Manfrotto állványok és fejek

0

Manfrotto 7302YB

A Manfrotto nálunk járt legkisebb állványa a My széria második tagja. Kódnéven 7302YB. Sokat nem árul el ez a terméknév, de ez a megállapítás igaz lehet az összes többi Manfrotto elnevezésre is.

A tripod lábai 4 szegmensesek, amely segít az összecsukott méret minimális szinten tartásában. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy összecsukva mindössze 51 cm-t igényel. Ha minden szegmensét kihúzzuk, 126 cm magasra emelhető, illetve a középoszlop megemelésével ez 144 cm-ben maximalizálható. A középoszlop mozgatásához az állvány felső részén lévő, vitorlaszerű kart kell elmozdítanunk, ez után emelhetjük feljebb az oszlopot, de kivenni, vagy elfordítani nem lehet.

A lábak összesen három pozícióba állíthatók, az összehajtotton kívül egy normál és egy szélesre terpesztett állás közül választhatunk. Ez utóbbihoz az állvány felső részén lévő, szürke színű tárcsát kell 90 fokban elfordítanunk. Egyébként a láb kihajthatóságát pontosan ezen tárcsa felületi-térbeli kialakítása teszi állíthatóvá, vagyis nem rugós reteszünk van, mint a drágább állványoknál. Ha ismét zártabb lábakat szeretnénk, akkor a tárcsákat kézzel kell visszaforgatnunk. Teljes összecsukásnál természetesen már nincs szükség erre a műveletre.

Az egyes szegmensek kiengedését gyorskioldóval végezhetjük, amelynek kiképzése szerencsére olyan, hogy véletlen sem csíphetjük be vele az ujjunkat (nem úgy, mint néhány régebbi Manfrottonál).

Egyszerű, belépőszintű állványról lévén szó, vízszintező nem is került rá. Ez nem csak a tripodra vonatkozik, de az integrált fejre is igaz.

A gömbfej kialakítása is az egyszerűség jegyében történt. Nincs ugyanis rajta a szorítást finomhangoló kar. Ha a fejet az állvány függőleges tengelye mentén szeretnénk elfordítani, akkor vagy teljes egészében kiengedjük a gömböt is szorító reteszt, vagy nekiveselkedünk és kilazítás nélkül próbáljuk meg elfordítani az egész fejet. Nem lehetetlen művelet, csak kérdés, hogy ezt tényleg így tervezték-e. A komolyabb daraboknál ugyanis legalább a forgatáshoz külön kart alakítanak ki.
A fejhez gyorscsere talpat is mellékelnek, amely kompatibilis a kisebb RC2-es Manfrotto fejek talpaival.

A kis állványhoz egy kis hordtáskát is kapunk, amelyen vállra akasztáshoz alakítottak ki pántot. A könnyű, túrázáshoz is remekül használható kis tripod építési minősége viszont remek, semmi recsegés, ropogás, vagy bizonytalanság nem volt érezhető.

A Manfrotto 7302YB ára bruttó 38.400 Ft.

Manfrotto 190XPROB

A Manfrotto 190XPROB állványát bő szolgáltatásválasztéka miatt már inkább a középkategóriába sorolnánk, bár a mérete miatt inkább csak a középkategória alsó szegmensébe fér be. Egy átlagos magasságú embernek is kissé le kell hajolnia ugyanis, ha az állványra tett gép keresőjébe szeretne nézni.

Legalábbis a középső állványoszlop használata nélkül. Enélkül ugyanis az állvány max. magassága 122 cm. Kihúzott középoszloppal már hajlongás nélkül menni fog ez a produkció, hiszen ez esetben fej nélkül elérhető a 146 cm, amely egy egyszerű fejjel is még 10 cm-rel magasodik, s erre jön hozzá a gép keresőjének állványtalptól mért távolsága, ami kompakt masinánál is minimum 5 cm. Összesen tehát minimum 161 cm magasra kerül a kereső. Ez már kényelmes magasságot biztosít a hajlongás nélküli használthoz. Más kérdés, hogy a kihúzott középoszlop stabilitási szempontból nem előnyös.

Az állvány lábai 3 szegmensből állnak, amelyek kör keresztmetszetű csövei ugyan vastagabbak, mint az előbb bemutatott belépőszintű modellé, de még így is kicsit vékonykának tűnnek. Egy közepes SLR-rel, kitobjektívvel azonban nem lehet gond. Komolyabb gépek, vagy nagyobb tömegű optikák alá azért már ajánlott egy magasabb kategóriás állvány beszerzése, hiszen az állvány terhelhetősége 5 kg, amit a gyakorlatban érdemes 2-vel osztani. Így tehát kb. 2,5 kg-ig tudunk stabil alátámasztást adni gépünknek.

A középoszlop kihúzásához egy szárnyas anyát kell kicsavarnunk, ezt követően teljes magasságba felhúzható, illetve az oszlop alsó részén lévő retesz benyomását követően 90 fokban el is hajtható és így is betolható vízszintes irányban. Ez leginkább a talaj közeli fotózásnál, makrózásnál tesz jó szolgálatot. A szárnyas anya kioldását követően egyébként az oszlop tengely körül el is forgatható, így olyan fejnél, ahol nincs külön kar a tengely körüli forgatáshoz, ezzel a módszerrel megoldhatjuk ezt a problémát.

A lábak összecsukott állapottal együtt összesen öt pozícióba állíthatók, az összehajtott és normál álláson kívül még 3 érhető el, végső esetben teljesen vízszintesre is állíthatók a lábak. Ehhez a felső részen kialakított szürke reteszt kell benyomnunk, s máris hajthatjuk feljebb a lábat. A visszahajtáshoz már nem kell semmit átkapcsolni.

Az egyes szegmensek kiengedését itt is gyorskioldóval végezhetjük, amelynek kiképzése szintén ujjbecsípés elleni kialakítású. A zárak kicsit nehezen járnak, talán használat során lazulnak majd egy kicsit.

Libellából egy került a tripodra, méghozzá az állványfej tartó tárcsa alá.
Kedves figyelmesség a gyártó részéről, hogy a tripod vállon történő kényelmes hordozásához két láb felső részére habosított gumibevonatot hordtak fel.
Az anyagok kiválasztása és a felépítés itt is igényes, így mindenképpen jó minőségű állványról beszélhetünk. Szolgáltatásai kategóriájában is dícséretre méltó. Aki pedig minimális derékmunkát még elfogadhatónak tart, számára az állvány magassága is megfelelő lehet.

A Manfrotto 190XPROB ára bruttó 38.980 Ft, mely fejet nem tartalmaz.

Manfrotto 055XDB

A Manfrotto 055XDB doboza alapján még magasabb, mint az előző modell, igaz, szolgáltatások között viszont szegényesebb. Méretei igazolják is a sejtésünket, ez már a magasabb állványok közé tartozik.

Kihúzott középoszlop nélkül is csak minimális hajlásra van szükség ahhoz, hogy benézzünk a gép keresőjébe, kihúzott középoszloppal pedig még a lábujjhegyre állás is kevés lehet egy átlagos magasságú (175 cm) embernek. Az állvány max. magassága 137,5 cm, amely kihúzott középoszloppal 178 cm-re növelhető. Tegyük hozzá gyorsan: mindez fej nélkül értendő, tehát még a fejcsatlakozó és a fej állványtalpa közötti távolság még ehhez hozzáadandó.

Ennél az állványnál is 3 szegmensből építették fel a lábakat, amelyek szintén kör keresztmetszetűek. Itt már a legutolsó szegmens vastagsága is komoly stabilitásra enged következtetni (19mm). Az állvány terhelhetősége gyári adatok szerint 7 kg, amely méretesebb optikák alátámasztásához is elég lesz.

A középoszlop kihúzásához itt is szárnyas anyát kell kicsavarnunk, ezt követően teljes magasságig felhúzhatjuk. Kivenni, illetve elfordítani ezt az oszlopot nem lehet. Aki ilyet szeretne, válassza a 055XPROB modellt. A szárnyas anya kioldását követően itt nem tudjuk elfordítani az oszlopot saját tengelye körül, mint a 190XPRO-nál.

A lábak összecsukott állapottal együtt összesen öt pozícióba állíthatók, az összehajtott és normál álláson kívül még 3 érhető el, utolsó állásban a lábak teljesen vízszintesre helyezhetők.

Az egyes szegmensek szorítását szárnyas anyával csökkenthetjük, illetve szüntethetjük meg. Ezen megoldás előnye, hogy precízen beállítható a szükséges szorítóerő, hátránya viszont a lassú kioldás, illetve hogy bizonyos esetben odacsukhatjuk az ujjunkat a másik szárnyas anyához. Mindhárom láb teljes kiengedése összesen kb. 13 mp ideig tart. Más kérdés, hogy a 190XPROB kemény reteszi miatt ott sem végezhetünk gyorsabban.

Vízmérték nem került az állványra.

A Manfrotto 055XDB elsősorban a komolyabb felszereléssel rendelkezők számára ajánlott, azoknak, akik nem igénylik a libellát, vagy a vízszintesre hajlítható középoszlopot.

A Manfrotto 055XDB ára bruttó 35.870 Ft, mely fejet nem tartalmaz.

Manfrotto 494RC2

A Manfrotto 494RC2 nagyjából a gyártó gömbfejei közül a középkategória alsó szegmensébe sorolható. RC2-es gyors cseretalpjával, szorítást szabályozó csapjával tud többet, mint a legegyszerűbb, belépőszintű modellek.

A tengely irányú forgatáshoz külön kart nem alakítottak ki a fejen, így vagy az állványról forgathatjuk (már ha az állvány erre alkalmas), vagy a szorítókar meglazításával.

A gömb szorítását nem csak a szorítókarral, de egy finomhangoló csavarral is állíthatjuk. Ennek segítségével a szorítókar meglazítása utáni fogás erősségét állíthatjuk be (nagy géphez szorosabb, kis kompakt masinához lazább beállítás szükséges).

A gömbfej kilazított állapotban hajlamos kissé átlósan mozogni, vagyis ha csak egy ujjal toljuk előre a fejet, az gyakorlatilag ferdén fog mozogni. Persze ilyen a használat során nem sűrűn fog előfordulni, többnyire a gépet jól megmarkolva állítjuk be a kíván pozíciót. Gömbfejről lévén szó, itt fontos is lesz a kétkezi játék, mert nem lesz könnyű a vízszint eltalálása.
Már csak azért sem, mert vízmérték nincs a fejen.

A 4 kg terhelhetőségű Manfrotto 494RC2 fej ára bruttó 15.180 Ft.

Manfrotto 327RC2

Már a 2006-os Photokinán is furcsa volt a joystick elvű fej, de nevezhetjük ezt szokatlannak is. Ami jó: nem a gépet kell fogni, amikor beállítjuk a pozíciót. Ami rossz: nehéz, méretes objektívvel nem lesz túl kényelmes, hacsak nem használunk állványgyűrűt. Nézzük miért.

A Manfrotto 327RC2 magnézium joystick gömbfejnél a filmsíkkal párhuzamosan használhatjuk a joystick markolatát, vagy úgy is mondhatnánk, hogy az optikai tengellyel merőlegesen. A teljes hosszban végigfutó kioldó megszorításával lazíthatjuk a gömb szorítását, s ebben az esetben van lehetőségünk új pozíció beállítására. A lazított szorítás erősségét a markolat alsó részén lévő tárcsával finomhangolhatjuk.

A markolat kilazítását követően előre buktatás és hátra hajtás, illetve az állvány függőleges tengelye körüli elforgatás érhető el, valamint az optikai tengely mentén forgathatunk portré állásba. A nehéz optikánál a probléma ott jelentkezik, hogy amint kioldjuk a gömb szorítását a markolattal, a gép orrnehéz mivolta miatt a gravitáció mintha ki akarná tépni a kezünkből a joystick-et. Jól meg kell hát szorítanunk a markolatot, illetve ha van lehetőségünk, használjunk az optikához állvány gyűrűt, hogy jobban kiegyensúlyozhassuk a gépünket.
Létezik egy 90 fokkal elfordított gépfelhelyezés is, ez esetben a joystick az optikai tengely meghosszabbításaként fogható fel. Ilyen állásban könnyen megtarthatjuk a nehéz objektívet is, más kérdés viszont, hogy mellmagasság felett már igen kényelmetlen lesz a beállítás.

Vízszintezéshez egy libella áll rendelkezésünkre, mely a talp mögött helyezkedik el. A gép felhelyezése után ez a gép és a fotós közé esik, vagyis remek helyre ahhoz, hogy jól látható legyen. 90 fokkal elfordított gépfelhelyezés esetén viszont már a váz takarni fogja a vízszintezőt.

A Manfrotto 327RC2 elsősorban azoknak ajánlható, akik a szokásos „gépbe kapaszkodós” gömbfej megoldást nem szívlelik, de igénylik a gyors beállítás lehetőségét, s nem idegenkednek az újszerű megoldásoktól. Bár a fej terhelhetősége jó, a könnyű használat valószínűleg csak a könnyebb, vagy közepesen nehéz (max. 2-2,5 kg) gépeknél lesz csak elérhető.

A Manfrotto 327RC2 5,5 kg teherbírású. Ára bruttó 40.106 Ft.

A Manfrotto állványokat és fejeket a Tripont Kft-től kaptuk. Köszönjük!

Terméknév 7302YB 190XPROB 055XDB
Min. magasság 36 cm 8,5 cm 48
cm
Max. magasság 126
cm
122 cm 137,5
cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 144
cm
146 cm 178
cm
Összecsukott magasság 51
cm
57
cm
61 cm
Legnagyobb csőátmérő 26
mm
25
mm
29 mm
Legkisebb csőátmérő 14
mm
16
mm
19 mm
Szegmensek száma 4 3 3
Terhelhetőség 3,5
kg
5 kg 7 kg
Tömeg 1,47 kg 1,8
kg
2,1 kg