Megrengetett fotóipar

0

Szinte minden nagyobb fototechnikai cég rendelkezik gyárakkal a katasztrófával közvetlenül érintett területeken. Többségük főleg anyagi károkról, illetve néhány alkalmazottjuk könnyebb sérüléséről számol be. A legnagyobb problémát a helyreállítás idején elszenvedett kiesésen túl jelenleg a víz, gáz, és áramellátás problémája okozza, melyek miatt a természeti csapást átvészelt üzemeket is le kellett állítani.

Canon

A legnagyobb károk az Utsunomiya gyárban és irodában, valamint a Canon csoporthoz tartozó fukushimai üzemben keletkeztek. Sajnos az előbbi helyszínen 15 alkalmazottjuk is megsérült. Utsunomiyában optikai termékeket készítenek és az ezek fejlesztését végző létesítmény is itt található. Mindkét gyár termelését leállították az elmúlt vasárnap. Ezen kívül kényszerpihenőt tart a Toride és az Ami gyáregység is. A cégcsoporthoz tartozó üzemek közül további 5 állt le, egyelőre bizonytalan időre, mely legkevesebb egy hónap lehet.

Márc 16-án este bejelentették, hogy három napra leáll a DSLR-eket, objektíveket és kompakt fényképezőgépeket gyártó Oita gyár is, mivel alkatrész ellátási gondok merültek fel.

A Canon 300 millió jent és technikai segítséget ajánlott fel a japán szegélyszervezeteknek.

Casio

A Casio a katasztrófa „szerencsés” végkimenetelét emeli ki, legalábbis abból a szempontból, hogy alkalmazottaik egyike sem szenvedett súlyos sérülést. Könnyebb sérültekről nem szól közleményük.

Jelentős anyagi károkról sem számol be a híranyag, de úgy tűnik leállították a termelést. A cég jelenleg termelőegységei biztonsági átvizsgálását folytatja, valamint az újraindításhoz szükséges infrastrukturális háttér biztosítását, újraszervezését végzi. A Casio legfőbb problémája is hasonló a Canonhoz, az alkatrész-, nyersanyag-, és energiaellátás zavara.

A vállalat 10 millió jen gyorssegélyt különített el és további gyűjtést rendezett alkalmazottai között.

Epson

A cég nem tartja meg a március 19-21 között tervezett, tokiói Color Imaging Exhibition 2010 rendezvényt, továbbá 100 millió jent adományoz a rászorulóknak.

Az Epson részletes jelentése szerint személyi sérülés egyik gyáregységében sem történt, anyagi károk azonban több üzemben keletkeztek. A legsúlyosabb a helyzet a hachinohei gyárban, melyen 1 méteres szökőár söpört végig. Két üzemet az áramszolgáltatás szüneteléséért kellett bezárniuk, a Minami-Soma gyár, pedig a katasztrófában érintett atomerőmű evakuációs zónáján belül található, így jelenleg nem termel.

Fujifilm

A Fujifilm is rendelkezik gyárral az érintett régióban, mégpedig a szökőárral sújtott Sendai mellett. Közleményükben arról tájékoztatnak, hogy a Taiwa-Cho üzemet közvetlenül érintette a katasztrófa, de szerencsére egyik dolgozójuk sem sérült meg. Ebben az üzemben készül a régóta várt FinePix X100 fényképezőgép, de az épületet és a gépeket ért kár miatt gyártását egyelőre leállították. A gép nagy valószínűséggel késve kerül majd piacra.

A cég egyéb üzemeiben zavartalan a termelés.

Hoya (Pentax)

A Pentax márka tulajdonosának bejelentése szerint komolyabb sérültek és eltűntek nélkül úszták meg az incidenst, de néhány kisebb sérültet el kellett látniuk.

Fotóterméket gyártó üzemükről nem esik szó, így a Pentax fényképezőgépek gyártása valószínűleg zavartalan, ellenben a Pentax helyi szerviz központja rövid ideig beszüntette tevékenységét. Kisebb károk az endoszkópokat gyártó két üzemükben, a kontaktlencséket forgalmazó bolthálózatuk egy telephelyén és a szemüveg értékesítéssel foglalkozó irodájukban történt.

Ezen kívül arról számol be a jelentés, hogy néhány gyár működését áramellátási problémák miatt ideiglenesen le kellett állítani.

Nikon

A Nikonnál szintén több gyáregységben keletkeztek károk (eszközökben és az épületekben), de csak négyet emel ki név szerint a közleményük. Sajnos ezek közül kettő, a Tochigi és a Sendai üzem közvetlenül is érintett a fotótermék gyártásban. Az előbbiben cserélhető objektívek és optikai elemek készülnek, míg az utóbbi fényképezőgépeket készít. Ezen felül az LCD alkatrészek és szkennerek gyártóüzemeit emeli ki a cég bejelentése, mint a károkban közvetlenül érintett egységeit.

A kiemelt gyárakban néhány személyi sérülésről is beszámol a jelentés, de részletekbe nem bocsátkozik.

A Nikon időlegesen beszünteti a termelést a károkkal érintett üzemekben a helyreállítási munkák alatt.

Adományként 100 millió jent utalt át a cég a Japán Vöröskereszt részére.

Olympus

Az Olympus viszonylag szerencsésen átvészelte a katasztrófát, hiszen termékeiknek csak egy része készül Japánban. Személyi sérülésekről semelyik üzemükből nem kaptak jelentést.

Az északi régióban három gyáruk van az Aizu, a Shirakawa, és az Aomori, melyek apróbb sérüléseket szenvedtek és rövid idő alatt javíthatók. A cég reményei szerint a mikroszkópok és fogyasztói termékek (köztük a fényképezőgépek) viszonylag zavartalan gyártását nem fenyegeti veszély, ellenben az endoszkópok és sebészeti műszerek forgalmazása néhány helyen csúszhat. A legfőbb probléma a vállalat számára az elektromos és vízellátás, valamint a személyszállítás akadozása.

Az Olympus ügyfelei egyelőre a endoszkóp javító szolgáltatás leállítása miatt szenvedhetnek hátrányokat. Terjesztési gondokra hivatkozva néhány, a napokban esedékes fotótechnikai eszköz megjelenése is csúszik. Pár napot késik a március 16-ra ígért TOUGH TG-610 ultrakompakt, valamint a hozzávaló kiegészítők (vízálló- és puhatokok).

A vállalat 100 millió jent adományozott a segélyszervezeteknek, továbbá egészségügyi eszközök alkatrészeivel s segíti a munkájukat.

Panasonic

A Panasonic sajtóanyag szerint „néhány” könnyebb sérültjük van a Lumix gépeket gyártó fukushimai gyárban. Az épület tetőszerkezete és falai pár helyen sérültek. A cég néhány alkalmazottja könnyebben sérült az optikai elemeket és szórakoztatóelektronikai termékeket előállító Sendai és Koriyama gyárban, valamint a Panasonic csoporthoz tartozó Sanyo közeli üzemében is.

A vállalat infrastrukturális gondokra, többek között a gáz és vízszolgáltatás hiányára, valamint a kárelhárítási munkákra hivatkozva leállította ezen gyáregységeket.

A Panasonic 300 millió jent adományozott a rászorultaknak, ezen felül több ezer rádió készülékkel, lámpával és félmillió elemmel segíti a mentőcsapatok munkáját.

Ricoh

A Ricoh nyolc japán üzeméből hatot állított le az események miatt. A legsúlyosabb károk a Tohuku gyárban keletkeztek, melyek itt is a gépeket és kis mértékben az épületet érintik. Információink szerint az üzem főleg nyomtatókat készít. Közvetlenül érintett még a másoló alkatrészeket gyártó Tome-gun, valamint a fényképezőgépeket készítő Hanamaki gyár. A javítási munkák idejére mindhárom üzem leállt. Ideiglenesen megszűnt továbbá három másik üzemük termelése is mivel a működésük zavartalansága nem biztosítható.

Sérültekről nem szól a közleményük.

A Ricoh 300 millió jent segélyt ajánlott fel a rászorultaknak.

Sigma

A Sigma két rövid közleményben számol be az eseményekről. Annyi bizonyos, hogy alkalmazottaik között nincs sérült. Anyagi veszteségeik viszont keletkeztek az Aizu (Fukushima) gyárban. A sajtóanyag a gépekben és termelőeszközökben, valamint az épületben keletkezett károkról számol be.

A vállalat leállította szállításait és a helyreállításig bezárta gyárát valamint központját.

Sony

A Sony 300 millió jen segéllyel támogatja a helyreállítást és egy támogatói alapot is létrehozott. Ezen kívül világszerte adományokat gyűjt dolgozóitól, technikai segítségként pedig 30 ezer rádiókészülékkel segítik a mentési munkálatokat.

Ahogy fogalmaznak, a Tohuku régió történelmileg is fontos a Sony számára, hiszen nagy számban találhatók itt üzemeik és sok dolgozójuk, vagy annak családja érintett a katasztrófában. Hozzáteszik, hogy alkalmazottaik köréből súlyos sérültekről nincs tudomásuk.

A keletkezett károk és ellátási gondok miatt leállították két akkumulátor gyártó üzemüket, egy DVD és CD gyártó részlegüket, egy áramkör gyártó üzemüket, valamint több vegyi és félvezetőgyárukat, az anyaországban működő üzemeik csaknem harmadát. Egyéb hírekből értesültünk róla, hogy a Tagajyo blu-ray gyártó üzemet oly mértékben érintette a szökőár, hogy 1200 dolgozóját a tetőről, helikopterekkel kellett kimenekíteni. A fotográfiai termékeket érintő leállásról nincs tudomásunk.

Ellátási problémák miatt a Sony több japán irodaépülete is kénytelen kényszerszünetet tartani.

Végül pedig a legfontosabb. A Magyar Vöröskereszt már a katasztrófa napján segélyakciót indított a rászorultak megsegítésére. A segíteni szándékozók az alábbi oldalon találnak pontos információkat erre vonatkozóan.

Vöröskereszt segélyalap