Mikrosat Digital 5R dupla stúdióvaku kit

0

Kit érdekel a méregdrága Jaguár, ha kevesebb pénzért sokkal több extrával ellátott csúcsjárgányt is vehetünk. Valami ilyesmiről lehet szó akkor is, amikor azon gondolkodunk, hogy egy luxus kategóriájú Henselt, vagy egy megfizethető árú, jó minőségű, s képességekben a csúcsokat döngető Mikrosat Digital R vakut válasszunk-e. De hogy is jön ide a Hensel? Nos, nemrégiben teszteltük a német gyártó 500 Ws-os szettjét, amelynek ára bőven fél millió Ft felett volt, ennek vetélytársaként száll versenybe a Mikrosat Digital R családja, mely sokkal kedvezőbb áron kínál profi megoldásokat. De hogy Hensel, vagy Mikrosat? Ez az a kérdés, amelyre nem nekünk kell válaszolni. Az biztos, hogy mindkettőre akad vevő, ahogy Jaguárra is. S hogy végeredményben ki is jár jobban, a Jaguáros-e, avagy az Insigniás, azt majd az idő dönti el.

A Mikrosat Digital 5R a profi „R” széria legkisebb, de egyáltalán nem kis teljesítményű tagja. Az 500Ws-os „kistesó” mellett 700 és 1200 Ws-os változatok is kaphatók.
A vakukat egy méretes hordtáskában kaptuk, kiegészítve azt az állványokat és ernyőket tartalmazó másik táskával.

A masszív, belső merevítéssel is ellátott táskában a vakukon kívül az alapreflektorokat és az opcionális kiegészítőket találjuk. A táska külső oldalán is és belül is létrehoztak egy-egy méretes zsebet, ahová többek között pl. a tápkábeleket, vagy szinkronkábelt helyezhetjük, de az opcionális kiegészítőknek is helyet biztosíthat.

A Mikrosat Digital 5R kit a következőket foglalja magában:

 • 2 db Digital 5R stúdióvaku, üvegbúrával + műanyag búrával, tápkábellel

 • 2 db alapreflektor
 • 5 méteres szinkronkábel
 • 2 db 110 cm-es ernyő (választható ezüst, fehér reflex, vagy áteresztő)
 • 2 db profi légcsillapításos állvány
 • 1 db táska a vakuknak
 • 1 db táska az állványoknak, ernyőknek

Opcionálisan választhatók a következők:

 • DigitalR rádióvevő
 • DigitalR rádiós kioldó adó (vevőkhöz ajándékba jár)
 • USB modul
 • Távirányító

Kezdjük szokás szerint magával a vakuval. A Digital 5R-et profi felépítésű alumínium öntvény házba helyezték el, melynek felső részén fogantyút is kialakítottak a könnyebb hordozhatóság érdekében.

Az izmos, 650W-os beállítóizzót már beépítve találtuk a vakuban, a kezelési útmutató szerint azonban a csomagban egy 300W-os és egy 1000W-os található. Ha szükséges, természetesen a GX6.35 foglalatos halogén izzó cserélhető, mint példánk is mutatja. A modellfényt kikapcsolt állapoton kívül teljesítmény arányos, saját magunk által beállítható és maximális teljesítményűre választhatjuk.

Bár a vaku digitális vezérlésű, kezelése a könnyedebb analóg rendszerekhez hasonló.
A hátlapra a következő kezelőszerveket helyezték el:

 • XB (rekeszbeállító rendszer, belső hőmérséklet, villanások számának megtekintése)

 • Cell (slave mód)
 • Sound (hangjelzés)
 • Prop (teljesítmény arányos modellfény)
 • Test (tesztvillantás)
 • vakuteljesítmény 360 fokban elfordítható vezérlőgombja, mely nyomógomb is
 • modellfény teljesítmény 360 fokban elfordítható vezérlőgombja, mely nyomógomb is
 • főkapcsoló

Az egyes paraméterek állapotát könnyen nyomonkövethetjük a kék háttérvilágítással ellátott, 2″-os képátlójú, hátsó mátrix LCD-n, amelyen a vakuteljesítmény rekeszskáláról is leolvasható.
A vaku és a beállítófény teljesítményének megadásakor egyébként 1,1 és 8,1 közötti értéket választhatunk, amely 7 blende átfogást jelent. A minimum teljesítmény így törtként kifejezve 1/128 lehet.
A vakuk belső hűtését csendes, így vélhetően nagy méretű ventilátorok oldják meg.

A szettben masszív Mikrosat profi légcsillapításos állványt is találunk, amelyeket akár 290 cm magasságig is felnyithatjuk, a maga 8 kg-os terhelhetősége mellett (minimum magasság 130 cm). A vakuállványok lábai igen széles terpeszükkel valóban stabil alátámasztást nyújtanak még méretes szoftboxok alá is.

A szettben egyébként – mint említettük – két 110 cm-es ernyőt kapunk, választható módon ezüst, fehér vagy áteresztő típusút.

S most térjünk rá a különlegességekre, mert ebből van bőséggel.
Elsőként talán a vezérlésben, kezelésben megtalálható finomságokat érdemes említeni. Az elfordítható vezérlőgombok megnyomásával pl. könnyedén választhatunk minimum vagy maximum teljesítményt, így nem kell időt pazarolni az elforgatásukra.

Az ACS, vagyis Aperture Control System a rekeszbeállító rendszer rövidítése, amely lehetővé teszi, hogy pontos expozíciós értéket olvashassunk le a vaku hátlapjáról fotózás közben. Ehhez előzetesen kell kalibrálnunk a rendszert az XB gomb és egy vakufénymérő segítségével.

Külön megvásárolható kiegészítők

Az opcionális kiegészítők közül elsőként nézzük a távirányítót.

A vezeték nélküli távirányító segítségével akár 50 vaku is vezérelhető. A vakukat maximum 5 csoportba lehet összerendezni, de a vakuk a csoporton belül külön-külön is vezérelhetők.
A távirányító segítéségével pontosan ugyanúgy tudjuk vezérelni a vakuinkat, mintha azok hátlapját használnánk, leszámítva persze azt, hogy a vakuteljesítmény, illetve modellfény erősségét itt fel-le gombokkal kell beállítani. A távirányító is kék háttérvilágítású LCD-t kapott, s bár itt nem teljesen ugyanazok a szimbólumok láthatók, mint a vakun, ennek ellenére ugyanazok az adatok olvashatók le róla.
Hab a tortán, hogy a távirányító kétirányú kommunikációt folytat, vagyis ha a vakun állítunk be valamit, az a távirányítón is megjelenik.
A távvezérlő használatához négy darab AA méretű elemre vagy akkumulátorra van szükség.

Szintén távoli vezérlést tesz lehetővé az a rádiós USB stick, amelyet notebookba vagy asztali számítógépbe is illeszthetünk. A mellékelt szoftver segítségével könnyedén beállíthatjuk a vakuk szükséges paramétereit, melyeket akár el is menthetünk, s később visszatölthetjük azokat. Ideális lehet rendszeresen ismétlődő fotózásoknál, ahol a fényeket minden alkalommal azonos módon kell beállítani.

Opcionálisan vásárolhatunk rádiós kioldó rendszert is (ez egyébként az USB-s távvezérléshez is szükséges). A jó vételt és a nagy hatótávolságot a 2,4 GHz-es frekvencián kívül a vevőn méretes antenna is szavatolja.

A Mikrosat Digital 5R kialakítását és tudását tekintve is bőven megállja a helyét a profi stúdiókban is. A vakurendszer a szokásos fényterelőkön túl olyan kiegészítőkkel is bővíthető, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a fotós munkáját. A nagyobb teljesítményű testvérekkel pedig akár autók fotózása is lehetséges.

S végül nézzük a specifikációkban megadott, illetve általunk mért adatokat:

Bajonett Bowens
Teljesítmény 4-500 Ws (70 lépésben)
Villanási idő 1/2200 mp
Színhőmérséklet 5500K
Újratöltési idő (specifikáció) 1 mp
Újratöltési idő (mért) 1,5 mp

A felső kategóriás Mikrosat Digital 5R ernyő kit II ára bruttó 337.000 Ft, de a szett tartalma szabadon változtatható az igényeknek megfelelően, s így az ár is változhat. Egy biztos, a vakura és a villanócsőre egyaránt 5 év garanciát kapunk.

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!