Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm F3,5-6,3 EZ

0

Bemutatás

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm F3,5-6,3 EZ MSC optikája a cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépekhez tartozó Micro FourThirds rendszer nagylátószögű zoomobjektíve, mely mechanikus és elektronikus zoomvezérlést, valamint remek makró módot is kínál. Ezt a modellt egyes Olympus OM-D vázakhoz kit objektívként is mellékelik, de természetesen külön is megvásárolható. Bruttó 125.000 Ft-os ára a Mikro NégyHarmados objektívek között a középkategóriába sorolja, amit egyébként fényereje alapján is indokoltnak tartunk.
Bár szolgáltatásai bőven meghaladják a középkategóriát, az objektív mégsem tekinthető felső kategóriásnak, annak ellenére sem, hogy időjárásálló kivitelű.

A 12-50mm-es gyújtótávolságú Micro FourThirds objektív látószöge hasonló egy kisfilmes 24-100 mm-es optikáéhoz. A fényerő nagylátószögnél még átlagos, f/3,5, míg tele állásban már kissé (1/3 blendényivel) átlag alatti: f/6,3.

A lencsetagok között 3 db aszférikus (ebből egy kétoldalon aszférikus), 1 db alacsony szórású ED és 1 darab nagy törési mutatójú HR tag is megtalálható, előbbiek a geometriai torzításokat, az ED a színi hibát, míg a HR az objektív méretét csökkenti.

Az élességállítást csendes ultrahang motor végzi. Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra a fókuszálás során. Ezen felül belső zoomos is, vagyis 12 és 50mm-es gyújtótávolság között egyáltalán nem változik az objektív hossza.

Az objektív elé 52 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, valamint a becsillanások és az ellenfénynél fellépő kontrasztvesztés elkerülésére felhelyezhetünk téglatest formájú napellenzőt is, melyet egyébként a gyártó nem mellékel az objektív dobozában.

Használati tapasztalatok

Bár a kit objektívek általában nem építési minőségükről híresek, a 12-50mm-es objektív igazán jó tervezésű és kivitelezésű. Kiváló ergonómiával rendelkezik, az összeszerelés pedig kiváló, a zoom vezérlő nem lötyög, de nem is túl szoros, az elektronikus élességállító gyűrű könnyű járású. A belső zoomnak és a belső élességállításnak köszönhetően a lencsetagok közé szinte lehetetlen, hogy szösz, vagy porszem jusson.

A zoom gyűrű középtájt található, felülete sűrűn barázdált, szélessége 1,5 cm. Mivel elektronikus zoom is használható, így nem tüntettek fel rajta gyújtótávolság értékeket. A gyűrű előre tolásával átválthatunk elektronikus zoom üzemmódba, ez esetben enyhe jobbra és enyhe balra tekeréssel a gyújtótávolságot az optika folyamatosan növeli vagy csökkenti. Ráadásul a zoom sebessége az elfordítás szögétől függően lehet enyhe, közepes, vagy gyors is.

Az objektív elején elhelyezett élességállító gyűrű sűrű bordázatú, majdnem olyan, mint a zoomgyűrű, ennek ellenére használat közben nehéz összekeverni a zoomgyűrűvel, mivel az élességállító gyűrű sokkal könnyebb járású. A kézi élességállítás során elektronikusan vezéreljük a belső lencsetagok mozgatását.

A M.Zuiko Digital ED 12-50mm F3,5-6,3 tubusán két nyomógombot is elhelyeztek. Az egyik az L-Fn jelzést kapta, mely kompatibilis vázon programozható (pl. Olympus OM-D E-M5-ön). Alapesetben egyébként az élességállítás felfüggesztésére (AF Stop) használható.
A másik gomb a Macro gomb, amelyet megnyomva a zoomgyűrűt még előrébb tolhatjuk. Ezzel lépünk be makró módba, amikor is az objektív fix 43 mm-es gyújtótávolságra áll be. A közelpont ez esetben 20 cm-ről 6 cm-re csökken, igaz, a végtelen helyett a maximális tárgytávolság is 50 cm-re esik. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy valamiféle belső kihuzat növelés zajlik le, de a fényerő nem csökken, így ezt kizárhatjuk.

Az optikára nem került távolság skála.

Színhiba

Kromatikus aberráció szinte egyáltalán nem jelentkezik, igazán minimális szintűvel is csak a tele állás közelében találkozhatunk. A legrosszabb esetben 10 Mpixelre vonatkoztatva 6-7 pixel elszíneződésére kell számítanunk, nyitott blendénél. Ez 10×13 cm-es papírképnél 0,2 mm, 60×40 cm-es nyomatnál pedig 1 mm szélességű csíkként jelentkezik.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítást is kiválóan sikerült korrigálni. Mérhető (vagyis 0,1%-nál nagyobb) hibával csak nagylátószögnél találkozunk, nagyobb gyújtótávolságoknál már alig mérhető párnatorzítás jelentkezik.

Geometriai torzítás0,5% hordótorzítás

Peremsötétedés

Bár nagyjából hasonló szenzormérettel dolgozhatunk, mint amekkora képkörre tervezték az objektívet, a sarkok sötétedése sem jelentős. Csak nagylátószögnél, nyitott blendénél nevezhetjük még látható szintűnek, nagyobb gyújtótávolságoknál, illetve rekeszelve a lélektani 10%-os határ alatt marad a peremsötétedés.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


6 cm közelpont,
32 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja alapesetben 20 cm, de Macro módban 6 cm. Ez utóbbi igazán szép nagyítást tesz lehetővé. Ahogy a fenti példa is mutatja, Mikro NégyHarmad rendszerben 32 mm széles témával kitölthető a teljes képmező, mely közel 1:2 (egészen pontosan 1:1,85) leképezési arányt jelent.
Bár a tárgytávolság nem teszi lehetővé ijedősebb állatok fotózását, de mindenesetre igen szép teljesítmény egy általános célúnak kitalált objektívtől.

Képminőség

Az M.Zuiko Digital ED 12-50mm F3,5-6,3 EZ MSC képminőségére komoly panasz nem lehet. Nem állítható, hogy fényerős fix objektív kiváló feloldóképességével rendelkezik, de egy igen enyhe lágyságon túl komoly problémát nem fedezhetünk fel. A képminőség a kép felületén jó homogenitású, a sarkok nem jelentősen rosszabbak, mint a képközép.
A rajzolat nagylátószögnél a fényerőhöz képest 2/3-1 Fé-kel szűkebb blendénél a legjobb, teljes tele állásban azonban F6,3-hoz képest az F8 már gyengébb, itt már a diffrakció erősebb hatású.

Így tehát bár azt gondolhatjuk első ránézésre, hogy a tele f/6,3 fényereje igazából a jó rajzolatnál már csak F8, ez szerencsére nem így van, már f/6,3-nál is egészen jól rajzol az objektív. Persze nem állíthatjuk, hogy nem volna jobb, ha f/5,6 fényereje lenne, ez esetben az f/6,3 finomabb rajzolatú lehetne, hiszen diffrakció csak F8-tól okoz képi életlenedést.

Értékelés

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm F3,5-6,3 EZ MSC optikája igen jó hatást gyakorolt ránk. Impozáns felépítése, innovatív megoldásai, remek színi hiba és torzítás mentessége, valamint jó makróképessége miatt igazi mindenes objektív, legyen szó akár fotózásról, akár videózásról.

A telében az átlagnál egy harmad fényértékkel kisebb fényerő igazán nem nagy ár azért, amit cserébe kapunk. Az objektív ára ráadásul tudásához képest véleményem szerint egészen baráti.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!