlen lett. Csak az a tudat segített, hogy a fix fókuszos objektívvel nehéz életlen képet csinálni.

Fujifilm FinePix A101

Az LCD felett van az egyszerű kereső, ami mint említettem kicsi, de a jobbak közé tartozik (ha lehet ilyet mondani). Sajnos a vízszintest és a függőlegest nem jelzi semmi (mondjuk szálkereszt), így a komponálásnál csak saját érzékszerveinkre tudunk támaszkodni. A kereső melletti led a vaku töltéséről és a kártyaműveletekről tájékoztat.

A Fujifilm fényképezőgépek jellemzője, hogy azok bekapcsolásakor az LCD monitor mindig kikapcsolt állapotban van. Ha azt is használni szeretnénk, akkor külön be kell kapcsolni. Sajnos ezt minden egyes alkalommal meg kell tenni, ami szerintem kicsit idegesítő. A megoldás magyarázata, hogy ha nem szükséges, akkor ne menjen feleslegesen a sok energiát fogyasztó LCD monitor, így egy szett elemmel/akkumulátorral több kép készíthető. A monitor frissítése nagyon jó, gyakorlatilag valós képet mutat.

Ezen a gépen az LCD monitort a mellette található DISP gombbal lehet bekapcsolni. A gombot ismét megnyomva megjelenik a pozícionáló háló, ami segít a kép megkomponálásában. Visszajátszás módban ezzel lehet eltűntetni a feliratokat, illetve indexképes megjelenítésre váltani. A DISP gomb alatt találhatók a MENU/OK és a BACK gombok. Ezekkel lehet a menübe belépni illetve onnan kilépni. A menüben a navigáláshoz a négy irányba billenő tárcsa használandó. A Fujinak már nagy gyakorlata van az ilyen tárcsák építésében (nem könnyű jót csinálni), és most sem csalódtam. Olcsó gép ide vagy oda, a tárcsa jól használható.

Fujifilm FinePix A101
A gép markolat felöli oldalán található a csuklószíj rögzítési pontja. A másik oldalra került az USB csatlakozó és a 3V-os hálózati adapter csatlakozó. A fényképezőgépen nincs videó kimenet, így az LCD-n megjelenő képet nem lehet TV-re vagy videóra irányítani. A fényképezőgép az USB kábellel pillanatok alatt csatlakoztatható a számítógéphez, ami ezután kártyaolvasóként is látja a fényképezőgépet. Ennek előnye, hogy a fájlok mozgatásához nem csak a mellékelt szoftvereket, de kedvenc fájlkezelőnket (pl. Windows Commander) is használhatjuk. A fényképezőgépet PC-CAM módba kapcsolva kártyaolvasó helyett csatlakoztatáskor a fényképezőgép webkameraként jelentkezik be a számítógéphez. Így a FinePix A101 nem csak mint egyszerű fényképezőgép, de mint videókonferencia eszköz is jeleskedhet.

A fényképezőgép alján természetesen megtaláljuk az állványra rögzítéshez nélkülözhetetlen menetet. A teljesen műanyag fényképezőgépen ez sem kivétel, de nincs is szükség strapabíróbb anyagra. A pozícionálás viszont meglepően jó. Majdnem az objektív tengelyén van, így könnyen készíthetők vele jól összefűzhető panorámaképek. A gép alján egy fedél alá került az akkumulátor és a kártyanyílás. Ez a Fujifilm fényképezőgépeknél új megoldás, de nekem tetszik. Amíg kártyát cserél az ember, addig úgy sincs szükség áramellátásra. A fényképezőgép két ceruzaelemről üzemel, amit nyilván célszerű ceruzaakkumulátorokra cserélni. A SmartMedia kártya egyszerűen becsúsztatható és természetesen csak a helyes irányba fordítva tehető be. Kivételekor a kártya nyílásból kilógó sarka jól megfogható. A dupla nyílás ajtaja egyszerű és praktikus kialakítású, ahogy azt ennél a márkánál megszokhattuk.

Fujifilm FinePix A101

A gép felépítése összességében nagyon jó. Ahogy a kategória nevében is benne van kompakt és jól kezelhető. Az anyagválasztás kiváló, a kezelőfelület könnyen átlátható.

Felvétel mód
A fényképezőgép bekapcsolásakor nem kell kitolódó objektívre, bekapcsolódó LCD monitorra várni, szinte azonnal lehet fényképezni. Sőt a fix fókuszú optika miatt még az élességállításra sem kell várni. Bekapcsolástól az első kép elkészültéig hihetetlenül kevés idő telik el. Egy ritka pillanatról lemaradni ezzel a géppel már művészet.

A fényképezőgép teljesen automata és manuális módban használható. A két mód között a különbség, hogy míg automata módban a vakun és természetesen a képminőségen kívül a fényképezőgép mindent beállít, addig manuális módban lehetőség van az expozíció kompenzáció (ą1,5 blende 0,3 rekeszenként) és a fehéregyensúly (auto, napsütéses, felhős, fénycső 1, fénycső 2, fénycső 3 és izzó) beállítására. Érdekes, hogy manuális módban az időzítő menüpontja eltűnik, így nem lehet az időzítőt bekapcsolni. Sajnos az automata módban bekapcsolt időzítő a módváltáskor kikapcsol, így a fotós döntés elé van állítva. Vagy időzítő vagy manuális állítási lehetőségek. A kettő együtt nem megy.

Az optikai zoom hiányát egy a 640×480 pixeles felbontásnál használható 16 lépésben állítható digitális zoom pótolja. Ezt akkor célszerű használni, ha egyébként is kis felbontásban fényképezünk (a kép felhasználási területe vagy a kártyán lévő kevés hely miatt) de szükség lenne nagyításra. Ilyenkor ugyanis a fényképezőgép az 1,3 megapixeles képből a megfelelő képkivágást veszi és azt menti el 640 x 480 pixeles felbontásban. Így maga a digitális zoom nem rontja a képminőséget.

A kép megkomponálásánál a fotózásban nem túl jártas amatőröket megzavarhatja az LCD monitor felső részén megjelenő csík. Ők gyakran a csík alatti látható rész közepére komponálják a témát, aminek eredménye, hogy az elkészült képen a téma felett nagyobb lesz az üres rész, mint alatta. A helyes komponálás persze néhány sorozat után megtanulható, de igazán betehették volna a fejlesztők is, hogy a DISP gombbal lekapcsolhatók legyenek a feliratok.

A fényképezőgép használata az egyszerűség miatt nagyon élvezetes. A kép megkomponálásán kívül szinte semmire sem kell figyelni, így különösebb fotós vagy számítástechnikai múlt nélkül is könnyen használható.

Felvétel menü
Automatikus felvétel mód

 • Vaku (auto, vörös-szem hatás csökkentő, derítés, ki, hosszú szinkron)
 • Időzített felvétel (be, ki)
 • SET
  • Auto (automatikus felvétel)
  • Manual (manuális felvétel)
  • Képminőség (1280×960 – Fine, Normal, Basic vagy 640×480 – Normal)
  • SET-UP (Beállítások)
   • Automatikus kikapcsolás (be, ki)
   • USB mód (kártyaolvasó, webkamera)
   • Dátum / idő
   • Hangjelzés (ki, alacsony hang, magas hang)
   • Nyelv (angol, francia)
  • LCD fényerő (10 lépésben állítható)

Manuális felvétel mód

 • Vaku (auto, vörös-szem hatás csökkentő, derítés, ki, hosszú szinkron)
 • Expozíció kompenzáció (-1,5; -1,2; -0,9; -0,6; -0,3; 0; 0,3; 0,6; 0,9; 1,2; 1,5)
 • Fehéregyensúly (automatikus, napfényes, árnyékos, három féle fénycső és izzó)
 • SET
  • Auto (automatikus felvétel)
  • Manual (manuális felvétel)
  • Képminőség (1280×960 – Fine, Normal, Basic vagy 640×480 – Normal)
  • SET-UP (Beállítások)
   • Automatikus kikapcsolás (be, ki)
   • USB mód (kártyaolvasó, webkamera)
   • Dátum / idő
   • Hangjelzés (ki, alacsony hang, magas hang)
   • Nyelv (angol, francia)
  • LCD fényerő (10 lépésben állítható)

Egyetlen dolgot hiányoltam belőle, de azt nagyon: a képszámozás beállításának lehetőségét. Ezt nagy lezseren kihagyták a menüből, a gép alapbeállításként pedig minden esetben újrakezdi a számozást egytől. Ennek az a következménye, hogy a számítógépre másoláskor minden alkalommal új könyvtárat kell nyitni a kártya tartalmának, illetve ha egy mappában akarjuk tartani a képeket, akkor át kell őket nevezni. Kicsit túl macerás…

Visszajátszás
Visszajátszás módba kapcsolva az utolsó kép pillanatok alatt megjelenik. A képek közt a lapozás nem a leggyorsabb, de nem is mondhatni lassúnak. Az átlagos sebesség eredménye, hogy nagyításnál viszont azonnal megjelenik a nagyított kép, ami azt jelenti, hogy a fényképezőgép elég információt olvas fel a képből, hogy a nagyított képet azonnal kitehesse. A képen megjelenik a kép száma és a készítés dátuma. A DISP gomb megnyomásával ez eltűntethető. Ezzel a gombbal lehet indexképes megjelenítésre (9 kép egyszerre) váltani, illetve a kinagyított képen mozgatásra kapcsolni. Ez utóbbi esetben a kinagyított kép különböző részeit a négy irányba billenthető navigáló tárcsával lehet tüzetesen is megnézni.

A látható képen a négyirányú gomb fel illetve le mutató nyilaival lehet a képet nagyítani, illetve a nagyítást csökkenteni. A nagyítás maximálisan négyszeres lehet, ami már elegendő a részletek megvizsgálásához. Mint már említettem a képnek nem csak a közepét lehet megnézni. A kinagyított képen DISP gomb megnyomásával lehet átváltani mozgatás módra, ahol a navigáló tárcsával lehet mozgatni a képkivágást.

Visszajátszás menü

 • Törlés (1 kép, minden kép, kártya formatálás)
 • DPOF rendelés (dátum a képen, minden képből 1 nyomat állítható be)
 • SET
  • SET-UP (Beállítások)
   • Automatikus kikapcsolás (be, ki)
   • USB mód (kártyaolvasó, webkamera)
   • Dátum / idő
   • Hangjelzés (ki, alacsony hang, magas hang)
   • Nyelv (angol, francia)
  • LCD fényerő (10 lépésben állítható)

Videó mód
A fényképezőgép az állóképek mellett hang nélkül mozgóképek felvételére is képes. Ilyenkor maximum 20 mp-es snittek készíthetők. A felvételek felbontása 320×240 pixel, ami átlagos, a 10 kép/mp-es frissítés azonban elég kevés. Otthoni szórakozás céljára azonban megfelelő lehet. A géphez mellékelt szoftver segítségével a snittek összefűzhetők, így hang aláfestéssel saját kis klippek készíthetők.

Fujifilm FinePix A101

Képminőség
A fényképezőgép felbontása a ma kapható skála alján mozog. Az 1,3 megapixeles CCD által készített 1280 x 960 pixeles felvételek azonban elég részletet tartalmaznak jó minőségű 10×15-ös vagy 13×18-as papírképek készítéséhez. Ennél nagyobb képeket általában nem is rendel az ember még ha filmre fényképezik sem. A FinePix A101-ben található CCD egy sokadik generációs fejlesztés, így látatlanban is mondhatnám, hogy a képek szépek. A nálam járt géppel néhány száz felvétel elkészítése után csak az elméletet tudom megerősíteni. A gép nagyon szép felvételeket készít. A színek telítettek (néha nekem már túl telítettek), a részletek jók, a képek élesek.

A képekkel egyetlen problémám volt. A képek némelyikén zavaró homályos foltok jelentek meg. Először arra gondoltam, hogy biztosan valami por került az objektívre. De nem, mert az egymás után készült képek közül csak némelyiken jelenik meg. Mivel a jelenségre nem tudtam magyarázatot találni és mivel feltételezem, hogy ilyen durva hibát a gyártó nem hagyna a gépben arra a következtetésre jutottam, hogy ez a nálam járt bemutató példány hibája lehet.

Fájlméretek
A fényképezőgéppel készített legjobb minőségű képek mérete mindössze 620 KB. Ez természetesen témától függően lehet több és kevesebb is, de átlagosan ennyivel érdemes számolni. Így a géphez mellékelt 8 MB-os kártyára legjobb minőségben 12 kép készíthető. Normál tömörítéssel, ami még elfogadható minőséget eredményez, kb. 25 kép fér a 8 MB-os kártyára, ami egy tekercs filmnek megfelelő. A Basic tömörítés használatát csak végszükség esetén javaslom, mivel ott a kép tömörítése olyan mértékű, ami 1 megapixeles felbontás esetén már komolyan csökkenti a kép élvezhetőségét. 640 x 480 pixeles felbontásnál csak normál tömörítés választható, amivel egy 8 MB-os kártyára kb. 61 kép menthető.

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a FinePix A101-nél mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
 Felvétel állásban 2,1 Az első kép exponálásáig
 Visszajátszás állásban 1,9 Az első kép megjelenéséig
 Átkapcsolás felvételről visszajátszásra 1,1 Az első kép megjelenéséig
 Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 0,9 Az első kép exponálásáig
Kikapcsolás
 Felvétel állásból 0  
 Visszajátszás állásból 0
Késés exponáláskor
 LCD monitorral 0,4 Vaku nélkül
 LCD monitor nélkül 0,2 Vaku nélkül
Két exponálás közt eltelt idő
 1280 x 960 (FINE) 1,9  
 1280 x 960 (NORMAL) 1,8  
 1280 x 960 (BASIC) 1,8  
 640 x 480 (NORMAL) 1,8  
Lapozás egyik képről a másikra visszajátszásnál
 1280 x 960 (FINE) 0,7  
 1280 x 960 (NORMAL) 0,7  
 1280 x 960 (BASIC) 0,7  
 640 x 480 (NORMAL) 0,3  

Áramellátás
A fényképezőgép két ceruzaelemről kapja az áramellátást. 1-2 évvel ezelőtt ez aggályos lett volna, mivel akkor a gépek még nagy fogyasztású alkatrészeket tartalmaztak, ami miatt két elemmel nem sokáig működtek volna. A mérnökök azonban szorgosan dolgoztak és ma egy ilyen fényképezőgép ezzel a két elemmel tovább üzemel, mint a korábbiak néggyel.

Fujifilm FinePix A101
A próba során a fényképezőgépet a Fujifilm 1700 mAh-ás Ni-MH akkumulátoraival használtam és folyamatos LCD használat mellett a képek közt kb. 25-30 mp-et vártam. Minden 10. kép után hagytam, hogy az automatika teljesen kikapcsolja a gépet. A vaku minden felvételnél vörös-szem hatás csökkentő módban működött, így a rendes villanás előtt egy elővillantást is végeznie kellett. A vaku teljes erővel való villanását gyenge megvilágítással (majdnem teljesen sötét szoba) és nagy tárgytávolsággal kényszerítettem ki. Ilyen körülmények közt az akkumulátorok teljes lemerüléséig 99 képet készítettem, ami két akkumulátortól azért nem rossz teljesítmény. Ez a próba nyilván nem teljesen fedi a valóságot, de azért egy jó közelítéssel mutatja, hogy milyen alacsony a FinePix A101 fogyasztása. Kevesebb vaku és LCD használattal ez a szám sokszorosára is növelhető. Az alacsony fogyasztás ellenére két akkumulátorszett beszerzése mindenféleképpen javasolt, mivel az elemek használata sok kép készítésekor kicsit drága mulatság.

Mi van a dobozban?
A dobozban a fényképezőgép mellett a következő tartozékok találhatók.

 • 8 MB-os SmartMedia kártya
 • 2 alkáli elem
 • csuklószíj
 • USB kábel
 • CD-ROM lemez
  • USB meghajtó
  • FinePix Viewer
  • Apple QuickTImeTM 4.0
  • VideoImpressionTM

A FinePix A101-hez a Fuji természetesen kínál külön megvásárolható kiegészítőket. Ilyen a plusz memóriakártya (8, 16, 32, 64 és 128 MB-os méretben), a Ni-MH akkumulátor (1700 mAh), az ehhez tartozó akkumulátortöltő, a 3V-os hálózati adapter, a puha tok és a különböző kártyaolvasók.

Értékelés

Canon PowerShot G2
A cikk illusztrációi
Canon PowerShot G2-es digitális fényképezőgéppel készültek.
www.canon.hu

A Fuji legújabb kompakt amatőr fényképezőgépe az amatőr, vagy a digitális fényképezést még csak kóstolgató hobbifotósok illetve a család ideális fényképezőgépe lehet. Könnyen kezelhető, gyors, és az otthon használatos papírkép méretekhez (9×13, 10×15 és 13×18 cm) megfelelő felbontású képeket készít. Mivel fogyasztása is igen alacsony, kiránduláskor sem kell akkumulátorhegyeket húzni magunk után, elég zsebrevágni az igen tetszetős FinePix A101-et. A gép megvásárlása mellett dönthet az is, hogy bruttó fogyasztói ára 70 ezer forint alatt marad (ha csak néhány forinttal is), amivel talán a legolcsóbb ilyen minőségű fényképezőgép a piacon.

A fényképezőgépet a Fujifilm Magyarországtól kaptuk kölcsön