Kipróbáltuk: HP Photosmart Premium (C309a) teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

Ahogy a gyári adatokból láthatjuk a nyomtatás sebességét erősen befolyásolja, hogy milyen minőséget állítunk be. A HP Photosmart Premium esetében a gyártó a következő értékeket mérte:

 • 10 x 15 cm színes, szegély nélküli fotónyomtatás: 17 mp (vázlat), 27 mp (normál), 53 mp (minőségi)
 • A4 szöveges oldal: 33 oldal/perc (vázlat), 12 oldal/perc (normál), 2,5 oldal/perc (legjobb minőség)
 • A4 szöveges és színes ábrás oldal: 32 oldal/perc (vázlat), 9,5 oldal/perc (normál), 2,5 oldal/perc (legjobb minőség)
 • A4 fekete-fehér másolás: 11 másolat/perc (normál), 1,5 másolat/perc (legjobb minőség)
 • A4 színes másolás: 9,5 másolat/perc (normál), 1,5 másolat/perc (legjobb minőség)

A megadott értékek több helyen egy hajszálnyival jobbak, mint a korábban tesztelt HP Photosmart C5388-nál közöltek. A mérési módszer is más, mint az általunk használt, hiszen a gyártó a nyomtatás és másolás „nettó” idejét mérte. Tesztünk során minden dokumentumnál a normál, a fotóknál pedig a legjobb minőségi (Maximális DPI) beállítást használtuk és a lapbehúzás kezdetétől mértük az időt. Nyomtatásvezérlőként a szöveges oldalakhoz a OpenOffice, a fotókhoz és DVD címkéhez a HP Photosmart Essentials, a lapolvasáshoz a HP Scanning szoftvert használtuk.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 7 mp
A4 színes dokumentum 11 mp
10×15 cm fotó 2 perc 13 mp
A4 fotó 7 perc 21 mp
A4 fekete-fehér másolás 21 mp
A4 színes másolás 24 mp
A4 szkennelés 1200 dpi-vel 1 perc 53 mp
CD/DVD címkenyomtatás 65 mp

Elsőként mindig a normál, A4-es, fekete szöveg kerül sorra, így most is ezzel kezdtünk. A nyomtató nagyon gyorsan, 7 másodperc alatt végzett vele, ami nagyon jó eredmény, bár a kisebb multifunkciós testvért nem sikerült megszorítania. A nyomat szép, kellően fedett és jó kontrasztú lett. A betűk még ebben a beállításban is megfelelően feketék voltak, határozott, éles betűélekkel. Egy-két helyen viszont alig láthatóan mosott a nyomtató, ami talán egy fokozottabb tisztítással elkerülhető lett volna.

Ugyanígy jó eredményt adott a 11 mp-es, A4 méretű szöveg és színes ábra kombinációja. Az olcsóbb modellt ezúttal sem sikerült beérni, bár ennél a mérésnél amúgy sem voltak jellemzőek a nagy sebességkülönbségek. A minőség nagyon hasonlított az említett kistestvérre. Szépek a színek, normál beállításhoz mérten elég élénkek is és jó a nyomat fedettsége. A kék és a bordó felületek itt is némileg szürkések, ami sok más modellnél is előfordult, sőt alig néhány nyomtató adta csak vissza az eredeti színtónust. A sárga, piros és zöld területek azonban nagyon szépek ennél a készüléknél is.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

Az A4-es oldalak másolásánál kapott eredmények szintén a kisebb modell teljesítményét idézik. Ott mind a fekete-fehér, mint a színes másolás 22 mp alatt zajlott, itt 21 és 24 mp-et mértünk, ami elég közeli teljesítmény. A FF másolat megfelelő minőségű, meglepően erős feketékkel, melyek kicsit túlzónak is tűntek és a vékony másolópapíron helyenként átütöttek. Ez kétoldalas másolásnál nem biztos, hogy kellemes végeredményt ad. Elég erős a kontraszt is, így a halványabb szürkés területek hajlamosak eltűnni a végeredményről. A színes másolat jobb képet mutatott a kontraszt terén. Rendben voltak az árnyalatok, bár itt a feketék inkább szürkék lettek.

Egy színes A4-es oldalt 1200 dpi-vel szkenneltünk a géphez mellékelt szoftverrel. Ezen a téren nagyon jó eredményt ért el a készülék. Az 1 perc 53 mp-es idő a teljes tesztmezőny biztos második helyét jelentette. Gyorsan végzett a DVD címkenyomtatással is, ami ez esetben 65 mp volt, az említett kisebb modellhez nagyon hasonló idővel.

Úgy tűnik a dokumentum nyomtatás és másolás kissé „kifárasztották” a Photosmart Premiumot, mert a fotónyomtatásnál már nem hozta ezeket a jó eredményeket. Összesítve ez így sem a legrosszabbak közé való, de csak a középmezőny végét sikerült megcsípnie ezekkel a részidőkkel.

A 10 x 15 cm-es színes fotónyomtatás 2 perc 13 mp alatt sikerült maximális minőség mellett, HP Premium Plus fotópapírra. Ez a névleges, 53 mp-es sebességtől jelentősen elmarad, de a C5388-nál mért 78 mp-től is. Ugyanez volt ez eredmény egyébként a fekete-fehér fotónyomtatásnál, hasonló méretben, minőségben és papírra. A színes nyomatot utólag 1200 dpi-vel szkenneltük, hogy a képminőség közelebbről is szemügyre vehető legyen. A minőség nagyon sokban hasonlít a C5388 és D5388 modellekhez. Egyébként mindkét kisebb típus, ugyanazt a patronkészletet és nyomtatófejet használja, tehát a hasonlóság nem meglepő. Itt is jó felbontású, közelről is igen szemcsementes, szép fedettségű volt a végeredmény, de erősen túlzó színtelítettséggel és erős feketékkel. Ez a kép dinamikáját is rontotta. Több helyen is túl sötét lett a végeredmény az eredeti tónushoz képest. A korábbi tesztekben említett bíbor túlsúly is visszaköszön, ami különösen a bőrszíneknél lehet zavaró, de ennél a modellnél nem olyan erős ez, mint a fenti típusoknál. Érdekes módon a fekete-fehér nyomatnál sokkal jobb dinamikát, és visszafogottabb feketéket kaptunk. Egyedül talán csak az enyhe ciános fátylat említhetjük negatívumként.

kivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Az utolsó kör az A4-es színes fotónyomtatásé volt. Minősége teljesen megegyezett a 10 x 15 cm-es nyomatnál tapasztaltakkal, a sebesség viszont igen komótosra sikeredett. 7 perc 21 mp-re volt szüksége hozzá a Photosmart Premiumnak.

Vízállóság tesztet ennél a modellnél külön nem készítettünk mivel ugyanazt a rendszert (tintákat, fejet, papírokat) használja és használtuk, mint a D5388 és D5460 modellek, így a korábban leírtak most is érvényesek:

A nyomtatót, illetve a tintát és a papírokat vízállóság terén is megvizsgáltuk. Az eredmény, nem meglepően, ugyanaz volt mint tavaly. A Vivera tinták úgy látszik, ebben a tekintetben mit sem változtak az elmúlt egy év alatt és a papírok is hasonló eredményt adtak. A HP Advanced fotópapírjával kiváló vízállóság érhető el, még fél perces csap alá tartás sem árt meg különösebben a nyomatnak. Egyedül a sárga színek élei mosódtak el alig láthatóan. A finomabb nyomatokat adó Premium Plus papíroknak azonban nem ez az erőssége. Itt inkább a képminőségre és nem az időtállóságra helyezte a hangsúlyt a HP. Ennek megfelelően már pár csepp is súlyos károkat tehet a nyomatban. Ha a Premium Plus papírt választjuk jobb képminőséget kapunk, de az így készült képek jóval gondosabb tárolást igényelnek.

HP Premium Plus papír

HP Advanced papír

Az automatikus, beépített vörösszem eltávolító szolgáltatás szinte minden idén tesztelt HP nyomtatónk alaptulajdonsága, amiért elismerés jár a cégnek. Ráadásul ezt a képességet, igen egyszerűen, egy gombnyomással aktiválhatjuk. A piros szemek eltávolítása általában nagyon jó hatásfokkal működött ezeknél a gépeknél, apróbb hibákat leszámítva. Sajnos a HP Photosmart Premiumnál is jelentkeztek ezek az apróbb hibák. Szépen megtalálta a problémás területeket és gond nélkül kivette a piros elszíneződést mindkét szemből, de a visszamaradt világos pupillát már nem sikerült teljesen befeketítenie. Nagyon jó, de közel sem tökéletes eredmény.

korrekció nélkül (100%)

korrekcióval (100%)

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • HP Photosmart Premium multifunkciós készülék
 • Ethernet hálózati kábel
 • USB kábel
 • Használati útmutatók (CD-n), leírások
 • 9 db kezelőkonzol előlap (magyar is)
 • Tápegység és kábel (török hálózati dugó is)
 • 5 tintapatron
 • 2 db 10 x 15 Advanced Photo Paper Glossy próbapapír
 • Nyomtatható felületű CD-R korong

Az egyes kiegészítők jelenlegi (ajánlott, bruttó fogyasztói) ára
HP 364 CB316EE fekete patron 3.427 Ft
HP 364 CB317EE fotófekete patron 2.794 Ft
HP 364 CB318EE ciánkék patron 2.794 Ft
HP 364 CB319EE sárga patron 2.794 Ft
HP 364 CB320EE bíbor patron 2.794 Ft
HP 364 CB321EE (XL) fekete patron 9.149 Ft
HP 364 CB323EE (XL) ciánkék patron 5.443 Ft
HP Advanced Photo Paper 10 x 15 cm, 100 db 3.571 Ft
HP Advanced Photo Paper A4, 25 db 6.586 Ft
HP Advanced Photo Paper 10 x 15 cm, 150 db + 4 db fotótinta patron (cián, sárga, bíbor, fotófekete) 11.942 Ft

Értékelés

A HP Photosmart Premium (C309a) megvásárlásával talán már csak a bútorokra lesz szükség, ha be szeretnénk rendezni egy kisebb irodát. Ebben a készülékben minden megvan, ami ezen kívül még fontos lehet. Komplett all-in-on eszköz, minden hálózati és vezeték nélküli funkcióval, ami manapság felmerülhet egy nyomtató kapcsán.

Nem biztos, hogy egy szűk költségvetéssel rendelkező kis cég, esetleg magánszemély részére ez a legkifizetődőbb megoldás, hiszen a szintén multifunkciós HP Photosmart C5388 jóval kevesebb mint a felébe kerül csupán. Igaz, ott számos szolgáltatást hiányolnunk kell. Le kell mondanunk például a multi dokumentumadagolóról, a faxról, a hálózati csatlakoztathatóságról, és a BlueTooth vagy Wi-Fi kapcsolat is drága külső adaptert igényel. Képminőségben viszont nincs számottevő különbség a két modell között, sőt a fotónyomtatásnál a kisebbik bizonyult fürgébbnek. Összefoglalva, a C5388 olcsóbb, a Premium viszont a munka szempontjából kényelmesebb megoldás. Olcsóság, vagy kényelem? Komoly dilemma, amit azt hiszem már nem nekünk kell megválaszolnunk.

A HP Photosmart Premium (C309a) ajánlott bruttó ára 84 071 Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Széleskörű szolgáltatáskészlet
 • Gyors és jó minőségű dokumentum nyomtatás
 • Automata dokumentumadagoló
 • Külön fotótálca
 • Nagyon gyors lapolvasás
 • Külön cserélhető színek (köztük fotófekete)
 • Kombinált patron és papírcsomagok
 • Beépített Wi-Fi, Bluetooth, valamint Ethernet csatlakozás
 • Túl erős kontraszt színes fotónyomtatásnál
 • Eltúlzott színszaturáció
 • Nem tökéletes vöröszem eltávolítás
 • Kissé lassú fotónyomtatás