Pentax smc DA* 200mm f/2,8 ED [IF]SDM

0

Bemutatás

A Pentax smc DA* 200mm f/2,8 ED [IF]SDM optika a 2008-ban bejelentett első ultrahang motoros élességállítású objektívek egyike. A professzionális szegmensbe sorolható darab 950 USD-ért, illetve 850 euróért vásárolható meg.
A DA* jelzésű objektívet a gyártó a saját digitális tükörreflexes gépeire ajánlja, filmes gépről nem tesz említést, ennek ellenére tudjuk, hogy ez az objektív fullframe szenzorral is remekül működik.

A 200 mm-es gyújtótávolságú objektív kiváló fényerővel büszkélkedhet. f/2,8 rekesznyílásának köszönhetően csodaszép háttérelmosású fotókat készíthetünk.
A kromatikus aberráció minimálissá csökkentése érdekében ED lencsetag is került az objektívbe, a nemkívánatos tükröződések ellen pedig SP bevonat véd.

Az élességállítást gyors, csendes és pontos ultrahang motor végzi, erre utal az optika nevében szereplő SDM rövidítés (Supersonic Drive Motor). Ez hasonló megoldás a Canon USM, vagy a Nikon SWM megoldásához.
Az objektív belső élességállítású, így sem az optika hossza, sem a frontlencse orientációja nem változik meg az élességállítás során.

Az frontlencse elé 77 mm-es szűrőket helyezhetünk.
A gyári csomagolásban PH-RBK 77mm jelű henger formájú napellenzőt is kapunk, melyet bajonettes módszerrel tekerhetünk fel az optikára. A polarizációs szűrő használatát a napellenzőn kialakított kiszedhető ablak könnyíti meg.

Használati tapasztalatok

Az objektív időjárásálló kivitelű, így természetesen bajonett csatlakozója fémből készült, s fém rész körül egy vékony szigetelő gumigyűrű is megtalálható.

A komoly tömegű objektívet robusztus külsőbe helyezték. A fém tubuson távolságskálát is elhelyeztek. Az élességállító gyűrű mintegy 3,5 cm szélességű, ebből 3 cm-nyit borítottak bordázott gumival.

A Quick Shift Focus-nak köszönhetően az élességállító gyűrű nem fordul el az autofókusz használatakor, viszont bármikor módosíthatjuk az élességet a gyűrű elforgatásával.

Az objektívre egyetlen kapcsoló került, mely az AF/MF átváltására szolgál.

Színhiba

Az objektív sajnos elég komoly színi hibát produkál, szerencsére ez csak nyitott blendénél ilyen erős, F8-ra szűkítve már teljesen eltűnik a hatás. Ezen túlmenően azt is jelezni kell, hogy a lenti képek a legrosszabb esetet mutatják, valós témáknál (a tesztfotók alapján) minimális arányban, s jelentősen kisebb mértékű ilyen jellegű hibával találkozunk.

A legrosszabb esetben, 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 10-12 pixelnyi színhibát találhatunk, amely 45×30 cm-es papírképen 1,4 mm, 10×15 cm-es fotón 0,5 mm méretben fog látszani.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítás – ahogyan más fix teleobjektívek esetében – itt is igazán csekély, gyakorlatilag nem is igen mérhető.

Geometriai torzításnincs torzítás

Peremsötétedés

A sarkok sötétedése nyitott blendével valamelyest érezhető, bár inkább a mérés erősít meg bennünket, mintsem a szemünk, hiszen szép nagy területen oszlik szét a vignettálás hatása, így annyira nem szembetűnő. A rekesz szűkítésével ez a hatás is jelentősen csökken, F8-nál már csak 1% körüli a peremsötétedés.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


120 cm közelpont,
113 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja 120 cm, amely gyári adatok alapján 1:5 leképezési arányt eredményez. Ez APS-C szenzorral 120 mm széles területet jelent, melyet tesztképünk hozzávetőlegesen igazolt is (113 mm). Nem számít kifejezetten jó nagyításnak, így kis méretű témák közeli fotózására annyira nem alkalmas ez az optika (bár ez a legkisebb tárgytávolságból már eleve látszik).

A legkisebb tárgytávolságra állva a torzítás továbbra is minimális (0,1% párnatorzítás).

Képminőség

A Pentax smc DA* 200mm f/2,8 ED [IF]SDM objektív tesztfotóink alapján jó rajzolatú, bár fényerőn kissé lágy és kontraszttalanabb képet ad. F4-től azonban beindul, s tűéles képeket produkál kiváló mikrokontraszttal. Diffrakció F11-től enyhén, F14-től jobban láthatóan jelentkezik.
A fotók képközépen és sarkokban is kellő részletességűek, nem lehet ok a panaszra, a homogenitás kiváló.

Értékelés

A Pentax smc DA* 200mm f/2.8 ED [IF]SDM összességében nagyon jól teljesített a próbáink alatt. Összeszerelési minősége példás, rajzolata, torzításmentessége kiváló. Egyetlen ponton kaptunk csak a kívántnál gyengébb eredményt, a színi hibánál, bár ez is elsődlegesen a „szintetikus”, tesztábrás képnél jelentkezett, a kültéri, valós fotóknál alig-alig találkozni ilyen problémával.

Az objektív ára is rendben van, más gyártóknál van ennél drágább és olcsóbb változat is.
Én biztos vagyok benne, hogy akár sportfotós, akár portré fotós, vagy éppen természetfotós vásárolja a Pentax 200mm-es f/2,8-as fix objektívjét, szeretni fogja és kellemes lesz majd vele a munka.