Kipróbáltuk: Mamiya 645DF + DM33 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Mamiya fényképezőgépe a kisformátumú DSLR-ekhez hasonló, fázis eltérésen alapuló, TTL autofókuszt használ, egy CCD szenzor (I+I Type) segítségével. Az AF rendszer működési tartománya ISO100-nál 0 és 18 fényérték közötti.

Mindössze három fókuszpont áll rendelkezésünkre, egy középen, és ennek két oldalán egy-egy segédpont. Az AF mezők így csak a kép középső, szűk területét fedik le. Sajnos a pontok közti váltás sem a legegyszerűbb. Két gombot és egy vezérlőtárcsát kell igénybe vennünk ehhez a művelethez.

A különféle AF módok között viszont gyorsan válthatunk, a gép elején lévő kapcsolóval. Egyszeri – az expo gomb félig lenyomására aktiválódó, és fix távolságot tartó – valamint folyamatosan működő mód között választhatunk. A kapcsoló harmadik állása a manuális élességállítási üzemmód. Az AF rögzítésére külön gomb (AFL) is használható, mely az objektív mellett található. Működését igény szerint megcserélhetjük a hüvelykujj mellé eső AEL gombbal.

A 645DF egyik újdonsága elődeihez képest a jobb teljesítményű AF rendszer, amit a gyártó kb. 30%-kal gyorsabbnak ígér. A sebességet az egyedi beállítások C-19 pontja alatt is befolyásolhatjuk, ahol sebesség-, vagy pontosság prioritás állítható be. A nagyobb pontosság főleg hosszabb gyújtótávolságú objektíveknél lehet előnyös, a gyorsaság prioritás pedig tágabb rekesznél (F8,0 alatt) ajánlott.

Gyengébb megvilágítás esetén a markolat és az objektív közötti vörös fényű segédlámpa felvillanása támogatja az élességállítást. Meglehetősen erős fényű, hiszen a 80mm-es alap objektívvel kb. 9 méterig hatásos.

Kézi fókuszállásba kapcsolhatunk az alap objektíven lévő AF/MF gyűrűvel is. Manuálisan állítva élességet a kereső státuszsorában, folyamatos fókuszvisszajelzést kapunk. Az itt megjelenő két nyíl, valamint az élességet jelző pont tájékoztat a beállításról. Szükség esetén hangjelzést is beállíthatunk, mely a menüben letiltható.

A fénymérés szintén az objektíven keresztül (TTL) történik. Működési tartománya egy kissé gyengébb mint az átlag kisfilmes gépeké (2-19 Fé).

Háromféle üzemmódot használhatunk: átlagoló, középre súlyozott és szpot (7,6%), melyek ugyanazzal a gombbal állíthatók, mint az AF pontok. A szpot mérési terület határát a kereső közepén lévő hajszálkör jelzi.

Az expozíciós beállítások a hátul lévő AEL gombbal rögzíthetők. A gép beállításait +/-5 fényérték közötti expozíció korrekcióval bírálhatjuk felül, 1/3 lépésenként.

Sorozat fényképezés

A fentiek mellett automata expozíció sorozat is beállítható. Ekkor 3, vagy 5 képet készít a gép, 1/3, vagy 2/3 Fé lépésközökkel. Külön menüjében beállíthatunk egyes, vagy sorozat módot, illetve a képek készítésének sorrendjét. A fehéregyensúly módok finomhangolásánál automata fehéregyensúly sorozatot is találunk, mely 3 képet készít.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(általunk mért)
C (Continuous módban) 1,1 kép/mp ~22 db
(ezután is folytódik a sorozat, 0,4 kép/mp sebességgel)

A fényképezőgép önkioldója 2, vagy 10 mp-re időzíthető, de beállíthatunk 3×10 mp-es késleltetést is.

Sorozat

A középformátumú gépek egyike sem sorozat bajnok. A Mamiya DM33 is az átlag mezőnyben foglal helyet. A maximális képfrissítési sebességet megadta a gyártó, de a készíthető fotók számát nem. Saját méréseink szerint, egy UDMA-6 CompactFlash kártyára 22 felvételt sikerült rögzíteni egyhuzamban. A sorozatot ezután is folytatta a gép, de a sebesség a harmadára esett vissza.

A fényképezőgéppel automata expozíció sorozat is készíthető 3, 5 vagy 7 kép hosszan. A lépésköz 1/3, 1/2, 2/3, vagy 1 fényérték lehet.

Az önkioldót egy külön gombbal aktiválhatjuk, majd az elülső vezérlőtárcsával kapcsolhatjuk be. A hátsó tárcsával apró lépésekben állítható a késleltetési idő. 0,5-60 mp-ig, illetve 2-60 percig.

Videó, mozgóképrögzítés

Ahogy azt az élőkép mód hiányából sejteni lehetett, a videofelvételi képesség sem található meg a Mamiya DM33 szolgáltatás listájában. A középformátumú digitális fényképezőgépek világába még nem tette be a lábát ez a funkció. Ezek a gépek egyébként többségében kialakításuk miatt sem alkalmasak videózásra, illetve ekkora szenzorméretben még nem oldották meg az adatok villámgyors kiolvasását. Ezen felül talán a potenciális vevőkör sem igényli ezt a képességet. Bár, ahogy a Bond film címe mondja, „Soha ne mondd, hogy soha”.