Vfinder LVF-32: LCD kereső videózáshoz

0

A tükörreflexes fényképezőgépek felépítésükből adódóan kevésbé alkalmasak videofelvétel kényelmes készítésére, mint akár egy elektronikus keresővel ellátott szuperkompakt vagy bridge gép.
Hangsúlyoznám, hogy a fenti megállapítás a kényelemre vonatkozott. A képminőség (gyenge fényben videózás, képzaj, mélységélesség) azonban a DSLR-eknél oly’ mértékben nagyobb az egyszerűbb kamkorderekhez képest, hogy valódi professzionális felvételek, klipek, reklámfilmek, sőt, hosszabb lélegzetvételű játékfilmek forgatására is alkalmasak.
Mégis, valami hiányzik ezekről a masinákról, ez pedig a szemkagylóval ellátott kereső.

A Sony Alpha SLT fixen elhelyezett féligáteresztő tükrének köszönhetően ilyen problémával nem küszködik, a kiváló minőségű elektronikus keresővel verőfényes napsütésben is videózhatunk.
De mit tehetnek azok, akik más gyártók tükörreflexes fényképezőgépeit szeretnék komolyabb videózásra használni?

Beszerezhetnek egy LCD elé helyezhető okulárt, mely így a hátsó kijelző képét jól árnyékoltan megtekinthetővé teszi.

Egy ilyen terméket kaptunk kölcsön a 1st Markettől, amelynek dobozán az LVF-32 felirat, a terméken pedig a Vfinder jelölés szerepelt.
Maga az eszköz igen egyszerű, gyakorlatilag egy hátlap nélküli dianézőre emlékeztet. A fényképezőgép LCD-je köré a mellékelt fém keretet kell felragasztani az öntapadós fólia segítségével. Ehhez a kerethez illeszkedik majd mágneses úton a kereső hátulsó része. Ennek köszönhetően könnyedén tudjuk majd felhelyezni és levenni az okulárt.

A szemkagyló természetesen gumiból készült, mérete és kialakítása kényelmes használatot tesz lehetővé. Bár ennek alján bordázott gyűrűt látunk, ez ne tévesszen meg senkit, nem dioptria korrekciós tárcsa, csupán dizájn elem. Apropó dioptria korrekció, ezzel a szolgáltatással sajnos nem rendelkezik az LVF-32, ami főként szemüveget hordók számára rossz hír.

Az alkalmazott lencse egyébként enyhén mínusz dioptriás (nehéz megtippelni, úgy nagyjából –1/4D körüli lehet), ami azt eredményezi, hogy a jó látásúak és a visszafogottan közellátók is élesnek látják majd a képét (a jó látásúak enyhe kancsalítás árán).

A könnyű hordozhatóságért egy tokot is mellékelnek, melyet övre is fűzhetünk, illetve nyakba is akaszthatunk. Sőt, a keresőn lévő piros gyűrűn kialakított furatba is befűzhetjük a nyakpántot, így mindig nálunk lehet, s szükség esetén gyorsan felhelyezhetjük a gépre.

Az LVF-32 nagyítása igen jó, illik alá jó minőségű, legalább 460e szubpixeles LCD. Persze ha adott esetben csak 230 ezer szubpixeles kijelzővel rendelkezik a gépünk, akkor sem használhatatlan a rendszer, csak ez esetben már jól láthatóak lesznek a színes pontok, melyekből a kép épül fel.

A Vfinder LVF-32 3″-os LCD-re helyezhető fel, a 1stMarket kínálatában Canon EOS-550D/60D és Canon EOS-5D Mark II/7D gépekhez kínálnak megfelelő kialakításút, bruttó 17.290 Ft-ért.