Kipróbáltuk: Nikon Coolpix880 teszt

0


Néhány héttel ezelőtt, jóval megelőzve a Photokina megnyitót a Nikon teljesen váratlanul jelentette be legújabb amatőr fényképezőgépét a Coolpix880-at. A Coolpix sorozat fejlődését nyomon követő olvasók most joggal mondják, hogy a bejelentés nem volt váratlan, hiszen mindegyik 900-as modellnek meg volt a kisebb párja. Nem megszokott viszont, hogy ennyire csöndben fejlesztenek egy ilyen gépet. A sajtóbejelentés és az első teszteredmények ugyan azon a napon jelentek meg szerte a nagyvilágban, ami precíz szervezésre utal. Nyilván ennek a szervezettségnek, nomeg a DigitCam Nikon szakboltnak is köszönhető, hogy a gép ilyen hamar hozzánk is eljutott.

A fényképezőgépről elöljáróban ki kell emelni, hogy nem egy butított 990-est adott most ki a Nikon, hanem egy nagyon profi, de amatőrök által is használható eszközt, méghozzá olyan méretben, amit bárki szívesen magával visz egy baráti vagy családi kirándulásra.

Még egy megjegyzés itt az elején: a fényképezőgépet két színben szállítják: ezüstszürkében és feketében. Nálunk a szürke változat járt, így az illusztrációkon is ez szerepel.
Kívülről


Formailag a 880-as felépítése követi a megelőző modellek elgondolását, de azonnal szembetűnik, hogy melyik vásárlóréteget és konkrétan melyik gépet szemelte ki a Nikon. Méret, elrendezés és tömeg tekintetében az Olympus C-3030 testvérének is lehetne tekinteni, telán csak a műanyag borítás az ami eltér. Ennek megfelelően kimaradt a játékból az elforgatható optika és kisebb illetve könnyebb lett a szerkezet.

A nagytestvérhez és a közvetlen riválishoz hasonlóan a CP880-as elején is meghatározó szerepe van a markolatnak. Vastagsága ugyan meg sem közelíti a 990-es markolatának méreteit, de kisebb kézben kimondottan kényelmesen fogható. Sajnos gumírozást a gépen sehol sem találunk, pedig a markolaton és a gép alján nagy jó szolgálatot tenne. Kikapcsolt állapotban a fényképezőgép majdnem téglatest formát ölt. A 2,5x zoomos optika csak 1 cm-re lóg ki a vázból, amit az objektívsapka is csak néhány mm-rel told meg. A gépet kivételesen felfűzött objektívsapkával kaptuk, ami biztonságérzetet adott: ezalkalommal nem kell tartanunk a kiegészítő darab elvesztésétől. Bekapcsolt állapotban az optika 1,5-2 centire kitolódik a vázból, de felépítésének köszönhetően fix kiemelkedést jelent (zoomoláskor csak a belső tagok mozdulnak el, a frontlencse nem).

Az egyszerű, letisztult előlapon az optikán kívül csak az átnézeti kereső ablaka, a vaku és a segédfény kapott helyet. A vaku nem nagy, és teljesítménye is kisebb mint a 990-esé, de valahogy nagyon erősnek tűnt a fénye. Használat közben nem tűnt gyengének, az esetek többségében a célnak tökéletesen megfelelt.


Az előlaphoz hasonlóan a gép teteje is egyszerű és áttekinthető. Középen helyezték el a viszonylag kisméretű, de azért megfelelő mennyiségű infót megjeleníteni képes információs LCD-t. A markolat felöli oldalon található a programválasztó tárcsa és az exponáló gomb körül elforduló főkapcsoló. A tárcsán 8 ikon látható: Visszajátszás, Auto mód, Rögzített programok (SCENE), Programautomatika, Blende előválasztás, Manuális felvétel, Egyéni beállítások (CSM) és a Setup. Vegyük észre, hogy nincs záridő előválasztás program, aminek fő oka, hogy a fényképezőgép csak két blendenyílást ismer: egy nyitottat és egy szűket. Így összesen csak két záridő közül választhatnánk, amit a blende előválasztás módban is pont úgy meg tudunk tenni.

Van két újdonság is a tárcsán. A SCENE néven elérhető rögzített programok segítségével akár kezdő fotósok is készíthetnek profin beállított képeket. Ehhez mindössze a kép témájának leginkább megfelelő programot kell kiválasztaniuk az LCD monitoron megjelenő menüből. A fényképezőgép az exponáláskor a téma fotózásához leginkább alkalmas értékeket fogja beállítani.

A másik újdonság a CSM állás, ami gyakorlatilag a programautomatika egy másolata. A különbség csupán az, hogy az itt beállított változtatások (fehéregyensúly, képkeménység, felbontás, stb.) csak CSM állásban lesznek elérhetők és nem befolyásolják a többi program beállítását. Így akár két felhasználó is osztozhat ugyan azon a gépen úgy, hogy egymás beállításait nem módosítják. Persze ez a funkció felhasználható gyakran ismétlődő beállítások eltárolására is.


A gép hátlapja szintén egyszerű, de már inkább mutatja, hogy komoly géppel van dolgunk. A zoom kezelőgombjait a markolat tetején a hüvelykujjal jól elérhető helyre tették. A hüvelykujjal szintén jól elérhető még a négyirányú navigálógomb és a felette elhelyezett Menu illetve az alatta lévő Monitor gombok. A hátlap bal oldalát az LCD monitor uralja. Felette helyezték el a szokásos Nikon gombokat: expozíció kompenzáció, tájkép/makró/időzítő, vaku és a Quick gomb. Ez utóbbi egy új szolgáltatást tesz elérhetővé: felvétel módban az utoljára mentett kép a Quick gomb megnyomásakor megjelenik az LCD monitor bal felső sarkában. A gomb ismételt megnyomásakor teljes képernyőn jelenik meg a kép és gyakorlatilag a visszajátszás módhoz hasonlóan ellenőrizhetjük vagy törölhetjük a képet. Ez még nem is lenne nagy kunszt, viszont nem rossz, hogy ezalatt végig felvétel módban vagyunk, ami azt jelenti, hogy az exponáló gomb megnyomásakor a gép pillanatok alatt elkészíti a következő képet. Nincs kapcsolgatás, csak gyors, egyszerű használat.


Az első három gomb manuális módban a zoom gombokkal és a négyirányú tárcsával kombinálva elérhetővé teszi a legtöbb manuális állítási lehetőséget. Némelyik nagyon ötletes és jó hogy van (ugye mindig azért sírunk, hogy ne kelljen bemászni a menübe egy-egy beállításért), azonban a gombok keménysége nehézkessé teszi a beállítást.

A hátlap tetején van a kereső ablaka. A hasonló kategóriájú amatőr fényképezőgépekhez hasonlóan a CP880-as keresője sem használható gyakorlatilag semmire. Kényelmetlen és pici. Nyilván felismerve a használhatatlanságát nem is építettek bele dioptriaállítási lehetőséget. A kereső melletti ledek a vaku töltöttségét és az automatikus élességállítás sikerességét vagy sikertelenségét jelölik.


A gép markolat felöli oldalán egy gumiborítás alatt található az adapter bemenet és az USB kábel csatlakozója. A borítás első próbálkozásra nehezen nyitható, de használhatóság szempontjából mindenképpen kiforrottnak tekinthető.


Szintén nehezen nyitható a memóriakártya nyílását takaró ajtó. A Nikon ismét új megoldást alkalmaz a kártya takarására. A memóriaegység a Coolpix sorozat többi tagjához hasonlóan CompactFlash Type I-es típusú. Kár, hogy nem támogatják a Type II-őt, így a MicroDrive-ot. Kiváló párost alkothatnának.

A gép másik oldalán fedetlenül találjuk a videójel kimenet csatlakozóját. Nem tudni, hogy mi a koncepció a megkülönböztetés mögött, de biztosan tudták, hogy mit csinálnak.


A gép alján már csak két dolgot kell ismertetni: az állványcsavar helyét és az akkumulátor tartót.

Az állványcsavar menete nagy meglepetésünkre műanyag. Ugyan különálló, erős műanyag darab, de ettől függetlenül az ember joggal bizonytalanodik el. Persze igazolást vagy cáfolatot csak hosszabb használat után kaphatnánk. Az elhelyezés semmilyen tekintetben sem felel meg a felhasználói igényeknek. Az állványon lévő gépben nem lehet akkumulátort cserélni, ami bosszantó lehet. Mivel a menet nem az optika tengelyében van panorámaképek készítésekor két egymásra merőleges tengely mentén is el kell tolni a fényképezőgépet.


A Coolpix880-as áramellátását a sorozat történetében először nem ceruzaelemekre, hanem speciális elemre bízták. A 2CR5 típusú elem ugyan megvásárolható bármelyik fotósboltban, de meglehetősen költséges játék. Akkumulátort jelen pillanatban csak a Nikon kínál ebben a méretben és formában így a felhasználó picit kiszolgáltatott. Persze nem szabad elhanyagolni a rendszer előnyét: ha lemerül a speciális aksi, akkor könnyedén helyettesíthetjük a boltban kapható elemmel.

A tesztgéphez a DigitCam-től akkumulátort és megfelelő Nikon töltőt is kaptunk. Sajnos egyelőre nem tudni, hogy ezek részét képezik-e majd a csomagnak vagy külön kiegészítőként kell majd beszerezni őket. Reméljük, hogy az előbbi megoldás mellett döntenek, hiszen ezzel sokkal értékesebb (és használhatóbb) a gép mint nélküle.

Sajnos nincs a gépen vakuszinkron csatlakozó, így külső vaku vezérlése nem megoldható.

Felvételi módok
Auto mód
A legegyszerűbb felvételi mód. Nincs menüje, csak a gombokkal beállítható értékeket változtathatjuk meg. Így van expozíció kompenzáció, makró mód, önkioldó és szabályozhatjuk a vaku működését is. Nincs befolyásunk azonban a fehéregyensúlyra, a kép keménységére vagy a kontrasztra. Ebben a módban a gép mátrix fénymérést alkalmaz.

Rögzített programok
A programválasztó tárcsa SCENE állásában nagyon egyszerűen készíthetünk professzionálisan kinéző felvételeket. A menüből 11 féle szituáció (téma) közül választhatunk. A kiválasztott témától függően a fényképezőgép automatikusan beállít bizonyos értékeket, így az adott körülmények közt valószínűleg a lehető legjobb eredményt kapjuk. A beállítások közül egyedül az expozíció kompenzációval befolyásolhatjuk a képet.

Programautomatika
Ebben a módban a fényképezőgép az automatikus módhoz hasonlóan mindent beállít, de itt lehetőség van a beavatkozásra. A Menu gomb megnyomásakor gyakorlatilag teljes listát kapunk és a fényképezőgép minden beállítása elérhető. Ez alól egyedül a blende és a záridő értékeinek a beállítása kivétel.

Blende előválasztás
Ez a mód mindössze annyiban tér el a programautomatikától, hogy az exponálásnál használt blendét mi magunk választhatjuk meg. Ez sajnos nem nagy feladat, mivel a CP880-as mindössze 2 blendét ismer: csak nyitott és szűk állások érhetők el rajta. A blende értéke a gyújtótávolság változásával sajnos változik, így ez a másik ok (az első a vakucsatlakozó hiánya volt), ami miatt külső vakuval a gép nem használható.

Manuális mód
Ebben a módban minden ugyan úgy használható mint a korábbiakban, mindössze az változik, hogy a fényképezőgép már a záridőt sem állítja be helyettünk. Az expozíció helyességéről az LCD monitoron megjelenő skálán győződhetünk meg.

CSM
Gyakorlatilag a programautomatikával felel meg. A funkciója az, hogy egy újabb beállításszettet tároljon el egy második felhasználónak vagy egy gyakran ismétlődő témának. Az itt beállított értékek nem befolyásolják a többi pontban beállítottakat.

Videó felvétel
A mai gépek többségéhez hasonlóan ez a gép is képes rövid mozgókép hang nélküli rögzítésére. A snittek minősége viszonylag jó, de ez a funkció maximum szemfényvesztésre jó. Másra nem.
BSS
A Nikon mérnökök a CP880-asba is beépítették a 950-esben debütált és egyre inkább megszeretett BSS (Best Shot Selector – Legjobb Kép Kiválasztó) funkciót. Ha ezt a menüben engedélyezzük, akkor a folyamatosan nyomva tartott exponáló gomb hatására a fényképezőgép több (maximum 10) felvételt készít, amelyek közül a legjobbat menti el a kártyára. A jól alkalmazható például gyenge fényviszonyok mellett, mikor fennáll a bemozdulás veszélye. Ilyenkor a képek közül az automatika a legélesebb képet választja ki.

Visszajátszás
A képek visszajátszására két módon van lehetőség. A megszokott módon kiválaszthatjuk a programválasztó tárcsán a visszajátszás piros háromszög ikonját vagy használhatjuk a hátlapon lévő Quick gombot.

Ez utóbbi korlátozott visszajátszást engedélyez a felhasználónak. Ilyenkor nem érhető el a visszajátszás menüje. Csak a hátlapon lévő gombok élnek. Így tudunk nagyítani, a képek között előre-hátra lapozni, törölni, többképes megjelenítésre kapcsolni. A képpel elmentett információk természetesen ilyenkor is elérhetők, így akár hisztogramot is kérhetünk a képről. A korlátozott lehetőségekért cserébe expozíció prioritást kapunk, ami azt jelenti, hogy az exponáló gomb lenyomásakor a gép azonnal visszaáll felvétel módba és pillanatok alatt kész az expozícióra.

A teljes visszajátszásnál ez nem él, de beléphetünk a visszajátszás menübe, ahol levédhetjük a képeinket, kijelölhetjük őket nyomtatásra illetve külön mappánként nézhetjük át az elmentett felvételeket. Itt van lehetőség a memóriakártya formázására is.

Visszajátszáskor a képen megjeleníthető az expozíciókor használt összes beállítás. Az értékek mellett hisztogramon is leolvashatjuk az expozíció helyességét. A CP990-hez hasonlóan itt is villog a beégett fehér terület. Az
információlista minden igényt kielégít. Az utolsó oldalon még az élességállítási mező beállítása is leolvasható.

A megszokott módon itt az új Coolpixen is lehetőség van a visszajátszott képek részleteinek kinagyítására. A CP880-an maximum négszeresére képes nagyítani a képet, 0,2x lépésekkel. Bármelyik nagyításnál mozgathatjuk a kivágás helyét is a négyirányú gomb segítségével.

Setup
A programválasztó tárcsa legutolsó pontja a Setup. A tárcsát ide forgatva az LCD monitoron megjelenik a gép működését befolyásoló funkciók menüje.

 • Képminőség – HI, FINE, NORMAL, BASIC
 • Felbontás – FULL (2048 x 1536), XGA (1024 x 768) és VGA (640 x 480) (Kimaradt a 3:2-es képarány.)
 • Mappák – Új, Átnevez, Töröl, mappák kiválasztása
 • Monitor beállítások – Monitormód (be, ellenőrzés, komponálás, ki), Fényerő (5 fokozatú skálán mintaképpel), Színhőmérséklet (10 fokozatú skálán mintaképpel)
 • Automatikus kikapcsolás – 30 mp, 1 perc, 5 perc, 30 perc
 • Folyamatos képszámozás – Be, Ki, Törlés
 • Kártya formázása –
 • Beállítások mentése – Vakumód, Makró/Tájkép/Önkioldó, Expozíció kompenzáció, Digitális zoom engedélyezése
 • Kép információ/Jóváhagyás – Jóváhagyás (be, ki), Információs felirat (be, ki)
 • Dátum/Idő –
 • Videó mód – NTSC, PAL
 • Nyelv – Német, Angol, Francia, Japán
 • Mértékegység – Méter, Láb
 • Beállítások törlése –

Energiaellátás
Mint azt korábban már említettem a fényképezőgép energiaellátásáról nem ceruzaelemek, hanem speciális elem vagy akkumulátor gondoskodik. Mivel nem volt nálunk sokáig a gép nem nagyon tudtuk tesztelni, hogy mit is bír igazából. Az első benyomásaink jük voltak. Csak azt kérjük, hogy a Nikon mellékelje a töltőt és az akkumulátort a fényképezőgéphez tartozékként. Nagyon remek csomag lenne. Az akkumulátortöltő az akkumulátor töltése mellett adapterként is használható, így tényleg univerzális, minden körülmények közt üzemeltethető szettet kapunk.

Képminőség
Röviden: panaszra nem lehet okunk. A Nikon ismét hozta a formáját. A részletek élesek, a képek tiszták. A képek szélein nem tapasztaltunk színeltolódást, még annyit sem mint a 990-es esetében. Egyedül a fehéregyensúly beállításnál éreztem úgy, hogy automatikus módban nem mindig a legjobbat produkálja. (Persze ez az érzés származhat onnan is, hogy nagyon jó a finomhangolásokkal és az egyedi fehéregyensúly beállításokkal játszani és az ember szívesen próbálgatja az újabb és újsabb értékeket.) A gazdag beállítási lehetőségeknek köszönhetően kategóriájának csúcsát jelenti a CP880-as fehéregyensúlyállítása.

A rögzített programok (SCENE) nagyon jól használhatók és biztosítják, hogy a kezdő fotós első próbálkozásait is siker koronázza.

Egyedül a hosszabb záridőknél és a nagyobb érzékenységnél megjelenő zaj ellen lenne jó tenni valamit. Ez talán a gép egyetlen igazi gyengéje, ha a képminőséget kell értékelni.

Összefoglalás
A tetszetős, de egyszerű külsejű gép legnagyobb meglepetésünkre tényleg tudta mindazt, amit a korábban megismert CP990-es tud (néhány kivétellel). Tervezésénél alapelvként fogalmazták meg, hogy bárki számára egyszerű legyen a használat és minden felhasználói rétegnek kínáljon alternatívát. Így a CP880 használata lépésről lépésre sajátítható el úgy, hogy az első tökéletes kép elkészítése előtt nincs szükség néhány másodpercnél több ismerkedésre. A fotós tudásszintjének növekedésével a használt beállítások száma nőhet, hiszen a gépen majdhogynem minden állítható, amit ma amatőr digitális gépen állítani lehet. Két dolog hiányzik már csak a profibb felhasználók boldogságához: több blendeérték és RAW fájl mentési lehetőség. Ez utóbbival sok helyet spórolhatnánk meg a kártyán miközben növelhetnénk a képminőséget.

A gépet főleg azoknak ajánlom, akik komolyabban érdeklődnek a digitális fotózás iránt és szeretnék ha lehetőségük lenne minden paraméter beállítására, de a Coolpix 990-et túl nagynak vagy túl drágának találták. Ugyan a gép árát még nem tudjuk, annyi azonban biztos, hogy olcsóbb lesz mint nagyobb méretű testvére.

A gépet a teszteléshez a DigitCam szállította.