Nikon Coolpix990: firmware frissítés

0

A belső szoftver új verziója az alábbi változtatásokat tartalmazza:

Javított automatikus élességállítás Az AF mező manuális és automatikus kiválasztását fejlesztették.
Mentés közben újra használható a buffer Sorozatfelvétel után, ha megtelik a belső memória, a gép azonnal képes exponálni, amint egy képnyi hely felszabadul a belső memóriában.
Távkioldó kábel támogatása Az MC-EU1 távirányítóval nem csak exponálni, de zoomolni és időzített sorozatfelvételt készíteni is lehet.
Továbbfejlesztették a Best Shot Selection rendszert Minden módban (kivéve Hi) akár 10 kép is készíthető, mielőtt a gép kiválasztja a legtöbb részletet tartalmazót. A memóriakártyára már csak ez az egy kerül.
Fejlesztések a kép ellenőrzésében Az exponálás után gyorsabban jelenik meg az elkészült kép.
Gyorsítás visszajátszás módban Gyorsíottak a tömörítetlen képek megjelenítésén.
Javított fehéregyensúly Tovább finomították a fehéregyensúly beállító rendszert.
Javítások a menüben Apróbb javíásokat végeztek a gép angol, német és francia menüjében.

Installálás
A firmware installálása két módon lehetséges.

1. Installálás USB vagy soros kábelen keresztül
A Nikon megfelelő oldaláról letöltött szoftvert a számítógépen létrehozott üres könyvtárba kicsomagolva a futtatható állományt elindítva telepíthetjük a frissítést.

  Fontos

 • A számítógépen fent kell lennie a NikonView 3.x verziójának.
 • A fényképezőgépbe ne felejtse el frissen töltött akkumulátorokat vagy új elemeket tenni! A frissítés megszakítása a fényképezőgép meghibásodásához vezet. Ha van, akkor használjon hálózati adaptert az áramellátásra!
 • Ne kapcsolja ki a fényképezőgépet, a számítógépet illetve ne lépjen ki a szoftverből a frissítés alatt!

Az installálás atlagosan 3 percig tart, de adott esetben akár 10 perc is lehet. Ez főleg a használt számítógép típusától függ.
Az eljárásról bővebben a Nikon weboldalán olvashat.

2. Installálás a kártyáról
Ugyan nem dokumentált, de működő megoldás. A Nikon weboldalától letöltött szoftvert a memóriakártya egy speciális mappájába másolva a fényképezőgép automatikusan elvégzi a frissítést.

  Mit is kell csinálni?

 1. Tegyen frissen töltött akkumulátorokat, új elemeket a gépbe vagy csatlakoztassa a fényképezőgépet hálózati adapterre.
 2. Formattálja le a kártyát.
 3. A Setup menüben állítsa az Auto Off érétkét 5 vagy 30 percre.
 4. Kapcsolja ki a fényképezőgépet és vegye ki a kártyát.
 5. Tegye a kártyát egy kártyaolvasóba és a gyökér könyvtárban hozzon létre egy Firmware nevű mappát.
 6. Csomagolja ki a 990v11*.* (a név operációs rendszer és feltöltés típusától függ) fájlt majd másolja át a firmware.bin fájlt a kártyán frissen létrehozott Firmware mappába.
 7. Tegye vissza a kártyát a mappába, majd kapcsolja a fényképezőgépet visszajátszás módba (Play).
 8. A képernyőn megjelenik a jelenlegi firmware és az új (kártyán lévő) firmware verziószáma illetve egy kérdés, hogy szeretnénk-e frissíteni. Ha a kártyán lévő firmware száma magasabb a jelenleg használtnál, akkor válassza a Yes pontot a frissítéshez.
 9. A kijelzőn megjelenik egy felirat, ami figyelmeztet, hogy véletlen se kapcsolja ki a fényképezőgépet a frissítés alatt. Legyen türelemmel, még akkor is, ha a kijelző egy rövid időre lekapcsolódik.
 10. A frissítés befejeződött, ha a képernyőn az “OK Complete” felirat látható. Kapcsolja ki a fényképezőgépet.
 11. Várjon néhány másodpercet, majd kapcsolja vissza a fényképezőgépet Play állásba. Az LCD-n a jelenlegi és a kártyán lévő firmware verziószáma meg kell egyezzen.
 12. Kapcsolja a fényképezőgépet felvétel módba és formázza meg, hogy a Firmware mappa eltűnjön. A fényképezőgép innentől kezdve tökéletesen funkcionál.

Ez a megoldás a Coolpix950-es fényképezőgépek frissítésénél is használható.

A firmware.bin fájlok mind a Nikon mindhárom weblapján azonos, a feltöltő program is csak az Európai változatnál tér el.

Az Index Digicam melléklet szerkesztői semmilyen felelősséget nem vállalnak az itt leírtakból eredő károkért. A frissítést saját felelősségére végezze el. Ha nem biztos abban, hogy meg tudja csinálni, akkor keresse fel a Nikon Magyarország irodáját, ahol ezt elvégzik Önnek.

október 3.
Hivatalos Nikon reakció

“Tudomásunkra jutott, hogy egyes felhasználók nem jóváhagyott eljárást használnak a Coolpix fényképezőgépek firmewarejeinek frissítésére.

Ez az eljárás a firmware-t soros kapcsolat kiépítése nélkül közvetlen a CF kártyáról másolja a firssítést a fényképezőgépbe. Ugyan az eljárás a legtöbb esetben működik, előfordulhatnak hibák és egyes esetekben tönkre is teheti a gépet:

 • ha a firmware fájl hibás vagy nem megfelelő
 • ha a CF kártya más rendszer adatot is tartalmaz.

A hivatalosan kiadott feltöltő szoftver ellenőrzi a fényképezőgép firmware-jét, a feltöltendő fájlt és elvégzi a frissítést. Nikon azért választotta ezt a megoldást, hogy a tulajdonosok a lehető legnagyobb biztonsággal végezhessék el a frissítést.

Ha a fényképezőgépen megkísérelték a firmware-t direkt módon frissíteni, de hiba folytán a gép tönkremegy, azt a szervizek csak fizetős javításra tudják csak bevenni.”