Pixel TC-252 (TW-282) időzítős kioldó

0

A Pixel kínálatában jópár termék található, felsorolni is nehéz lenne a teljes palettát. Mi időről időre egy-egy darab bemutatásával próbáljuk könnyebben átláthatóvá tenni a cég kínálatát.

Jelen cikkünkben A TC-252 kioldóval foglalkozunk, mely vezetékesen csatlakozik a fényképezőgéphez. Ez a képessége egyébként nagyjából a termékkódból is kitalálható, álljon itt egy kis segítség ehhez:
Első betű:

 • T (Timer): időzítő
 • R (Remote): távkioldó

Második betű:

 • C (Cable): vezetékes
 • W (Wireless): vezeték nélküli

A fentiekből tehát könnyen kikövetkeztethető, hogy a TC jelű kioldónk időzítővel is rendelkezik, s vezetékesen csatlakozik a gépünkhöz.

Amint kézbe vettem a vezetékes kioldót, rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy vajon létezik-e vezeték nélküli megoldásban. Nos, a válasz igen, méghozzá a TW-282 termékjellel. A TC-252 és a TW-282 között használatban és szolgáltatásokban elvileg nincs különbség, a fő eltérés a vezetékes összekötés helyett a 2,4 GHz-es frekvencia használata (no és persze a külön vevőegység).

De maradjunk a TC-252-nél.

A készülék első ránézésre egy távirányítónak tűnik, s valójában nem is áll túl távol a valóságtól az, aki erre gondol. A 15 cm hosszú eszköz külső műanyag borítása ívelt, kecses formájú, kézben tartva így igazán kényelmes, s a gombokat hüvelykujjunkkal könnyedén elérhetjük.

Apropó kezelőszervek, tekintsük is át ezeket gyorsan.
Legalul az exponáló gomb található, mely a fényképezőgéphez hasonlóan félig és teljesen lenyomott állapotot is megkülönböztet, s ugyanúgy a fókuszálás illetve az exponálás megkezdését jelenti.
E felett találhatók a négy irányú navigálógombok, melyek a különböző funkciók közötti váltásra, illetve ezen funkciók paramétereinek beállítására szolgál. A navigáló gombok közepén az elfogadást jelentő gomb foglal helyet.
Ezek felett bal oldalt a 3 zöld LED-ből álló háttérvilágítást bekapcsoló gombot találjuk, míg jobb oldalra az időzített kioldást (programot) elindító és megállító gomb került.

A gombok felett 3×2 cm méretű LCD található, melyen a beállítások végezhetők el, illetve a működési üzemmód is nyomonkövethető.

A kioldót a fényképezőgéppel egy alapesetben 30 cm hosszú, de telefonzsinórhoz hasonló kialakítása miatt akár 1 méternél hosszabbra is kihúzható kábellel köthetjük össze. A kábel vége természetesen a használandó fényképezőgéptől függ (létezik belépőszintű, középkategóriás és profi D-SLR vázakhoz, valamint kompakt gépekhez illeszkedő Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Samsung, Sony, Minolta, és egyéb kialakítású is).

A használható üzemmódok és a beállítható paraméterek a következők:

Pixel TC-252 üzemmódok és paraméterek
Egyszeri kioldás
(Single)
Sorozat kioldás (1 kép/mp)
(Multi)
B-mód
(Bulb)
Késleltetés
(Delay)
 • Képszám 1-99
 • Képek közötti idő 1-59 mp
Programozott
(Low)
 • Késleltetés 0 óra 0 perc 0 mp – 99 óra 59 perc 59 mp, 1 mp lépéssel (Delay)
 • Expozíciós idő 0-99 óra 1 mp lépéssel (Long)
 • Képek közötti idő 0-99 óra 1 mp lépéssel (Intvl)
 • Képszám 1-9999, végtelen

Az egyszeri kioldáson nincs különösebb magyarázni való, gyakorlatilag ebben az esetben a gép exponáló gombjának meghosszabbításaként funkcionál a kioldó, mely állványon, hosszú expozíciós felvételkészítésnél jöhet jól, csökkentve a nemkívánatos berázást.

A sorozat kioldás segítségével több kép is készíthető egymás után, amíg a kioldó gombot nyomva tartjuk. Kár, hogy a sorozat sebességét nem módosíthatjuk, fix 1 kép/mp használható csak (némely gép kép-kép ideje pedig akár 5 kép/mp-et is lehetővé tenne).

B-módban igen hosszú expozíciókat készíthetünk, ez esetben a kioldó gomb első megnyomására elindul a felvételkészítés, míg az újabb megnyomására megáll. Az eltelt expozíciós idő leolvasható a kijelzőről óra:perc’mp formátumban.

Késleltetett módban egyetlen gombnyomással akár több képet is készíthetünk, az expozíciós időt ebben az esetben a fényképezőgépen állíthatjuk be. A kioldón a képszám és a képek közötti idő adható meg.

A legrészletesebb beállítást a programozott üzemmód adja, ahol az első felvétel előtti késleltetést, az expozíciós időt (akár több órát), a képek közötti időt és a képszámot is beállíthatjuk, utóbbit akár 9999 képre is, vagy folyamatos ismétlésre, vagyis végtelenre

A késleltetett és a programozott üzemmódokat a lejátszás gombbal indíthatjuk el.

A kioldó áramellátását két mikroceruza (AAA) elem vagy akkumulátort biztosítja, mely a kis fogyasztásnak köszönhetően jópár óra üzemet tesz lehetővé csere nélkül.

A termék dobozában a következőket találjuk:

 • TC-252 vezetékes kioldó,
 • 1 db gépspecifikus kábel a kioldó és a fényképezőgép összekötéséhez,
 • 2 db alkál AAA elem,
 • használati útmutató.

A készülék kipróbálását a McGoat webáruház tette lehetővé. Köszönjük!