Manfrotto Klyp+ kiegészítő csomagok iPhone-hoz

0

A mobiltelefonok elég sok új fotós szolgáltatással jelentkeztek az elmúlt években, de még mindig akad néhány komoly hátrányuk a kompakt fényképezőgépekhez képest. Ezek közül az egyik az optikai zoom., amire ugyan akadnak próbálkozások, de a pillanatnyi technikai színvonalon, az egyre laposabb mobilok között nehéz eldöntenie a gyártónak, hogy vékony telefont konstruáljon, vagy optikai zoomosat. Emlékszem a tavalyi Photokinán a Microsoft/Nokia fejlesztőinek szájából hangzott el, hogy igény lenne az optikai zoomra is, de a vásárlók részéről ugyanolyan jogos igény, hogy kis készüléket kapjanak.

Az egyszeri felhasználó, ha már megvette a telefonját – akár olyan drágát is, mint az iPhone – kénytelen az apró konverter lencsék felé fordulni ha többet szeretne annál, amit a fix gyújtótávolságú, legfeljebb digitális zoommal megtámogatott mobil optika nyújt. Ilyen kiegészítőket már számos gyártótól vásárolhatunk akár idehaza is. Ezek egyike a fotós felszerelések terén cseppet sem ismeretlen Manfrotto, akik telefonos kiegészítőkkel is jelentkeztek.

Két, iPhone 5-re tervezett kiegészítő csomag járt nálunk, melyek a Klyp+ nevet kapták. A korábbi iPhone 4 és 4s készülékekhez Klyp néven kínáltak kiegészítőket.

A nagyobb és drágább készlet a fenti zoom gond mellett a korrektebb világítás, valamint az állványra rögzítés nem kis problémáját is megoldja, a kisebb kit pedig védőtokként, asztali állványként (támaszként), és fotóállvány adapterként funkcionál. Kezdjük előbb az egyszerűbbel!

Klyp+ Photographic Bumper

A kisebb kit fehér színben érkezett hozzánk, de megvásárolható feketében, pirosban és rózsaszínben is. Három kiegészítőt kapunk: egy telefontokot, egy kitámasztót, és egy csuklószíjat.

A szíj semmi különös, egyszerű, a tok sarkára köthető darab. Nagyjából ugyanaz, amit az olcsóbb kompakt fényképezők mellé csomagolnak.

A keret műanyagból készült, és egy iPhone 5 vagy 5s készüléket pattinthatunk bele. Anyaga nem a rideg, könnyen elpattanó, de nem is a legpuhább műanyag. A tokon belül gumiszigetelés védi a telefont, és egy vastagabb gumiperem került a külső szélére is, ha netán leejtenénk őket együtt. Maga a tartó dísztelen, csak a gyártó piros logója rikít az egyöntetűen fehér összképből.

A védelem szabadon hagyja a telefon teljes kijelzőjét és elülső kezelőszerveit, kameráját, és majdnem a teljes hátlapot is. Oldalt minden aljzatnak kihagyták a helyét a bekapcsoló, valamint hangerő gombok helyén pedig a tokon kialakított gumigombok találhatók.

Ami a lényeg, a hátsó kamera optikája és a beépített LED helye is kimaradt. Az objektívet körülvevő tok peremen egy kis csatlakozómenet is megfigyelhető, vagyis a Manfrotto Klyp+ rendszer részeként kiadott kiegészítő lencsék utólag is csatlakoztathatók, ha később vásárolunk ilyeneket a tokhoz.

A keret bizonyos részein vékonyabb a perem. Ide kapcsolhatjuk fel a kis kit harmadik elemét, egy állványadapter kart, mely asztali kitámasztóként is megállja a helyét. Csatlakozása egyszerű, csak fel kell pattintani a keret keskenyebb részeire. Ehhez több felfogatóhelyet kapunk, attól függően, hogy milyen állásban (portré, vagy tájkép) akarjuk használni a telefont. A támasztókar alján fém fotóállvány menet kapott helyet, melynek segítségével bármilyen állványra rögzíthető a keret és benne a telefon, így például a mostanság divatos selfiepodokhoz is (külön telefon adapter nélkül).

A Klyp+ Photographic Bumper kit ~7200 forintos áron vásárolható meg a hazai kereskedőknél.

Klyp+ Deluxe Photo Kit

A meglévő tokhoz és kitámasztóhoz további kiegészítők is vásárolhatók, mint például az említett konverterek, vagy például LED lámpa, de megvásárolhatjuk egészben is a teljes készletet. Ez a Deluxe Photo Kit.

A hasonló csomagolású készletben egy tartó keret, egy állvány adapter, csuklószíj, három konverter optika és egy LED lámpa található.

Hozzánk ugyan fekete színben érkezett a készlet, de nem volt nehéz észrevenni, hogy ugyanazt a műanyag tartókeretet tartalmazza, mint a fent bemutatott Bumper csomag, tehát mindkettő kompatibilis bármely kiegészítővel.

Az állványcsatlakozó itt más. Asztali kitámasztóként nem használhatjuk, de sokkal kisebb, szebb és fémből készült. A mellékelt LED lámpához csatlakoztatták. A lámpa hosszabb végén lévő sínen találjuk és a tok négy oldalán lévő csatlakozási pontok bármelyikéhez rögzíthetjük. Alján fém állványmenet található, mely 1/4″-os mérete révén bármilyen állvánnyal kompatibilis.

A kissé szögletes henger alakú, SMT LED lámpa három fényforrást kapott, és apró mérete ellenére elég tekintélyes teljesítményű. 225 lumenes fényáramra képes, ami persze egy helyiség teljes bevilágításához kevés, de közeli témák (pl. arcok, kisebb tárgyak) derítésére jó megoldást jelenthet. A fényforrás 60 fokos szögben hatásos, színvisszaadási indexe 80 (Ra), vagyis kiváló.

A LED-ek egy fém testben kerültek elhelyezésre, és a tokozás egy beépített akkumulátort is rejt, mely az alján lévő micro-USB aljzaton keresztül tölthető. Felfogatásához a szintén alul lévő csíptető szolgál, melynek segítségével a telefontok bármelyik szélére rögzíthető. Bekapcsolni a végén lévő nagy nyomógombbal lehet, mellyel néhány fokozatban a fényerejét is növelhetjük.

A bevezetőben fejtegetett optikai zoom nélküliségre jelenthet némi megoldást a Deluxe Kit három konvertere. Mindhárom fém tokozásban, üveg lencsékkel készül. Egy szimplán felpattintható elülső és hátsó, műanyag védőkupak jár hozzájuk.

Hátsó részükön menetet találunk, mely a Klyp+ tokok fő kamera modul előtti keretére könnyedén felcsavarható. A háromféle konverter a következő:

Landscape: az iPhone 5(s) kisfilmes értéken 33mm-nek megfelelő látószögét növeli 0,68x értékkel, azaz 22,5mm körüli értéket kapunk.

Portrait: ellentétes hatású konverter lencse, melynek segítségével növelhetjük a gyújtótávolságot, egyben csökkenthetjük a látószöget. 1,5x-ös mértékű változást hoz, így 50mm körüli gyújtótávolságot kapunk. Ez nagyjából a portréobjektívek alsó határa, így az arckarakter kisebb torzítása mellett készülhetnek a portrék.

Fisheye: extra nagylátószöget és halszem hatást kínáló előtét. 0,28x-os szorzója 9mm-nek megfelelő gyújtótávolságot ad az ilyen jellegű optikáktól megszokott erős halszem torzítással. A kép sarkaiban jellegzetes, fekete kitakarás jelenik meg.

Az alábbiakban a telefon normál (konverter nélküli) képminősége, valamint a három konverter hatása vethető össze. A képekre kattintva eredeti méretben is megtekinthetők.

iPhone 5s (konverter nélkül)

iPhone 5s (Landscape konverterrel)

iPhone 5s (Portrait konverterrel)

iPhone 5s (Fisheye konverterrel)

A készlethez egy Klypapp+ nevű szoftvert is letölthetünk telefonunkra, mely egy kamera alkalmazás és stop-motion, vagy time-lapse felvételek is készülhetnek a segítségével.

A Klyp+ Deluxe kit ára bruttó 34 ezer forint környékén indul, de kiegészítői külön is megvásárolhatók. A 7 ezer forintos tokra mindenképp szükség lesz a felfogatásukhoz, így emellé kb. bruttó 15 ezer forint körül vásárolható meg a LED lámpa és állványadapter, és 16 ezer körül a három konverter lencse.

A szetteket a Manfrotto Magyarországtól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!