Biztos, hogy jól rendezted be a fotóstáskád?

0

Elég egy apró figyelmetlenség és a felszerelésed épsége bánhatja!

Fotóstáskából sokféle kialakítású létezik, vannak hátra felvehetők, vannak keresztbe vetve hordhatók és vannak a legnépszerűbbek, a riporter válltáskák. Mindegyiknél akad azonban olyan apróság, amelyre érdemes odafigyelni. Még a vásárlás előtt jól szemügyre kell vennünk a táskát, illetve annak pántjait, pánt rögzítéseit. Ha műanyag kapcsokat alkalmazott a gyártó, az eleve nem túl biztató jel. Komoly fejfájást okozhat ugyanis, ha egyszer csak eltörik a vállpántot rögzítő kapocs és a táskánk a földre hull (jobb esetben zárt állapotban, rosszabb esetben nyitott felső résszel, amelynek következtében az objektívek ki is gurulhatnak a kövezetre). A jó fotóstáska megvásárlása azonban még nem elég. Jól is kell berendezni! Ahány fotós, annyi szokás, így 100%-ban elfogadottat nekünk is nehéz volna mondani, de van néhány tippünk, ami megkönnyítheti az életünket:

  • A fényképezőgép célszerű úgy elhelyezni a fotóstáskában, hogy a nagy tömeg ne a rá csatlakoztatott objektívre nehezedjen, hanem magára a vázra (annak hátuljára). Magyarul a gépet hanyatt fektetve helyezzük a táskába!
  • Ha válltáskát használunk és fontos, hogy gyorsan tudjunk objektívet cserélni munkánk során, akkor a használni kívánt objektívekről szedjük le az első és hátsó sapkát is. A gyors cseréhez az objektívet is érdemes fejjel lefelé, bajonettel felfelé fordítani. Ennek két előnye is van: egyrészt az objektív megfogása után rögtön felhelyezhető a gépre, nem kell azt kezünket kicsavarva ráerőszakolni a vázra, másrészt a hátsó lencsetag mindig jóval kisebb felületű, mint a frontlencse, így kisebb rá az esély, hogy ujjainkkal összezsírozzuk azt. Természetesen egy rally versenyen, vagy más olyan helyszínen, ahol nagyon poros a környezet, esetleg szakad az eső, ne így próbálkozzunk (de ott egyébként is elég egy teleobjektív, nem kell cserélgetni)!
  • Szintén válltáska használatakor mindig zárjuk vissza a felső részt, akár csak egy kapoccsal is! A nyitva hagyott fotóstáska nem csak a kíváncsi kezek miatt veszélyes, hanem azért is, mert egy óvatlan lehajoláskor könnyen kipotyoghatnak belőle az objektívek.

  • A vakut érdemes fejjel lefelé elhelyezni, ha van helyünk, akár a fej normál állásánál is, így ugyanis stabilabban áll majd a táskában. Háti fotóstáska esetén kevesebb helyet foglal a vakunk, ha normál állásban helyezzük azt el, nem kinyitva, egyenes fejjel. Célszerű a vaku helyét úgy kialakítani, hogy az egyik tépőzáras térelválasztó elemet 45 fokos szögben helyezzük el, így könnyedén lehet ki- és becsúsztatni a helyére a vakut, mégsem tud magától kiesni onnan.

  • Háti fotóstáskánál az objektíveket nem minden esetben tudjuk a táska hátlapjához képest merőlegesen elhelyezni. Ilyen főként a méretesebb objektíveknél fordulhat elő. A hosszában elhelyezett objektív könnyebben kieshet, mint a hátlapra merőlegesen elhelyezett, így ilyen esetben mindig körültekintően járjunk el a táska kinyitásakor, vagy ha van lehetőségünk, varrjunk széles gumipántra tépőzárat és rögzítsük azzal az objektívet.
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy elsőre felismerjük az objektívjeinket (akár a bajonett felől), beszerezhetünk előre feliratozott kupakokat a BlackRapidtól. A Lens Bling többféle felirattal is kapható. Ha nem akarunk erre költeni, akkor magunk is készíthetünk címkéket, amelyeket a hátsó lencsevédő kupakra ragaszthatunk.