Kipróbáltuk: HP Photosmart Plus (B209a) teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

Tesztjeinket ezúttal is a megszokott ábrákon és méretekben végeztük. Így fekete-fehér és színes ábrás, A4-es dokumentum, valamint fénymásolat, 10 x 15 cm-es és A4-es színes és FF fotó, és 1200 dpi felbontású A4-es szken készülhetett. A minőséget dokumentumok esetén normál, fotóknál pedig a legmagasabb (Max dpi) értékre állítottuk.

A fekete, A4-es, szöveges dokumentum kiváló minőségben és gyorsan készült el. A betűk kellően telítettek, szép feketék, kontrasztosak és szemre éles szélekkel rendelkeznek. Nagyítva már megfigyelhető némi „szőrözöttség”, de ez szabad szemmel még közelebbről sem zavaró. A tinta egy kicsit lassan szárad, így a friss nyomatok az általunk használt papíron az első másodpercekben könnyen elmaszatolhatók, később viszont fixen rögzülnek.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A színes ábrával kombinált szövegnél a színek többsége szép élénk, jó fedettségű volt, kivéve a sötétkék, és halványabb kék színeket, melyek sápadtabbak lettek a kelleténél. A lila világoskéknek, a világoskék majdnem fehérnek tűnik.

Fotónyomtatáshoz többnyire a HP egyik legjobb minőségű papírját a Premium Plus használtuk, néhány esetben pedig a nagyobb igénybevételre kifejlesztett Advanced Photo Papert is kipróbáltuk.
Az első 10 x 15 cm-es fotónyomat bármiféle szoftveres képjavítás nélkül készült el és a sötét területeken elég halvány színeket produkált. A kép ezen kívül enyhe cián (zöldes) színeltérést mutatott és a fedettség sem érte el egy komolyabb, fotónyomtatásra kifejlesztett tintasugaras szintjét. Az idő előrehaladtával, persze a nyomatok valamelyest „érnek”, sötétednek, de másodszori kísérletünknél – a HP Real Life képjavítás bekapcsolásával – már jobb kontrasztot kaptunk, de a színek és a részletesség nem változott, és a sebesség is ugyanaz maradt. Átlagban a készülék által alkotott 10 x 15-ös nyomatok megfelelő/jó minőségűek voltak, különösen az említett képjavító szolgáltatással, így ajánlott a használata, ha fotókat nyomtatunk.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében is megtekinthető. Vigyázat, nagy fájl (~22 MB)!

kivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Egy apró kifogásunk lehet még az interpolációval kapcsolatban, ugyanis egy-két él lépcsőzetesre sikeredett. A következő nyomtatásnál 13 x 18 cm-es képek készültek, és a kifogásolt élek szépen elsimultak. Egyébként ezen a méreten is ugyanaz a minőség volt jellemző, mint a kisebb nyomatoknál, és ugyanezt kaptuk A4 méretnél is. Ugyanebben a méretben kinyomtattuk a képet Advanced papírra is. Az eredmény egy fokkal lágyabb részletek, kevesebb szemcse, de erősebb bíbor színek voltak, és sajnos az igazi feketék is eltűntek a képről, helyettük a kékes sötétszürke szín volt jellemző.

Fekete-fehérben a komolyabb masináktól elmaradó fedettség lehet probléma, de normál nézési távolságból nem feltűnő a dolog. A képek egyébként jó kontrasztúak és részletességűek. A középtartományokban enyhe bíbor, a sötét területeken cián dominancia és bronzosodás észlelhető.

A vízállóság próbájánál a HP esetében mindig kétféle papírtípus küzd egymással, nagyjából megjósolható végeredménnyel. A HP Premum Plus papírt a finomabb részletek visszaadására fejlesztették ki de rendszeresen alulmarad az élettartam és vízállósági tesztekben, a HP Advanced papír viszont pont az utóbbiakban erős. Ezúttal is a papírformát igazolta mindkét próbánk, mivel a Premium Plus papírokra nyomott ábrák színei vízzel érintkezve azonnal megfutottak, míg az Advanced nyomatnak ez meg sem kottyant. A hosszabb víz alatti tartózkodás az élénkebb vörös színt kezdte ki legelőször, bár remélhetőleg az olvasók közül kevesen tárolják majd víz alatt kedvenc papírképeiket. Kezünk nedvességének, vagy kisebb vízbehatásnak mindenesetre szépen ellenáll az Advanced Photo Paper.

HP Premium Plus papír

HP Advanced papír

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 5 mp
A4 színes dokumentum 9 mp
A4 fekete-fehér másolás 14 mp
A4 színes másolás 22 mp
Szkennelés (A4, 1200 dpi) 4 perc 14 mp
10×15 cm fotó (színes/FF) max. dpi 1 perc 35 mp
13×18 cm fotó max. dpi 2 perc 5 mp
13×18 cm fotó max. dpi (HP Advanced papír) 1 perc 43 mp
A4 fotó max. dpi 3 perc 30 mp

A sebességekkel átlagban nem volt gond, és a nyomtatás hangereje sem vészes, sőt az átlagnál halkabbnak találtam. Egyedül a kisebb fotóméretek másfél-két perc körüli nyomtatási ideje tűnt lassúcskának a 3 és fél perces A4-es nyomtatáshoz képest. Dokumentumok terén és másoláskor gyorsan végzett, a szkennelés és az A4-es fotónyomat az elvárható sebességet hozta.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • HP Photosmart Plus (B209a) nyomtató
 • 4 db tintatartály (HP364): dokumentum-fekete, cián, bíbor, sárga
 • CD-ROM a szoftverekkel és a kezelési útmutatóval
 • Hálózati adapter és kábel
 • Használati útmutató
 • USB kábel
 • HP Advanced Photo Paper 10×15 cm-es csomag (3 lap)

Értékelés

Ahogy várható volt a Hp Photosmart Plus (B209a)-ról az derült ki, hogy fő erőssége a dokumentum nyomtatás, abban viszont igen jó, és ami szintén fontos, igen gyors. Másolásnál gyors, és a minőséggel sincs gond, fotó esetén azonban mind a minőség, mind pedig a sebesség tekintetében elmarad attól, amit elvárnánk. Ez a készülék tehát egy kényelmesen használható kisiroda lehet íróasztalunk sarkán, akár otthon is – sőt leginkább otthoni használatra ajánljuk – mellyel nem mellékesen azért elfogadható fotónyomatokat is készíthetünk, ha éppen úgy tarja kedvünk.

A Photosmart Plus néhány igazi extrája a jól használható Wi-fi kapcsolat és a kényelmes érintőképernyő. Mondhatnám a kártyaolvasót is, de a CompactFlash kártyák támogatásának hiánya egy kicsit halványítja az erre adandó piros pontot.

A HP Photosmart Plus (B209a) ajánlott fogyasztói ára bruttó 35 605 Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • külön cserélhető színek
 • beépített Wi-Fi kapcsolat
 • érintőképernyős kijelző
 • 13 x 18 cm-es fotótálca
 • villámgyors és jó minőségű dokumentum nyomtatás
 • remek másolás minőség
 • a kártyaolvasó nem támogatja a CF kártyákat
 • kicsit lassú a kisebb fotóknál
 • Real Life fotójavítás nélkül gyengébb kontrasztú képek