Pixel King Pro Set: rádiós TTL vakukioldó

0

Bevezető

Aki kreatív megvilágítással, több vakuval szeretne egyszerre fotózni, két dolgot tehet: vagy bízik az optikai vakukioldásban, vagy rádiós kioldókat használ. Előbbi egy zárt stúdióban általában elegendő is, de külső helyszíneken az erősebb környezeti megvilágítás és a jóval tágasabb tér, kisebb reflektív felületek miatt ez a megoldás már sok esetben bizonytalanná válik. Akár azt is mondhatnánk, hogy aki az optikai kioldásból már kiábrándult, bizonyára nem ma kezdte a szakmát. Jó dolog az optikai slave rendszer, ma már TTL vezérlés is elérhető, de sajnos nem túl nagy a hatótávolsága, s ezen belül is bizonytalan lehet. A vevőnek rá kell látnia a témára, ha bármi útját állja a fénynek, máris halott a rendszer.

A stabilabb, akár hátulról történő, élfényt adó megvilágítást is lehetővé tevő rádiós kioldók között találunk egyszerűbbeket, melyek csak elvillantják a manuálisan beállított vakukat, s találunk TTL üzemmódúakat, amelyek egy adott gyártó TTL rendszervakuit képesek elvillantani úgy, hogy a vakuteljesítmény módosításához nem kell az egyes vakukon babrálni.

Márpedig egy fotózásnál a legrosszabb, ha az idő nem a képkészítéssel, hanem a beállítgatásokkal telik el. Ez nem csak az esküvői, kültéri, kreatív fotózásokra igaz, de a katalógusokhoz való divatfotózásoknál sem mellékes, hiszen a modellek többnyire óradíjban dolgoznak.
Persze feltehető a kérdés, hogy miért kellene vakuval dolgozni, amikor ott a napfény, s egy (két) jó derítőlappal csodákat művelhetünk. Gyaníthatóan ezt csak azok mondják, akik ezidáig csak a fényképezőgép mögött álltak, s nem próbálták ki, milyen is egy 110 cm-es derítőlappal kvázi farkasszemet nézni. Bizony, a fotózás alanyainak sokkal kellemesebb, ha nem állandó erős fénnyel világítunk, hanem villanófénnyel. Az erős napsütésben alkalmazott derítőlapok ráadásul nem csak hunyorgást, de izzadást is okozhatnak, hiszen az infravörös tartományt is igen hatékonyan továbbítják, szinte ropogósra sütve ezzel a modellünket.

A vakus fotózás tehát kézenfekvőbbnek tűnik, de sajnos újabb problémákat is behoz. Egyrészt a vakukat valahogyan be kell állítani, ami időveszteség, másrészt ha erős napsütésben derítésként kívánjuk használni a vakukat, akkor meggyűlhet a bajunk a fényképezőgépünk szinkronidejével. A mai DSLR és MILC fényképezőgépek szinte kivétel nélkül 1/200-1/250 mp-es maximális zársebességnél képesek a normál vakuvillanást szépen befogadni. Ha ennél rövidebb ideig van nyitva a zár, akkor a kép csak egy részét világítja ki egyetlen villanás. Ez esetben nagy sebességű vakuszinkront (HSS – High Speed Sync) kell beállítanunk, amit viszont csak TTL vakuval tehetünk meg, TTL üzemmódban.

Ezzel el is mondtuk a TTL rádiós vakukioldók fő előnyeit: könnyű és gyors vakubeállítás, szinkronidőnél rövidebb zársebességgel való fotózás lehetősége.

Pixel King Pro készlet

A hongkongi Pixel-től tavaly már bemutattuk a King nevű csúcsmodellt, amelyből nemrégiben elkészült a friss változat, a King Pro. Egyelőre kétféle változatban kapható: Nikon i-TTL és Canon E-TTL. Ezek közül mi a Canon változatot próbáltuk ki, de alapvetően ugyanerre képes a Nikon i-TTL változat is.

A doboz tartalma

Mindkettőt szinte teljesen azonos külsejű dobozba csomagolták, melyek a cégre jellemző igényes kilakaítású. A dobozt kibontva elsőként egy formás, cipzáras, gyöngyvászon tokot találunk, melyben a kioldó adó és vevő egysége, valamint összes kiegészítője elfér, a belsejében kialakított három, párnázott rekeszben. A fedélben egy apró zseb is található a kisebb kábeleknek. A tokot akár övre is felfűzhetjük.

A Pixel King Pro Set tartalma a következő:

  • 1 rádiós TTL adóegység
  • 1 rádiós TTL vevő
  • 1 műanyag vakutalp
  • 1 USB kábel firmware frissítéshez
  • 1 öntapadós, műanyag vakupapucs

A tokon kívül egy kihajtható használati útmutatót is találunk a dobozban.

Kívülről

A műanyag vakutalp és az öntapadós vakupapucs nagyon egyszerű kivitel, de itt nincs is szükség luxusra. Céljuknak tökéletesen megfelelnek. Az előbbivel például egy asztalra állíthatjuk kisvakunkat, vagy állványra is helyezhetjük (mivel állványmenet is található rajta), az utóbbival pedig például egy stúdióvaku oldalára erősíthetjük a vevőt.

A szinkron- és USB kábelek fogadására mind az adó, mind a vevő oldalán egy-egy aljzatot kapunk. Ez a Nikon és Canon változaton is azonos, ahogy a készülékek kinézete és kezelőszervei is. Normál kivitelű, fekete műanyagházba került mindkettő, és igen hasonló méretüknek, valamint külsejüknek köszönhetően nem nehéz őket összekeverni. Azért akadnak különbségek, például az adó fémtalpa, a Nikon vagy Canon rendszernek megfelelő érintkezőlábakkal. A vevő alján ezzel szemben műanyag talpat találunk, de ez csak felfogatásához szükséges, ráadásul metszettek bele fém állványmenetet is, így közvetlenül állványra/állványtalpra is rögzíthetjük.

Adó

Vevő

Adó

Mindkét egység tetejére szabvány i-TTL és E-TTL vakupapucs került, mellé pedig egy kék/piros LED, mely a két készülék kapcsolatát és alapállapotát jelzi. Nem példa nélküli, de az adó egységnél nem minden TTL rádiós kioldó kínál pass-through vakupapucsot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy úgy használhatjuk a rendszervakunkat a fényképezőgépen, mint ha közvetlenül a gépre helyeztük volna, azaz működni fog az AF segédfény, s minden E-TTL (II) funkció. Igen hasznos lehet egy esemény fotózás során, ha deríteni is szeretnénk a saját vakunkkal.

Adó

Vevő

Oldalt a már említett aljzatokat, valamint a vakucsoport (A, B, C) választó, LED visszajelzéses gombsort találjuk, míg a másik oldalra a főkapcsoló, illetve a vevő esetében még a csatornaválasztó kapcsoló került. Ez utóbbinál 1-es, 2-es, vagy 3-as csatorna, illetve automatikus mód is beállítható.

Adó

Adó

Adó

Adó

Vevő

Vevő

Jó, ha tudjuk, hogy kapható külön Pixel King X rádiós vevő is, amely lehetőséget biztosít egy adó mellett több vevőegység használatára. Ráadásul a Pixel King Pro lefelé kompatibilis, azaz a Pixel King korábbi vevői is használhatók.

Míg a tavalyi Pixel King adó elején egy vörös AF segédfénylámpát is találtunk, a King Pro-ra ilyen nem került. Kár érte, pedig hasznos funkció lenne.

Újdonság viszont az adóra épített, háttérvilágítással is ellátott státusz LCD és a körülötte lévő gombok. A jobb alsó segítségével közvetlenül válthatunk második redőnyre szinkronizálásra, vagy nagy sebességű szinkron módba, a felette levő gombbal a rádiós csatornát válthatjuk át (1-15 és auto). Legfelül pedig Master vagy Slave üzemmódot állíthatunk be. Utóbbi esetén az LCD zöld helyett kék háttérvilágítást kap, s az adó vevőként fog funkciónálni, így a rá helyezett vakut villantja el.
A kijelző bal oldalán alul a Set gomb található, középen a Zoom beállítása, míg fent a csatorna üzemmód választható.
A Zoom gomb segítségével az egyes csatornákon lévő vakuk zoompozíciója módosítható, automatikuson kívül a vaku által ajánlott értékek valamelyikére. Ehhez a Zoom gomb után az oldalsó A, B vagy C gombot kell megnyomnunk, ezt követően a + vagy – gombokkal módosítható az érték (bal oldali felső és középső gombok).
Csatona módoknál újdonság, hogy a leosztott üzemmódok közül A:B és A:B+C is választható, a teljesítmény leosztás aránya 8:1..1:8 között állítható. Ezen kívül A+B+C mód is elérhető (amely a Pixel King-nél is már megvolt), ahol mindhárom csatornának külön szabhatjuk meg az üzemmódját (TTL mód teljesítmény korrekcióval, manuális mód (1..1/128 1/3 Fé-enként) vagy kikapcsolt). Ennek kiválasztásához a Set gomb után az oldalsó A, B, vagy C gombot kell megnyomnunk annyiszor, amíg a kívánt funkció meg nem jelentik. Ha mindhárom vakucsoportot manuális módban használjuk, akkor teljesen egyedi teljesítményeket is beállíthatunk, mindezt a kioldóról közvetlenül vezérelve. Egy vaku teljesítményének 1 Fé-kkel növelése például így néz ki: Set, csatorna gomb, + gomb háromszor megnyomva. Pár pillanat alatt elvégezhető.

Működés

A kioldó beüzemelése nagyon egyszerű. Mindkét egység alján egy vékony műanyag ajtó nyílik, ahová 2 db AA méretű elem, vagy akkumulátor helyezhető. Az elemtartó igényes kialakítású, a csatlakozók arany színűek (az nem derült ki, hogy aranyozottak-e, vagy csak sárgarézzel bevontak).

Adó

Vevő

A Pixel King FSK 2,4GHz-es frekvencián működik, melynek adó és vevő egysége a gyártó ígérete szerint 100 méteres távolság fölött is kommunikál.

A teszt során a Canon változatot volt módunk kipróbálni, ami szinte gond nélkül működött egy EOS 40D-n és egy Metz E-TTL vakuval (50 AF-1). Azért csak szinte, mert ugyan a vakubeállítások a gép menüjében is megjelentek, de azok nem voltak átállíthatók (ezt egyébként a tavalyi Pixel King-nél is tapasztaltuk egy Canon 430 EX-szel). Erre egyébként viszonylag ritkán lenne szükség, hiszen mindent közvetlenül a kioldón állíthatunk. Ezt leszámítva minden E-TTL (II) funkció használható. Szépen visszajelezte a vaku a távolságot és a zoomfej is az objektíven beállított gyújtótávolságra állt, működött az FEL funkció, az első-, és hátsó redőnyre szinkronizált villanás, a nagy sebességű vakuszinkron (akár 1/8000 mp), és vakusorozatot is lőhetünk, ha a fényképezőgépet sorozatra állítjuk.

Több vevőt vásárolva, akár 3 vakucsoportot is kiépíthetünk, melynek tagjai eltérő teljesítménnyel villanthatók mind a két rendszeren. Canonnál ennek az a feltétele, hogy EX II szériás vakukat használjunk. A csoportok teljesítmény aránya 8:1 és 1:8 között állítható. A vakuteljesítmény kompenzáció a fényképezőgépen választható ki.

A Pixel King Pro kioldó hagyományos stúdióvakukkal is használható. Ez esetben nem TTL hanem manuális (M) beállítást kell választanunk, és a vevőt a vaku szinkronkimenetéhez csatlakoztatnunk.

Különleges lehetőség is kínálkozik, ha az opcionálisan megvásárolható USB-s fényképezőgép kioldó kábelt is megvásároljuk. Ez esetben ugyanis a vevőegységgel kioldhatjuk a gépet. Sőt, arra is van lehetőség, hogy ezt a rádiós adót tartalmazó fényképezőgéppel tegyük meg, így nem csak a vakut, de a második fényképezőgépet is kioldhatjuk, azaz egyszerre két, vagy több szemszögből is megörökíthetünk egy pillanatot. Ez volna a sportfotósok álma? Elég nagy rá az esély.

Ajánló

Nem mondhatunk mást, mint tavaly. A Pixel még mindig magasan tartja a lécet, a King Pro igazán fejlett szolgáltatásokat kínál. Azok számára, akik nem akarnak lemondani a fejlett TTL vakuzás kényelméről, egy igen jó kiépítésű, sok kiegészítőt kínáló, és rendszere minden szolgáltatását támogató rádiós kioldót szeretne, a Pixel King Pro-ban aligha csalódhat.

Ára egyébként teljesen elfogadható, bár uszkve tízezerrel drágább a Pixel King-nél, figyelembe véve képességeit és plusz szolgáltatásait, ez elfogadható felár. Más gyártóknál kevésbé okos rendszerek is hasonló áron kaphatók. Elsősorban azok járnak jól vele, akik többvakus rendszert szeretnének kiépíteni E-TTL vagy i-TTL rendszervakujaikból. Bár stúdióvakukhoz is használható, ez inkább csak plusz szolgáltatás, hiszen aki csak erre alkalmazná, az feleslegesen fizet a TTL lehetőségért. Az alap szett Canon és Nikon kivitelben is 50 ezer forint körül vásárolható meg, ha pedig újabb vakukat akarunk csatasorba állítani 25 ezerért vásárolhatunk plusz vevőegységeket (King X).

A Pixel King Pro készletet a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
A termék ára bruttó 49.900 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!