McGoat napfény fénycsövek

0

Kicsit azért megijedtem, amikor sorra bontogattam a jelöletlen, fehér papírdobozokat. Meglepetésnek jó volt, de picit kellemetlen. Négy spirál fénycső sorakozott fel előttem. Milyen cikket lehet írni 4 fénycsőről? Rövidet, ez már biztos.

Azért némi megkönnyebbülést jelentett, hogy volt hozzájuk pár kiegészítő, egész pontosan egy végtelenül egyszerű – és így olcsó – lámpatest, valamint egy szoftbox ernyő.

Az izzók bármiféle leírás nélkül kerülnek elő dobozukból, melyben csak egy vékonyabb polifoam szivacsréteg és némi kartonfoglalat szolgál védelmükre. Adataik egy részét a foglalat fölötti részről olvashatjuk le, de maradjunk először a foglalatnál. Szabványos, E27-es menetbe betekerhetők, így akár egy szimpla olvasólámpa testben is használhatók, de vásárolhatunk hozzá állványmenetre illeszthető lámpatestet is, például azt, melyről nemsokára szó lesz.

A foglalat egy kemény műanyag testben folytatódik, melyen néhány passzív hűtőrács kapott helyet, valamint itt ismerhetjük meg az izzó adatait, és gyártóját. Azaz utóbbit nehéz egyértelműen megállapítani, kb. annyi biztos, hogy valamelyik kínai gyártó termékéről van szó.

Az adatokból sokkal több kiderül az izzók teljesítményéről, és színhőmérsékletéről: 5500 Kelvin, vagyis napfény hőmérsékletűek, a teljesítmény pedig 26W, 38W, 65W és 105W. Utóbbi függvényében változik méretük és áruk is. Nem is beszélve megvilágítási erősségükről, ami a legnagyobb (105W-os) izzó esetében 6000 lux.

Lux=megvilágítási mértékegység. Egységnyi fényáram (1 lm) eloszlása 1 m2 felületen, vagy egységnyi erősségű fényforrás (1 cd) megvilágítási erőssége merőleges felületen, 1 méterről. Kevésbé tankönyvszagúan: a zeniten álló telihold kb. 0,2 lux megvilágítást ad egy lefektetett papírlapon, míg a téli delelő nap, nagyjából 6-9000, a nyári nap pedig 50-60 000 lux közöttit.

A talán szándékosan elírt Triphosp(h)or felirat arra utal, hogy újabb generációs, nagyon jó színhűségű, energiatakarékos fénycsövekről van szó. Ezek a spirálok gyakorlatilag fluoreszcens fénycsövek, melyeket a jobb helykihasználás érdekében formáltak ilyen alakúra. A fénycsövek színhűsége általában rossz, de a trifoszfor technológiának hála, az ilyen fényforrások CRI (színhűség index) értéke jóval magasabb az átlagnál. Emellett a fénycsövekre jellemző minden előnyt is magukénak tudhatnak, alacsony fogyasztás mellett nagy fényerőt biztosítanak, hosszú (kb. 5000 óra) élettartammal rendelkeznek, és kevésbé melegszenek, mint a hagyományos izzók.

Lámpatest

A fénycsövünk azonban mit sem ér a foglalata, vagy inkább egy lámpa nélkül. A forgalmazó ehhez egy végtelen egyszerű megoldást kínál. Egy olcsó kivitelű, fekete műanyag lámpatestet, mely bármilyen vaku/lámpa állványra rögzíthető. Gyakorlatilag egy sima foglalatról van szó, hátán egy kapcsolóval, és egy beépített nagyjából 5 méteres hálózati kábellel.

Alsó részét úgy alakították ki, hogy illeszkedjen a szabványos lámpaállványok fémcsonkjába. Felhelyezés után az itt lévő műanyagcsavarral rögzíthetjük az állványon, körbeforgatáshoz pedig ugyanezt kell meglazítanunk. Az alsó csavar fölött egy másikat is elhelyeztek (mindkettő kényelmesen használható), mellyel a lámpa döntését biztosíthatjuk. A lámpatest teljesen műanyag, beleértve a felfogató részt, és a foglalat fedelét is. Kapható hozzá csíptetős, vagy satus adapter is, mellyel bármilyen más felületre, vagy tárgyra felerősíthetjük.

Ernyő szoftbox

Bár nem számít alaptartozéknak, megkönnyíthetjük a dolgunkat, és igen szép szórt világítást hozhatunk létre egy olcsóbb derítőernyővel, vagy netán szoftboxszal. Az imént bemutatott lámpatest felfogató részén egy ernyőszárnak kialakított vájatot kapunk, melyben egy kisebb csavarral rögzíthető a beleszúrt ernyő. Ide illeszkedik a hagyományos szoftboxokhoz képest sokkal olcsóbb, de nem kevésbé hatásos brolly box. Derítő és visszaverő kivitelben is kapható. Az utóbbi egy normál visszaverő ernyőhöz hasonlít, kívül fekete műanyag, belül ezüstös felülettel. A visszavert fény útjába azonban egy fehér áttetsző, derítő szövet is került. A szövet közepén egy lyukat képeztek ki. Ide jön a lámpa, vagy vaku. Szinte bármilyen méretűhöz illeszthető, hiszen a lyuk egy zsinórral és egy cipzárral összehúzható a világítótest körül.

A brolly box sokkal könnyebben összeszerelhető, mint a szoftbox, ami külön előny, ha mobil stúdiót használunk, és összecsukva igen kis helyen – lényegében egy esernyő helyigényével – szállítható. Ára csupán töredéke a műtermi szoftboxokénak.

Összefoglalás

Aki nem biztos a műtermi vakuk használatában, vagy jobban kedveli a folyamatos megvilágítást, netán a lehető legolcsóbb házi stúdiót szeretné megépíteni, bátran tegyen egy próbát a fenti izzókkal. A kisebb darabokat inkább tárgyfotóra, a nagyobbakat, derítő ernyővel, akár portrézásra is kipróbálhatjuk – főleg ha többet használunk belőlük.

A napfény izzók ára, teljesítményüktől függően 2 540 és 7 737 forint között alakul. Az állványra felfogadható lámpatest 5 080-, a 82 cm átmérőjű brolly box (ernyő szoftbox) pedig bruttó 5 822 forintba kerül.

Az izzókat és egyéb kiegészítőket a McGoat webáruház bocsátotta rendelkezésünkre.