Összecsukható, hordozható Mikrosat Dodi-box Speedbox

0

A hordozható, rendszervakukhoz fejlesztett Mikrosat Speedbox-szal még 2013-ban ismerkedtünk meg. Az 55 és 75 cm-es méretben kapható, hatszögletű, kinyitható és összecsukható fényformáló vélhetően ma már sok lelkes amatőr fotós, vagy akár profi fotográfus kedvence lehet.

Aki azonban nem elégszik meg a rendszervakuk teljesítményével és 75 cm-nél nagyobb szoftbox méretben gondolkozik, mert pl. egész alakos portrékat is szeretne készíteni, akár nappal szemben, nagy teljesítményű mobil stúdióvakuval, annak a kicsi Speedbox nem megoldás. A nagy teljesítményű stúdióvakukhoz is elérhetők ernyőként nyitható, vagyis összecsukható szoftboxok, ilyen a Mikrosat Dodi-box Speedboxa is, amely hasonlóan a fent linkelt kis Speedboxhoz, könnyedén nyitható és csukható, ezáltal könnyen szállítható.

A 90 és 120 cm méretben kapható Dodi-box már 12 szögletű, így a szemfény is szebb, kerekdedebb, ha tükröződik benne a fényformáló.
A fényformálót ez esetben nem összeszerelve kapjuk, így a pálcák helyére illesztését ezúttal sem ússzuk meg. Ez a művelet azonban nem tart tovább 5 percnél még az olyan kétbalkezesek számára sem, mint amilyen én vagyok.

A pálcákat a mellékelt Bowens adapter kihajtható hüvelyeibe kell helyeznünk. Bowens mellett egyébként más rendszerű adapter is vásárolható a dodi-boxhoz, így Profoto, Elinchrom, Hensel és Broncolor adapter is elérhető.

Az összeszerelésnél arra kell figyelnünk, hogy a fényformáló szövetét tartó kapcsokat szilikon gyűrűket pontosan a helyükre illesszük, ellenkező esetben az első összecsukásnál kiugorhat a helyéről a pálca.

Ha ügyesen jártunk el, akkor szétnyitás során valami hasonlóan szép látványban lesz részünk:

A következő lépés a belső diffúzor felhelyezése, ami a 90 cm-es modellnél nem feltétlenül szükséges, de a 120 cm-es méretnél már a homogenitás miatt erősen javasolt. Igaz, ennek a többi nagy szoftboxhoz hasonlóan egy kis fényteljesítmény csökkenés lesz az ára.
A belső diffúzort patenttal rögzíthetjük a gumiszalag fülekhez.

Amint ezzel végeztünk, következhet a külső diffúzor felhelyezése, amelynél a szokásos módon tépőzárat alkalmaztak a fejlesztők.

Szintén opcionálisan elérhető akár méhsejtrács is, mind a 90 cm-es, mind a 120 cm-es változathoz.

Az összecsukáshoz az adapter végén lévő, egymás melletti kis karocskákat kell ujjainkkal egymás felé szorítani, ezáltal két-két pálcát tudunk a kifeszített állapotból kiszabadítani. Ha mind a hat szorítópárt kioldottuk, akkor ilyen kis helyen elférő összecsukott állapotot kapunk:

A könnyű szállításhoz egy hordtáskát is mellékel a gyártó, amely kézi és vállpántot is kínál.

A szép lágy fények létrehozására termett Mikrosat Dodi-box 90 cm és 120 cm megvásárolható a Mikrosatnál, áruk 65.500 Ft és 76.500 Ft.