Light L16 kamera: „tükörreflexes minőség” nadrágzsebben

0

Ma már egyáltalán nem ritkaság, sőt, mondhatjuk, hogy „trendi”, ha két kamerát építenek egy okostelefonba. 2013-ban azonban még csak két ilyen készülék létezett (LG Optimus 3D, HTC Evo 3D – és ezekben sem arra használták a második kamerát mint amire manapság) – ekkor indult el a Light története. Az alapítók, Dave Grannan és Rajiv Laroia egy olyan fényképezőgépet álmodtak meg, melynek képminősége vetekszik egy tükörreflexes kameráéval, de mérete alig nagyobb egy mobiltelefonnál. Négy évre volt szükségük ahhoz, hogy ez az álom beérjen, és gyümölcse eljusson a felhasználókhoz. A Light pár napja jelentette be, hogy elkezdi postázni az első fényképezőgépeit azoknak a vásárlóknak, aki másfél évvel ezelőtt előrendeléseikkel bizalmat szavaztak az alapítók grandiózus álmának.

És hogy miért kezdtem e cikket a kétkamerás mobil-trend említésével? Mert a Light L16 kamera azzal teszi lehetővé a kompakt méretbe „sűrített” csúcsminőséget, hogy 16 optikát és ugyanennyi érzékelőt építettek kis méretű vázába – melynek főbb technikai paraméterei a következők:

Méret 165×84,5×24 mm
Váz öntött alumínium ötvözet
Kijelző 5″ érintőkijelző
Optikák 5 db 28 mm f/2.0
5 db 70 mm f/2.0
6 db 150 mm f/2.4
(full-frame ekvivalens gyújtótávolság értékek)
Érzékelők 16 db 13 MP
Minimális fókusztávolság 28 mm gyújtótávolságnál: 10 cm
70 mm gyújtótávolságnál: 40 cm
150 mm gyújtótávolságnál: 100 cm
Háttértár 256 GB (1000+ fotó rögzítéséhez elég)
Képfelbontás 52+ MP
Fájlformátumok JPG, DNG
Érzékenység ISO 100-3200
Zársebesség 1/8000–15 s
Élességállítás kijelzőre bökve, vagy gombot félig lenyomva
Operációs rendszer Android
Akkumulátor 3900 mAh Lithium-ion polymer
Kapcsolódás GPS, Wi-Fi, Bluetooth

További részletes technikai paraméterek a gyártó honlapján találhatók – de már ennyi is elég ahhoz, hogy azt mondjuk: ígéretes!

A cég bejelentésben hangsúlyozza, mennyire nehéz dolguk volt, hiszen nem csak egy kamerát kellett építeniük. Úttörőkként tulajdonképpen öt különböző területen alkottak: éppúgy voltak kameramodell-tervezők, mint ahogy chip, képalkotó szoftver, e-kereskedelmi platform és mobilkészülék készítők.

  • Három évig tervezték a saját chipjeiket, melyek egyszerre vezérlik a 16 kameramodult.
  • Mivel az okostelefon piacon csak 30 vagy 50 mm gyújtótávolságú optikák állnak rendelkezésre, maguknak kellett kifejleszteni a 70 és 150 mm-es darabokat.
  • Létrehozták az algoritmusokat, melyek egymáshoz igazítják az egyes kamera modulok működését.
  • Elkészítették az Android alapú szoftvert a kamera működtetéséhez, valamint a Mac és Windows alkalmazásokat az elkészült fotók szerkesztéséhez – melyekkel többek között a mélységélesség (!) is megváltoztatható az utómunka során.
  • Megvalósították az e-kereskedelmi platformot, ami összefogja a teljes gyártási és ellátási folyamatot.
Egy L16-ossal készült fotó

Valóban ígéretes, de sok kérdés nyitva marad, amíg csak a gyártó közléseire hagyatkozhatunk, és nem jelenik meg egy részletes teszt a készülékről. A cseppet sem mellékes képminőségen túl a legfontosabb kérdés, hogy milyen lesz a felhasználói élmény? Például mennyire sikerült felgyorsítani az 52 MP-es fotók előállításához szükséges időt, ami másfél évvel ezelőtt még egy perc körül volt? A cég (már hivatkozott) legfrissebb közleményében csak célzás vannak erre: „nem fogjuk feláldozni a minőséget a sebességért” – ami ebből a szempontból nem feltétlenül biztató (arról viszont már korábban is volt szó, hogy egy alacsonyabb felbontású fotó a készítése után azonnal rendelkezésre áll).

Hamarosan többet fogunk tudni erről a korszakalkotónak tűnő eszközről, de az már most is szinte biztosra vehető, hogy a Light L16-ban alkalmazott megoldások – például a fényképezőgép (ami akár telefon is lehetne) síkjába forgatott teleoptikák (lásd: fenti kép) átszivárognak majd a mobiltelefonok világába is.

Ha rendelni szeretnél egy Light L16-ost, akkor az év végéig várnod kell – ekkorra ígérik, hogy elérhető lesz a nagyközönség számára (az ára várhatóan 1699 USD lesz).

A képek forrása: spot.light.co