Kipróbáltuk: Nikon D7000 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Külsőre a D90-hez képest óriási eltérések nincsenek, talán avatott szemek az üzemmódtárcsa alatti kioldásmódot váltó tárcsát szúrhatják ki leginkább. A D300s-hez képest már komolyabb különbség adódik, de ez nem is meglepő, hiszen a D7000 a D90 vázába került.
Bőr hatású gumi bevonatok ezúttal jobb oldalra a markolat köré, bal oldalra és a hátlapra, a hüvelykujjunk megtámasztására kialakított kiemelkedés elé kerültek. Ezen bevonatok kialakítása kissé alultexturált, talán mélyebb rovátkázás is beleférhetett volna, így egy forró nyári napon már esetleg csúszóssá válhat a gép izzadt tenyerünkben.

A markolat továbbra is kényelmes, a gép magassága megfelelő, átlagos tenyerű férfiak kisujja is el fog férni. A kiegészítő új MB-D11 portré markolat továbbra is opcionálisan vásárolható meg. Benne lítium-ion akku mellett AA akkuk is elférnek.
Kezelőszervek tekintetében minimális eltérésre számíthatunk a D90-hez képest, amely a már említett kioldás tárcsában, új élőkép kapcsolóban és az üzemmódtárcsa enyhe áttervezésében jelentkezik.

A gép alján fém állványmenetet találunk, a többi DSLR-hez hasonlóan az optika középvonala alatt elhelyezve. A fényképezőgépet állványtalpra erősítve is nyitható marad az akkumulátor ajtaja.

Optika

A Nikon D7000-re bármely F-bajonettes objektív felhelyezhető, akár a fókuszmotor nélküliek is, hiszen ez a váz még rendelkezik fókuszmotorral, így ezen utóbbi optikáknál az autofókusz is használható marad, s mivel AI gyűrű is található a vázon, így a régebbi manuális objektíveknél sem gond a fénymérés.

Nézzük részleteiben a használható Nikkor objektíveket, csokorba szedve:

  • DX AF Nikkor: teljes kompatibilitás
  • G vagy D jelzésű AF Nikkor: teljes kompatibilitás (IX-Nikkor nem támogatott)
  • Egyéb AF Nikkor: minden funkció támogatott, kivéve a 3D színes mátrix II fénymérést, F3AF-hez készült objektívek nem támogatottak
  • AI-P Nikkor: 3D színes mátrix II fénymérésen kívül minden funkció támogatott
  • Nem CPU-s objektívek: A vagy M módban használhatók, színes 3D mátrix II fénymérés és blende kijelzés nem támogatott

Tekintettel arra, hogy a gép szenzora DX (APS-C) formátumú, minden felhelyezett objektívnél kb. 1,5x gyújtótávolság szorzóval kell kalkulálnunk, hogy megkapjuk a kisfilmnek megfelelő látószöget. Ez az átszámítás nem csak a kisfilmes, de a hasonló érzékelős gépekhez tervezett DX-jelű objektíveknél is igaz. A gép 18-105mm-es kitobjektívjénél például kb. 27,5-158 mm-nek megfelelő látószöget kapunk

Képérzékelő

A Nikon D7000-be új szenzor került, amely méretében természetesen megegyezik az előddel, vagyis 23,6 x 15,8 mm-es, felbontása viszont 16,2 millió effektív képpont. A CMOS képérzékelővel maximum 4928×3264 pixel felbontású fotókat készíthetünk, ezen kívül két kisebb felbontás választható 9,0 és 4,0 megapixeles méretekkel.

Képformátumok terén a megszokott JPEG és NEF (RAW) lehetőség közül választhatunk, illetve ezek kombinációja is rendelkezésre áll. A kombinált NEF+JPEG esetén is használhatók a JPEG különböző tömörítési fokai, melyek Fine, Normal és Basic neveket kapták. A JPEG tömörítésnél választhatunk képméretre, vagy képminőségre való optimalizálást is, a RAW képeket pedig 12 vagy 14 bit/csatorna színmélységben, veszteséges vagy veszteségmentes tömörítéssel menthetjük el.

Az érzékenység ISO100 és 6400 között 1/3 Fé lépésenként állítható, de elérhető a Hi0,3, Hi0,7, Hi1 és Hi2 beállítás is, amelyek rendre ISO8000, ISO10000, ISO12800 és ISO25600-nak felelnek meg.

Az automatikus érzékenység maximumát is meghatározhatjuk, mégpedig ISO200 és 25600 (Hi2) között, valamint az ehhez kapcsolódó minimális záridő küszöb is beállítható 1/4000-1 mp közötti értékeken, 1/3 fényértéknyi lépésközökkel.

A képfeldolgozás terén is van változás, legalábbis a processzor elnevezése EXPEED 2 lett, amely persze adódhat abból is, hogy a FullHD videófelvételhez komolyabb teljesítmény kell, s nem feltétlenül jelenti a JPEG képek másféle feldolgozását.

Szenzor tisztítás

A Nikon szenzortisztító rendszere ebbe a modellbe is bekerült, igaz, a D3100-nál a levegőkeringetés apró lyukai jól láthatók az objektívbajonett mögött, a D7000-nél ilyet nem találunk. Ettől függetlenül a szenzor előtti szűrőréteg ultrahangos megrázása működik, s a tisztítási folyamat kezdetét is beállíthatjuk ki- és bekapcsolásra, vagy mindkettőre, illetve bármikor kezdeményezhetünk azonnali tisztítást.

Ha mégis rárakódnának a porszemek a szenzor előtti szűrőre, választhatunk szoftveres por feltérképezést, amely egy referenciafotó segítségével megállapítja a képen a porfoltok helyét és a Nikon megfelelő gyári szoftvereivel kivonhatjuk azokat a fényképről. Ilyen a Nikon Capture NX2 szoftver, amely sajnos nem jár a fényképezőgéphez (csak a ViewNX).

Kereső, LCD

A D7000 új pentaprizmás keresőt kapott, amely immár 100%-os lefedettségű. A nagyítás megegyezik a D90 keresőjéével, vagyis 0,94×-es. A jobb lefedettség miatt viszont a keresőkép természetes módon nagyobb méretű lett.

A keresőben látható kép 24,5°-os szög alatt látszik, amely megfelel egy 1×-es nagyítású, 100%-os lefedettségű kisfilmes gép keresőképének 62,5%-ával.

A kereső mattüvege elektronikus kijelzéssel is rendelkezik, így néhány ikon (pl. akkuállapot, hiányzó memóriakártya) mellett a megfelelő fókuszmező kerete, valamint harmadoló segédrács is megjelenhet rajta, mely kikapcsolható a menüben.

A kereső státuszsorában a következőkről kapunk információkat: fókusz visszajelző lámpa, expozíció-rögzítés, záridő, rekeszérték, expozíciós skála, akkuállapot ikon, vakukompenzáció kijelzés, expozíció kompenzáció kijelzés, érzékenység vagy hátralévő képek száma, vaku készenlét ikon.

A szemkagyló jobb oldalán találjuk a dioptria korrekciós tárcsát, mellyel -2,0 .. +1,0 értékek közül válaszhtatjuk ki a nekünk megfelelőt. A szemkagylót el is távolíthatjuk a helyéről és hosszabb expozícióknál a mellékelt kupakot húzhatjuk a betekintő nyílásra.

A Nikon D7000 a már jól bevált 3″ képátlójú, 921 ezer szubpixeles LCD-t kapta meg, amely már a D90-ben is szerepelt. A kijelző továbbra is fixen beépített, kihajtására nincs lehetőség.

Az LCD képe laposabb szögből és napsütésben is viszonylag jól látható. Betekintési szöge 170 fok, lefedettsége pedig 100%, tehát a teljes képkivágás látható rajta, ha élőkép módban használjuk. Világossága +/-3 fokozatban szabályozható a Setup menüben, illetve Liveview módban a WB gomb lenyomása után.

Az elkészült fotók lejátszása során azok adatait is megjeleníthetjük, a részletes paramétereket a fel-le iránygombokkal jeleníthetjük meg, vagy tüntethetjük el. Alapesetben a mappa neve, a fájlnév, a tömörítési fok és felbontás, valamint a dátum látható, részletes módnál ezeken túlmenően világosság hisztogram, üzemmód, záridő, rekesz, érzékenység, gyújtótávolság, exp. kompenzáció, fehéregyensúly, színtér és képstílus jelenik meg.

A fotók között a jobb és bal iránygombokkal lapozhatunk, folyamatosan nyomva tartva akár gyorslapozás módban. Ha a képekbe belenagyítunk, a kiváló felbontású LCD-nek köszönhetően tökéletes élességellenőrzést végezhetünk, ráadásul nagyított nézetben a hátsó vezérlőtárcsával a nagyítás megtartása mellett is válthatunk képet, így még könnyebbé téve az azonos témáról egymás után készült képek fókuszellenőrzését.
Nagyított és Index nézeten kívül naptár nézet is rendelkezésre áll.

A gép tetején egy folyadékkristályos státusz LCD található, melyen a legfontosabb felvételi információk kísérhetők figyelemmel. Sötétben a bekapcsoló gyűrű harmadik állásával kapcsolható be a kijelző háttérvilágítása. A felvételi státusz adatok a hátsó TFT LCD-n is megtekinthetők, ha lenyomjuk az INFO gombot. A menüben beállítható, hogy a kijelzés háttere világos, vagy sötét legyen. Az INFO gombot ismét lenyomva az alsó státusz adatokat könnyedén szerkeszthetjük, új paramétereket választhatunk ki. Az aktiív státuszban módosítható paraméterek: videó felbontás, zajszűrés foka, aktív D-Lighting, színtér, preview gomb funkciója, torzítás csökkentés, hosszú exp. idejű felvétel hotpixel mentesítése, képmód, AE-L/AF-L gomb funkciója, Fn gomb funkciója.
Bármely ikont kiválasztva a neki megfelelő menübe léphetünk és módosíthatjuk beállításait.

Vaku

A fényképezőgépen – ahogy hasonló kategóriájú társain – felnyíló beépített vakut helyeztek el, amely meglehetősen magasra, 9 cm-re nyílik. Nyitásához a bal oldalon lévő vaku gombot használhatjuk, ez egyben aktiválja is a villanót. Automatikus fényképezési módban a vakut a fényképezőgép is képes kinyitni.

A vaku kulcsszáma méterben kifejezve 12-es, manuális mód esetén 13. A vaku a Nikonnál használt i-TTL (automata) valamint manuális módban is használható. Utóbbinál nekünk kell megadnunk a villanási teljesítményt, ami 1/1-1/128 közötti érték lehet, 1/3 Fé lépésekben.
A Repeating, vagyis stroboszkóp villanás a vaku teljes töltését kihasználva gyors villanás sorozatot indukál. Ennél az üzemmódnál beállítható a kimeneti teljesítmény (1/128-1/4), a villanások száma (2-15), valamint a sebességük (1-50 Hz).
A vaku kétségkívül egyik leghasznosabb üzemmódja a Commander beállítás, melynél külső vakuegységeket vezérelhetünk vezeték nélkül. Itt beállítható a vezérlő egység (beépített vaku) üzemmódja, amely TTL, Manuális, vagy automata rekeszbeállítás (AA) lehet. A külső villanók két csoportban (A-B) használhatók, melyeknél szintén meghatározhatók az említett működési módok és a teljesítményük is csoportonként állítható. Végül beállíthatjuk a kommunikációs csatornát, a rendelkezésre álló négyből.

i-TTL módban a vaku felnyitó gomb nyomvatartása mellett az elülső tárcsával állíthatunk be -3 és +1 Fé közötti teljesítmény kompenzációt. Szintén a gomb nyomvatartása során, de a hátsó vezérlőtárcsával választható ki a kívánt vakumód, melyek között automatikus, auto+vörösszem eltávolítás, derítő (mindig villan), lassú szinkron, lassú szinkron + vörösszem eltávolítás, és hátsó redőnyre szinkronizált + lassú szinkron és tiltott található. A vörösszem csökkentés a szokásos expozíció előtti vaku elővillantásokat jelenti, de a Retus menüben szoftveres vörösszem eltávolítás is választható.

A menüben meghatározhatjuk azt is, hogy vakuzásnál milyen záridőt használjon a gép. Ennek értéke 1/60 és 30 mp között állítható. A vaku legrövidebb szinkronideje 1/250 mp. Ettől csak FP módot, vagyis nagy sebességű szinkront támogató külső vaku csatlakoztatásával térhetünk el. Ilyen egység esetén akár az 1/8000 mp záridő is használható.

A fényképezőgépen nincs vakuszinkron csatlakozó, így külső vakut közvetlenül csak az ISO 518 szabványú vakupapucsra csatlakoztathatunk. Ez lényegében a Nikon bármely i-TTL rendszerű külső vakuja lehetde alkalmazhatunk egyszerű középpontos érintkezőjű vakut is (de figyeljünk a vaku talpfeszültségére!).

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A csatlakozók kis mértékben módosultak. Elhelyezés változatlanul a gép bal oldalán egy gumi lap mögött történt, itt azonban nem csak az A/V és az USB kimeneteket találjuk, hanem miniHDMI, illetve GPS csatlakoztatásához kialakított aljzatot is, valamint sztereó mikrofon bemenetet is.

A képeket és videókat SD, SDHC vagy SDXC memóriakártyára menthetjük, ráadásul akár 2-re is. Azt, hogy milyen stratégia szerint használja a gép a kártyákat, a menüben állíthatjuk be a következők szerint:

  • 2. kártya használata, ha az első betelt (overflow),
  • mindkét kártya egyidejű használata (backup),
  • 1. kártyára RAW, 2. kártyára JPEG képek mentése.

A dupla kártyafoglalat a markolat jobb oldali részén egy hátrahúzható, és rugós mechanizmusa révén magától kinyíló kis műanyagajtó mögött található.

A készülékhez EN-EL15 típusú lítium-ion akkumulátor jár, amely energiatárolási képességében jobb, mint a D90-é. A 7,0V-os, 1900 mAh kapacitású akkumulátor 13,3Wh energiát képes eltárolni.
Az akku töltöttségét az info képernyőn és a státusz LCD-n egy négy állapotú ikonon ellenőrizhetjük, illetve a menüben százalék pontossággal is megtekinthető az éppen aktuális érték. Sőt, az utolsó feltöltés óta készített képek száma is itt megnézhető, illetve az akku elhasználódási foka is ellenőrizhető.

Az akkumulátor foglalata a markolatban található, zsanérja műanyag. Az ajtó kinyitása után az akku még nem esik ki magától, azt egy retesz tartja a helyén.