Mikrosat Basic Compact dupla stúdióvaku készlet

0

Nincs az a vakuszett, amelyet szívesen cipelnénk haza, vagy egy fotózás helyszínére reklámszatyorban. Szerencsére ettől nem kell tartanunk a belépőszintű Mikrosat Basic Compact készleténél sem. A vakukat és kiegészítőit egy egyszerű, de belül rekeszekre osztható táskában kapjuk, mely ugyan kevésbé merev, mint a felsőbb kategóriás készülékekhez mellékelt, de funkcióját így is tökéletesen ellátja.

A világítás apró kiegészítőinek tárolásához a táska elején méretes zsebet alakítottak ki, a vállon való kényelmes szállítást pedig az állítható méretű vállpánt segíti.

A készlet a következőket tartalmazza:

 • 1 db hordtáska
 • 2 db LM420 típusú 400 Ws-os stúdióvaku, műanyag védőkupakkal
 • 2 db alap reflektor
 • 1 db 5 méteres szinkronkábel
 • 2 db 101 cm-es áteresztő ernyő
 • Opcionálisan 2 db médium állvány

A gumi tapintású, matt fekete festékkel bevontú vakukban 150W-os E27 foglalatú, tejfehér búrás halogén beállítóizzó található, ezek helyére szükség esetén valamelyest nagyobb teljesítményű is betekerhető.

A vaku digitális vezérlést kapott, amely esetünkben azt is jelenti, hogy az egyes beállításokat, mint például a slave módot és a beállítóizzó működését a menün keresztül érhetjük el.

A vaku hátulján a következő kezelőszervek találhatók:

 • teszt gomb
 • menü gomb
 • főkapcsoló
 • 360 fokban elfordítható forgató gomb

Első ránézésre akár azt is hihetnénk, hogy a forgató gomb egy potenciométerhez kapcsolódik, amellyel analóg elven, pillanatok alatt beállítható a vakuteljesítmény. Ez azonban nem teljesen így van, a gomb gyakorlatilag az összes beállítás elvégzésére használható. Természetesen az ésszerűség szerint az alap feladata a teljesítmény beállítása, de szemben egy egyszerű analóg potméterrel, e gombot többször kell körbefordítanunk ahhoz, hogy a minimális teljesítményről a maximálisra jussunk, vagy vice versa. E megoldás előnye, hogy sokkal precízebben be tudjuk állítani a kívánt teljesítményt, hátránya viszont hogy ehhez több időre van szükségünk, mint egy analóg potméternél (aminél egyébként hátrányként kontakthiba veszélye is fennáll). Szokás kérdése, hogy kinek melyik áll jobban kezére, de egy valami leszögezhető: ez a megoldás sem idegesítően lassú vagy hosszadalmas.

Ugyanezen gomb Ok gombként is funkcionál, ha közepét benyomjuk. Erre akkor lesz szükségünk, ha a menü gombot nyomkodva a szükséges beállítást kell nyugtázni.

A menü gomb egymás utáni megnyomására a következő lehetőségek jelennek meg sorban (egy-egy gombnyomással léphetünk előre a lenti lista szerint):

 • beállítóizzó proporcionális (teljesítmény arányos) üzemmódban
 • beállítóizzó kézi teljesítményű üzemmódban
 • beállítóizzó letiltása
 • hangjelzés be
 • hangjelzés ki
 • slave mód

A fentiek alapján tehát ha a slave módot szeretnénk ki, vagy bekapcsolni, akkor a menü gombot 6-szor kell megnyomnunk.
Mint látható, a beállítóizzó teljesítményét a vakuteljesítménytől függetlenül szabadon beállíthatjuk. Erre is az elforgatható gomb használható.
A slave módban arra is van lehetőségünk, hogy ne az első, hanem a sokadik észlelt villanás indítsa el a stúdióvakunkat. A trigger érték kiválasztásánál 1 és 7 közötti számot adhatunk meg (szintén a forgatható gombbal).
A vaku teljesítmény beállításakor 5,0 és 10 közötti értékek közül választhatunk, 0,1 lépésekben. A minimum érték a megszokott 1/32 teljesítményt jelenti.

A hűtést ventilátorok oldják meg, amelyek csendes üzeműek. Ha a modellfényt kikapcsoljuk, a ventilátorok is elhallgatnak, viszont a működési fordulatszám a választott teljesítménytől független.

Bár a Mikrosat weblapján lévő készletben nincs a vakuhoz állvány, természetesen vásárolhatunk hozzá, s mi is kaptunk egy-egy prefesszionális médium vakuállványt, amely 30e Ft-tal növeli meg a kit árát.

A közepes terpeszű alumínium állványokat 80 cm és 240 cm közötti magasságokra állíthatjuk. Legmagasabb pozícióban akár álló alakos fotók hajfényeként is használhatjuk majd vakuinkat, méretesebb szoftboxoknál viszont már érdemes lesz figyelni, hogy a közepes terpesz ne okozzon problémát (a szoftboxot valamelyik láb irányába forgassuk).

S végül nézzük a specifikációkban megadott, illetve általunk mért adatokat:

Teljesítmény 400 Ws
Villanási idő 1/500 mp
Színhőmérséklet 5400K ± 200K
Újratöltési idő (mért) 1,3 mp

A Microsat Basic Compact 400 Ws-os vakuszett ára bruttó 120.000 Ft, 2 db professzionális médium vakuállvánnyal bruttó 150.000 Ft. A garancia 3 év, mely a villanócsőre is vonatkozik.

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!