Kipróbáltuk: Nikon 1 J1 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

felső kezelőszervek

(1) Bekapcsológomb
(2) Exponáló gomb
(3) Videófelvétel gomb (csak videófelvétel üzemmódban aktív)

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gombja

(2) F gomb: különböző üzemmódokban különböző szerepe van a következők szerint:
– Mozgó pillanatkép mód: zenei aláfestés választás
– Intelligens képválasztó: nincs funkciója
– Állókép mód: Sorozatfelvétel választás
– Videófelvétel mód: HD videó vagy lassított (slow motion)

(3) Zoom kar: felvétel módban a rekesz vagy zársebesség kiválasztására használható, lejátszás módban a képekbe nagyítást, illetve a naptár/indexképes mód elérését szolgálja. Kézi élességállításkor is a nagyítás mértéke határozható meg segítségével.
(4) Üzemmód tárcsa, négy mód választható: Mozgó pillanatkép mód, Intelligens képválasztó, Állókép mód (fotózás), Videófelvétel mód (fotók 16:9 formátummal készíthetők)

felvétel információk

lejátszás információk

(5) Disp gomb: felvétel és lejátszás módban a kijelzett információk váltására használhatjuk. Felvételkor normál nézet (fénymérés, záridő, rekesz, érzékenység, képszám) vagy részletes nézet választható, míg lejátszáskor csak kép, kép+alapadatok (felbontás, tömörítés, fájlnév, dátumidő), kép+részletes adatok+hisztogram áll rendelkezésünkre.
(6) Lejátszás gomb: a képek és videók visszanézése kezdeményezhető. Felvétel módba ezzel, vagy az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.
(7) Vezérlőtárcsa és 4 irányú vezérlőnyilak, ezek középen az OK gombbal: a menüben történő navigálásra szolgál, valamint felvétel módban a négy irányhoz négy fontos beállítást rendeltek:

– fel: AEL/AFL rögzítés.
– le: vaku mód.
– jobbra: expozíció kompenzáció.
– balra: önkioldó.
Lejátszás módban a jobbra-balra gombokkal, illetve a vezérlőtárcsával válthatunk a képek között. Kézi élességállításkor a vezérlőtárcsával állíthatjuk be a kívánt fókuszt.
OK gomb: felvétel módban egypontos fókuszmezőnél a fókuszterület áthelyezésére szolgál, a menükben a kiválasztott érték elfogadására használható.

(8) Menu gomb: felvétel és lejátszás módban a menü megjelenítése a feladata.
(9) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlését kezdeményezhetjük segítségével.