Középkategóriás digitális tükörreflexesek

0

A középkategóriás tükörreflexes digitális vázakról is ugyanazokat el lehet mondani, mint amit már a belépőszintűeknél megemlítettünk. Ezeket kiegészítve érdemes megemlíteni, hogy e gépeket hosszabb távra tervezik, a felhasznált anyagok is tartósabbak, hosszabb működési tartományt adnak meg pl. a zárszerkezetnek is. A nagyobb puffer miatt e kategóriába tartozó modellek általában hosszabb sorozatokat képesek készíteni, s a sorozat sebessége is nagyobb, mint az olcsóbb modelleknél. Ezeknél a vázaknál már ritka, ha a színhőmérsékletet nem tudjuk Kelvinben megadni, sokszor az érzékenység tartomány is magasabb, mint az olcsóbb változatokban található.

Általános receptet persze nehéz adni, hogy milyen esetben érdemes e kategóriából választani, de ha a fő cél a tartósság, a hosszabb és gyorsabb sorozat és további szolgáltatások, akkor valószínűleg jobb választás ilyen gépbe invesztálni, mint egy belépőszintűbe. Persze mint minden esetben, itt is főként a pénztárcánk és az igényeink alapján kell a döntést meghoznunk.

Nikon D70s 210 000 Ft
6 Mpix ×1,5 CF I&II 3 kép/mp: 9 JPEG 2″ LCD Li-ion

A Nikon D70 utódjaként bejelentett új váz. Igazából nehéz eldönteni, hogy belépőszintre, vagy középkategóriába soroljuk. Egy biztos, a D70 még belépőszinten jelnet meg a D100 mellé, a D50 szintén a belépőszintre pozícionálható, emiatt talán a D70s-nek inkább itt a helye, bár a D70-től nem sokban különbözik. Talán szolgáltatásai is e kategóriát indokolják, hiszen még a középre súlyozás körének átmérője is beállítható. Tükörfelcsapása gyors és csendes. Legkisebb érzékenysége ISO200, sötétzaja igazán hosszú expozícióknál problémát okozhat.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
KonicaMinolta Dynax 7D 250 000 Ft
6 Mpix ×1,5 AntiShake CF I&II 3 kép/mp: 12 JPEG 2,5″ LCD Li-ion

A KonicaMinolta az egyetlen gyártó, aki tükörreflexes vázába CCD stabilizálást épít. Így bármilyen objektívvel is használjuk a gépet, 1-2 Fé-kel hosszabb expozíció is berázás nélkül megtartható, mint azt a reciprokszabály alapján várnánk. Bár a gép nem rendelkezik külön státusz kijelzővel, e funkciót kiválóan valósítja meg a hátsó agy méretű LCD.
részletes adatlap |
tesztképeink |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
Olympus E-1 290 000 Ft*
5 Mpix ×2 CF I&II 3 kép/mp: 12 JPEG 1,8″ LCD Li-ion

Az Olympus 4/3-os rendszerének középkategóriás SLR modellje. Felbontása kissé elmarad a kategóriában megszokottól, de nem is friss gépről van szó. Mint minden eddigi 4/3-os gépnél, itt is elmondható, hogy a képérzékelőt ultrahangos rendszerrel tartja tisztán a gép, amely jelentősen csökkenti a porszemek CCD-re ragadásának esélyeit. A gépre tekerhető 4/3 rendszerű objektívek között igen jó fényerejű tele objektívektől a nagylátószögű zoomon át a fixek és az olcsóbb objektívekig ma már sokfélét találunk. *A fenti ár tartalmazza a 14-54mm-es objektívet is!
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
Canon EOS-20D Tipp! 300 000 Ft
8 Mpix ×1,6 CF I&II 5 kép/mp: 20 JPEG 1,8″ LCD Li-ion

A Canon EOS-10D utódaként bejelentett tükörreflexes váz igazán szép paraméterekkel rendelkezik. Az új vázra (az alkalmazott kisebb tükör miatt) már az EF-S optikák is feltekerhetők, amelyek között igen nagy látószögűeket is találunk, megfizethető áron. Az EOS-20D sokáig egyeduralkodó volt a 8 Mpixeles felbontásával. Sorozat módja kiemelkedő, a nagy felbontás ellenére gyors és hosszú sorozatra képes.
részletes adatlap |
bemutatónk |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
Nikon D200 450 000 Ft
10 Mpix ×1,5 CF I&II 5 kép/mp: 37 JPEG 2,5″ LCD Li-ion

A Nikon D100 régóta várt utóda. Paramétereivel nem is okoz meglepetést, a Nikon kitett magáért. Sorozat módja a kategória legjobbja, 5 kép/mp sebességgel képes 10 Mpixeles sorozatot lőni, a sorozat hossza akár 37 JPEG (vagy 22 RAW) képig terjed. Érzékenysége ISO100-3200 között állítható be, akár 1/3 Fé-enként. 11 pontos AF rendszere szintén a kategória legjobbja.
részletes adatlap |
olvasói vélemények
Fujifilm FinePix S3 Pro 477 500 Ft
6 Mpix ×1,5 xD CF I&II 2 kép/mp: 7 JPEG 2″ LCD Li-ion

A Fujifilm SuperCCD 4 SR nagy dinamikájú CCD képérzékelőjével szerelt tükörreflexes váza. Sorozat sebessége viszonylag lassú, e gép elsődleges különlegessége inkább a Wide Dynamic Range üzemmódja, ahol a gyár szerint nagyobb dinamikaátfogás érhető el, mint a többi képérzékelővel. Szintén különlegességnek számít, hogy a hátsó LCD-n (még ha csak szürkeárnyálatost is, de) élőképet láthatunk exponálás előtt. A váz integrált portré markolatot is tartalmaz.
részletes adatlap |
tesztképeink |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek
Canon EOS-5D 757 500 Ft
12,8 Mpix ×1 (!) CF I&II 3 kép/mp: 60 JPEG 2,5″ LCD Li-ion

A Canon első elérhető árú, teljes Leica képkocka méretű képérzékelővel ellátott tükörreflexes váza. A profi EOS-1Ds gépek után a Canon az alacsonyabb szegmensben is megjelent egy géppel teljes kisfilmes képérzékelővel, amely főként azok számára ajánlható, akik rendelkeznek filmes vázzal is, s jópár objektívük van már e rendszerhez, így függetlenül attól, hogy mely vázat fogják kezükbe (a filmest vagy a digitális 5D-t), a képkivágat ugyanaz maradhat. A nagy méretű képérzékelő kellően nagy keresőképet tesz lehetővé. A nagy felbontás és a 36×24 mm-es érzékelő miatt az objektívek minősége itt fokozott fontosságú!
részletes adatlap |
olvasói vélemények |
Fotózz!hu képek

Jelmagyarázat

5 Mpix A tükörreflexes váz felbontása Mpixelben
×1,5 A váz képérzékelőjének képkivágás faktora (a kisfilmes képkocka ennyiszer nagyobb a gép érzékelőjénél)
xD Memóriakártya típusa: xD Picture Card
CF I&II Memóriakártya típusa: Compact Flash (Type I és Type II)
SD Memóriakártya típusa: SecureDigital
3 kép/mp: 10 JPEG Sorozat sebessége és hossza JPEG esetén
11 TM A gyári téma-módok száma
2,5″ LCD LCD mérete collban
4 AA Energiaellátás: 4 darab AA elem vagy akkumulátor
Li-ion Energiaellátás: Lítium-ion akkumulátor