Olcsó kompaktok

0

Ezek a fényképezőgépek nem a kézi beállításaikról híresek: a legtöbb felhasználó az automatikus módon kívül nem szeret mással bíbelődni, így inkább az a cél, hogy a fényképezéshez szükséges értékeket a készülék maga találja ki, a lehető leggyorsabban. Ez legtöbbször sikerül is; a tesztek során még a fehéregyensúly sokszor kényes kérdésében is kitűnő megoldásokat láthattunk. A még jobb eredmény érdekében azért a fényképezőgépek kivétel nélkül kínálnak különböző motívumprogramokat is a speciális esetekre: portré és éjszakai mód mindegyik gépben akad, de van, ahol tucatnyinál is több program közül választhatunk.

Minden gépben van lehetőség expozíció korrekcióra, szinte mindegyiknél beleszólhatunk az érzékenység megállapításába, de találni teljesen kézi fehéregyensúlyt és expozíciós beállításokat is. Természetesen ha valahol kézi beállításokkal találkoztunk, annak nagyon örültünk.
Ugyanennyire boldoggá tett minket, ha kiemelkedő videóképességet fedeztünk fel, hiszen így a kis kompakt segítségével a családi eseményeken akár mozgóképek is készülhetnek, nem kell kamerát is cipelnünk magunkkal. Bár a teszteinkben szereplő összes fényképezőgéppel rögzíthetünk videót valamilyen formában, mégis előfordulnak nagy különbségek; a jelenlegi legjobb gépek 640×480 pixel felbontású képet rögzítenek 30 kép/mp sebességgel, hanggal együtt a kártya teljes kapacitására.

A kategória fényképezőgépei között könnyű elveszni, pedig a sok egyforma gép közül a gyártók igyekeznek saját készüléküket valamilyen extra szolgáltatással kiemelni: a legtöbben alacsony árral próbálnak a figyelem központjába kerülni, de akadnak olyanok is, amelyek nagy felbontással, vagy szofisztikált külsővel hódítanának. Szerencsére találunk néhány egzotikus funkciót, üdítő színfoltot is: ilyen a stabilizált optika, az automatikus vörösszemhatás csökkentés, vagy szélesképernyős kijelző.

Canon PowerShot A410 Tipp! 36.000 Ft
3,2 Mpix 3,2x zoom SD makró 2 cm 1,5″ LCD 2 AA AF videó 640×480

Talán meglepő, hogy a kategória egyik legolcsóbb fényképezőgépét az egyik legnagyobb gyártó kínálja, de ennek meg is van a maga előnye: az A410 remek objektívjét és kiforrott digitális képfeldolgozó rendszerét a nagyoktól örökölte. A fényképezőgép kézi beállítások terén is jeleskedik, időzített sorozatfelvételben verhetetlen, bár az elkészült képek felbontása elég alacsony és a legfeljebb háromperces videókkal sem lopta be magát a szívünkbe. A készítők szerencsére inkább az olyan dolgokon spóroltak, mint a felhasznált anyagok, vagy az LCD képernyő mérete.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Canon PowerShot A510 és A520 50.000 Ft
3,2 Mpix 4x zoom SD makró 5 cm 1,8″ LCD 2 AA AF videó 320×240

A Canon A sorozatának fényképezőgépei a számos szolgáltatásnak, jó képminőségnek és a kedvező árnak köszönhetően igen elterjedtek. Az A510 és A520 négyszeres zoomátfogású objektívet kapott, és a kategóriában szokatlanul sokrétű kézi beállítási lehetőségek miatt is érdemes odafigyelni rájuk: az expozíció, élesség, fehéregyensúly is állítható manuálisan, van hisztogram, sőt, a kiégett részeket is villogtatják a gépek. Az időzítő sorozatfelvétel kiváló, az egyetlen szépséghiba a legfeljebb három perces, kis felbontású videó. A 2005-ös év elején bemutatott készülékek egymástól leginkább csak felbontásukban térnek el: az A520 3,2 helyett 4,2 megapixeles képeket készít.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Fujifilm FinePix A345 37.500 Ft
4,1 Mpix 3x zoom xD makró 6 cm 1,7″ LCD 2 AA videó 320×240

A Fujifilm FinePix A345 minden tekintetben a kategória keresztmetszetét képezi: a 4,1 megapixeles felbontás, az 1,7″-os LCD kijelző és a 3x-os zoomátfogású objektív legalább annyira átlagos, mint a fényképezőgép letisztult külseje. A legkisebb tárgytávolság 6 centis, videót pedig legfeljebb 15 kép/mp sebességgel forgathatunk, 320×240 pixel legnagyobb felbontásban. Az elsősorban egyszerű kezelhetőségével és alacsony árával hódító fényképezőgép magabiztosan hozza a tőle elvártakat.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Fujifilm FinePix S3500 50.000 Ft
4 Mpix 6x zoom xD makró 10 cm 1,5″ LCD 4 AA videó 320×240

A Fujifilm FinePix S3500 az egyik legolcsóbb ultrazoom a piacon, bár 6x-os optikai zoommal rendelkező gépet azért találunk rajta kívül is a listában. A Fujifilm fényképezőgépe első ránézésre kilóg a kategória többi fényképezőgépe közül, és szolgáltatások tekintetében is az ultrazoomok felé hajlik. Bővelkedik kézi beállítási lehetőségekben, de sorozatfelvételben és videóban erősen verhető: a hang nélküli mozgókép maximális hossza mindössze egy perc, és a legnagyobb felbontás is csupán 320×240 pixeles; sorozatfelvétel pedig hiába is keresnénk.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

ImpressCam Ideal DSC-33 27.490 Ft
3,1 Mpix 3x zoom SD belső 16 MB makró 8 cm 1,6″ LCD 2 AA AF videó 320×240

Az oldalon szereplő fényképek közül jelenleg az ImpressCam Ideal DSC-33 kerül a legkevesebbe, de ezen nem lepődünk meg: a távolkeleti fényképezőgépeket forgalmazó gyártó eddig is az alacsony árfekvésű digitális gépeiről volt híres. A felhasznált anyagok ennek megfelelően nem különösebben finom tapintásúak, és extra szolgáltatásokat is hiába keresnénk – de a meggyőző árat megfelelő minőségű fényképekkel támogatják meg, és videót is rögzíthetünk a készülékkel. Ha az olcsóság az egyetlen szempont, ez a gép nyer.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

ImpressCam Q-63 71.990 Ft
6 Mpix 3x zoom SD makró 9 cm 2″ LCD Li-ion videó 320×240

Az ImpressCam Q-63 érett, átgondolt konstrukció. Nagy felbontású képeket készít korrekt optikával, az alkalmi fotósok mindennapi igényeit maradéktalanul kielégíti. Az expozíció állítható teljesen kézzel, van blende- és záridő előválasztás is, a legszűkebb blende pedig F11. A fényképezőgéppel időzített sorozatfelvétel is készíthető, a fényképeket pedig tömörítetlen TIFF formátumban is elmenthetjük. Az ára kicsit magas, de a számos szolgáltatás és a fém gépház tekintetében már nem is tűnik olyan barátságtalannak.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Nikon Coolpix 4600 és 5600 40.000 Ft
4 Mpix 3x zoom SD 14 MB belső makró 4 cm 1,8″ LCD 2 AA videó 640×480

A Nikon Coolpix sorozatában is akadnak kis fényképezőgépek, de méret tekintetében a 4600 és az 5600 viszi el a pálmát. A két apró Coolpixet nem a kézi beállítási lehetőségekért fogjuk szeretni: még az érzékenységet is csak az automatika adhatja meg, nem változtatható a fénymérés sem, bár expozíció korrekcióra természetesen van lehetőség, fényképezéskor pedig akár tizenhat programmód közül választhatunk. A két fényképezőgép tulajdonképpen azonos képességekkel és szolgáltatásokkal bír, a legfőbb különbség az érzékelőkben található: a 4600 négy, az 5600 pedig öt megapixeles képeket készít.
részletes adatlap (4600) |
részletes adatlap (5600) |
tesztünk |
tesztképeink

Nikon Coolpix L1 Tipp! 75.000 Ft
6,2 Mpix 5x zoom SD 10 MB belső makró 4 cm 2,4″ LCD 2 AA videó 640×480

A 6,2 megapixeles felbontással és ötszörös optikai zoommal bíró Coolpix L1 tengernyi digitális szolgáltatása lekörözhetetlen: az automatikus vörösszem-hatás javító funkció képes felismerni és korrigálni a bepirosodott szemeket, portréknál arcprioritásos élességállítást is használhatunk, a félresikerült expozíciót pedig a kép sötét részeinek automatikus kivilágosítása teszi jóvá. Az L1 az exponálást követően egyből szól, ha a fényképezőgép a kattináskor bemozdult, és a fotó elmosódottá vált.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Olympus FE-100 és FE-110 33.500 Ft
4 Mpix 2,8x zoom xD 28 MB belső makró 2 cm 1,5″ LCD 2 AA videó 320×240

Az alacsony árú és egyszerű kezelhetőséget kínáló fényképezőgépeket az Olympus kínálatában az FE sorozatnál kell keresnünk. Az apró fényképezőgépeket 2,8x-os optikai zoomátfogású objektívvel és kis méretű LCD kijelzővel szerelték; makróképességeik jók, videózásra viszont a kis felbontás és az alacsony sebesség miatt nem ajánljuk őket. Az FE-100 és FE-110 egymástól jobbára csak a képérzékelőben tér el (előbbi négy, utóbbi pedig öt megapixeles); a nagyobb felbontásért viszont jelenleg jóval többet, 45.000 forintot kell fizetnünk.
részletes adatlap (FE 100) |
részletes adatlap (FE 110) |
tesztünk |
tesztképeink

Panasonic DMC-LS1 Tipp! 50.000 Ft
4 Mpix 3x zoom SD 14 MB belső makró 5 cm 2″ LCD 2 AA videó 320×240

A DMC-LS1 a Panasonic olyan fényképezőgépe, amelynek optikájában stabilizátor dolgozik. A kicsi és könnyű gépeknél egyébként is nagyobb a bemozdulás veszélye, mint a nagyobb, biztos fogású készülékek esetében, ezért igazán hasznos, hogy a MegaOptical-IS rendszernek köszönhetően még rossz fényviszonyok között is lehetőség van hosszabb záridő használatára. A pontos expozíciót mind felvétel, mind pedig lejátszás módban hisztogrammal segíti a fényképezőgép, a szerkesztéshez pedig segédvonalakat kapcsolhatunk be.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Panasonic DMC-LZ2 75.000 Ft
5 Mpix 6x zoom SD 14 MB belső makró 5 cm 2″ LCD 2 AA videó 320×240

A Panasonic DMC-LZ2 lenagyobb erénye kétségkívül a 6x-os zoomátfogású, stabilizált objektív, emellett öt megapixeles felbontást és 2″-es LCD kijelzőt kapunk a pénzünkért. A fényképezőgéppel kétféle sebességű sorozatfelvételt készíthetünk, de lehetőség van végtelen sorozatokra is, ahol a képkészítés gyorsaságát és az elkészült képek számát a kártya határozza meg. Videót 320×240 pixel méretben, 30 fps sebességgel vehetünk fel, hanggal együtt – bár utóbbi visszajátszásához számítógépre is szükség van, hangszóró ugyanis nem került a fényképezőgépbe.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Samsung Digimax A50 49.500 Ft
5 Mpix 3x zoom SD 16 MB belső makró 5 cm 2,5″ LCD 2 AA videó 640×480

A Samsung Digimax A50 alacsony áron kínál 3x-os zoomátfogású objektívet, 2,5″-es, szép felbontású LCD kijelzőt és öt megapixeles képeket. A felhasználóbarátság jegyében a készüléket magyar nyelvű menüvel is ellátták. Videót 30 fps sebességgel, 640×480 pixeles felbontásban készíthetünk a kártya teljes kapacitására, hanggal együtt. Kézi expozícióra nincs lehetőség, de ±2 blendés korrekciót természetesen alkalmazhatunk, a használni kívánt értékeket pedig még fényképezés előtt megmutatja a gép.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Samsung Digimax L50 70.500 Ft
5 Mpix 2,8x zoom SD 26 MB belső makró 10 cm 2,5″ LCD Li-ion AF videó 640×480

A Samsung öt megapixeles, 2,8x-os zoomátfogású kompaktja a kategória drágább fényképezőgépei közé tartozik. Noha digitális szolgáltatásokban és egyéb funkciók tekintetében nem kényeztet, öt megapixeles felbontású képeket és a kiváló videókat készíthetünk vele. A pénzünkért cserébe kellemes tapintású, kifinomult szerkezetet kapunk, ahol a készítők odafigyeltek a részletekre: a nagy méretű LCD kijelző 2,5″-os, felbontása 230.000 pixel, az áramellátásról Li-ion akkumulátor gondoskodik és még az állványmenet is fémből van.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Samsung Digimax L55W Tipp! 93.000 Ft
5,2 Mpix 4,8x zoom SD 24 MB belső makró 2 cm 2,8″ LCD Li-ion AF videó 640×480

Az összehasonlításban szereplő gépek közül kétségkívül a legegyedibb, köszönhetően a szélesképernyős LCD kijelzőnek. Az már az árból is sejthető, hogy a Digimax L55W nem a kompromisszumkészségéről lesz híres, és ezt a kiváló videóképesség, a tömörítetlen TIFF formátum, vagy a 28mm-től induló 4,8x-es objektív mellett alátámasztják az olyan kifinomult részletek is, mint a fém gépház, vagy az akkumulátortöltő csatlakozóján világító piros háromszög. A minden ízében technokrata fényképezőgép jó társ lehet azok számára is, akik mindenhol fényképeznének, de nincs kedvük nagy fotóstáskával rohangálni.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Sony DSC-S60 49.500 Ft
4,2 Mpix 3x zoom MSD 32 MB belső makró 10 cm 2″ LCD 2 AA AF videó 640×480

A néhány éve igen népszerű Sony S-széria a 2005-ös évben három új fényképezőgéppel jelentkezett; ezek közül az S60 a kezdő, de a fotózás iránt érdeklődő felhasználók igényeit igyekszik kielégíteni. A kreatív képkészítést kézi élességállítás, a kategóriában kimagasló AF működés és segédfény, valamint élő hisztogram segíti elő. Videót a kártya teljes kapacitására rögzíthetünk 640×480 pixel felbontásban, 30 fps sebességgel – szokatlan továbbá, hogy itt is lehetőségünk van expozíció korrekcióra, a kézi fókuszálásra és a fehéregyensúly egyedi beállítására.
részletes adatlap |
tesztünk |
tesztképeink

Jelmagyarázat


3 Mpix A fényképezőgép felbontása Mpixelben
3x zoom Az optika zoomátfogása
fix 37mm Fix gyújtótávolságú optika (csak digitális zoom)
10 MB belső Integrált belső memória kapacitása
MSD Memóriakártya típusa: MemoryStick Duo / MemoryStick Duo Pro
xD Memóriakártya típusa: xD Picture Card
SD Memóriakártya típusa: SecureDigital
4 cm makró Közelpont makrófotózáskor
AF autófókusz-segédfény
11 TM A gyári téma-módok száma
2,5″ LCD LCD mérete collban
2 AA Energiaellátás: 2 darab AA elem vagy akkumulátor
InfoLithium Energiaellátás: InfoLithium akkumulátor
Li-ion Energiaellátás: Lítium-ion akkumulátor
videó 320×240 Videórögzítés maximális felbontása