Nikkor 300mm f/4E AF-S PF ED VR

0

Képminőség

Színhiba

Ahogy arra számítani lehetett, a Fresnel-lencse igen hatékonyan csökkenti a színhibát, így gyakorlatilag nem is igen találkozunk vele, még nyitott blendénél sem. A kép legsarkában találunk csak egy icurka-picurka kékes elszínezősést, amely a D4s teljes felbontásánál 5 pixel szélességűnek adódik. Ennek mértéke rekeszeléssel nem csökkenthető.

Laterális színhibával nem találkoztunk.

A színhiba mértéke 10 Mpixelre vonatkoztatva legrosszabb esetben (tehát a kép legsarkában) 4 pixel szélességben látható, amely 10×15 cm-es papírképnél 0,15 mm, 60×40 cm-es nyomatnál pedig 0,6 mm szélességben jelentkezik.

Bokeh

Az objektívbe 9 lekerekített lamellából felépített rekeszt építettek, így fényerőnél szűkebb blende esetén is a körhöz közeli bokeh forma hozható ki. Legalábbis elméletben, mert az optika a régi fényerős fixekhez hasonló módon nyitott blendénél a képsarkokban nem körhöz, hanem lencséhez hasonlító szóródási kört produkál, amely egyébként rekeszeléssel egyre közelebb kerül a kör, illetve 9-szög formához. A képközépnél természetesen ilyen torzulás nem jelentkezik (amit egyébként vagy nagyon tudunk szeretni, vagy zavaró számunkra, de embere válogatja).

Geometriai torzítás

Fix gyújtótávolságú teléről lévén szó, komoly geometriai torzításra nem kell számítsunk, igaz, az aszférikus tag hiánya felvethet bennünk némi gyanút. A gyanú egyébként teljesen jogos, de a fejlesztés során sokkal fontosabb szempontok miatt a geometriai torzítást csökkentő, de egyben a rajzolatot is kis mértékben befolyásoló tagot végül elhagyták, így egy igen enyhe, 0,2%-os párnatorzítás lett az objektív végső eredménye.

Geometriai torzítás0,2% párnatorzítás

Peremsötétedés

Az objektív teljes képkocka kirajzolásához elegendő képkört vetít, s a fullframe szenzoros géppel emiatt a peremsötétedés az objektív teljes fényerejénél jól mérhető és jól is látható. Bár az átmenet nem hirtelen, így annyira nem szúr szemet, de a közel 25%-kal sötétebb képsarkok jelentős vignettálást jelentenek. A sarkok sötétedése rekeszeléssel itt is csökkenthető, de vélhetően az akciófotóknál F5,6-nál szűkebb blende ritkán kerül majd alkalmazásra.

Peremsötétedés


24%

10%

6%

3%

Makró, közelfényképezés


114 cm munkatávolság,
138 mm széles lefedés

A komoly gyújtótávolságú teleobjektívek általában nem szoktak nagyon közel engedni a témához, s ez alól a Nikon 300 mm-es Fresnel-lencsés fix teléje sem kivétel. A legkisebb tárgytávolság 140 cm, amely kategóriájában átlagos érték, s közelfényképezésre már jól használható. Ez a távolság a 300 mm-es gyújtótávolsággal gyári adatok szerint 0,24×-es leképezési arányt jelent. A gyakorlat igazolta a specifikációt, a legkisebb tárgytávolságnál (amely 114 cm-es munkatávolságot jelentett, az objektív frontlencséjétől mérve) 138 mm széles témával le tudtuk fedni a teljes képmezőt, amely 1:3,8, azaz 0,26×-es leképezési arányt jelent.
Nos, ezzel lepkéket nem igazán fogunk fotózni, de méretesebb állatoknál, pl. madaraknál ez már jó nagyítást eredményez.

Képminőség

Bár a Nikkor 300mm f/4E AF-S PF ED VR fejlesztésénél minden bizonnyal a képminőség igen fontos szerepet játszott, az alkalmazott különleges lencse miatt adódhatnak meglepetések. Általános használat esetén remek rajzolatot kapunk nyitott blendénél is, s színi hiba gyakorlatilag szinte nem is jelentkezik. A teljes fényerőnél érezhető erőteljesebb peremsötétedés igény esetén szoftveresen könnyen orvosolható.
Igen ritkán (közeli téma, sűrű egyenes vonalak a sarokban, kis mélységélesség) azonban belefuthatunk olyan helyzetbe, amikor a Fresnel-lencse kialakítása miatt furcsán képeződik le a mélységélességen kívüli rész. Ez főképp nyitott blendére igaz, tehát rekeszeléssel csökkenthető az anomália.
Erre jó példa az alábbi rekeszsorozat:

Mélységélességen kívüli vonalak megjelenési módja

Értékelés

A Nikkor 300mm f/4E AF-S PF ED VR meggyőző volt már első pillantásra is. Kis méret, tényleg visszafogott tömeg, jó paraméterek. A használat során készített képek és a szerzett tapasztalatok alapján valóban kijelenthetjük, hogy aki nem szeretne nehéz 300-as telét cipelni, annak igen jó választás ez az objektív. Főképp sport- és természetfotózásnál vesszük majd nagy hasznát, ha kézből kell fotóznunk, itt ugyanis nagyon nem mellékes az objektív tömege, s a gyors fókuszmotor a sportfotózást is lehetővé teszi.

Persze a friss fejlesztést, a stabilizátort és a fele tömeget meg kell fizetni, a korábbi, ma 400.000 Ft-ért kapható, nem stabilizátoros Nikon 300mm f/4 AF-S IF-ED-vel szemben a friss Nikon 300mm f/4E AF-S PF ED VR ára 630.000 Ft.