Pixel Voical MC-50 külső mikrofon

0

Bevezető

Bár egy fél évszázad elválasztja egymástól a fényképezést és a filmezést, gyakorlatilag egyidősnek tekinthetjük. Ahogyan a digitális fotózást és a digitális filmezést is.
Öt évvel ezelőtt, egészen pontosan 2008. augsztus 27-e komoly mérföldkőnek számít a videográfia történetében. Ekkor jelent meg ugyanis az első, videofelvételek készítésére is alkalmas DSLR fényképezőgép, a Nikon D90. Még abban az évben megjelent az első olyan videóképes DSLR is, amelyre külső mikrofon csatlakozó is került, ez pedig a Canon EOS-5D Mark II volt. Azóta rengeteg DSLR és MILC gép látott napvilágot, komolyabbnál komolyabb funkciókkal, s sokukon az opcionális külső mikrofon csatlakozás is megtalálható.

De miért is olyan fontos a külső mikrofon? Aki videózott már kompakt, vagy DSLR géppel, jól tudja, hogy a jó képminőség mellé sajnos többnyire gyatra hangminőség társul. Jobb esetben a vázba sztereó mikrofon kerül, de sokszor ezt is kispórolják és a legolcsóbb elektret mikrofonból (hasonló a kondenzátor mikrofonhoz, csak egyszerűbb) is csak egyet építenek be. Arról nem is beszélve, hogy a beépített mikrofon sokkal érzékenyebb a fényképezőgépben történő hanghatásokra (akár élességállítás, akár motoros zoom), mint a külső változatok.

Pixel Voical MC-50

A Pixel nevét már bizonyára sokan ismerik, hiszen bőséges kínálattal rendelkezik különféle fotózást segítő kiegészítőkből. Leginkább talán a távkioldóikról, illetve vezeték nélküli vakukioldóikról ismertek.

A Voical MX-50 külső mikrofon a Pixel-nél megszokott igényes dobozban érkezett hozzánk. Kibontás után a mikrofon mellett egy mindennapi használatra szánt hordtáskát is találtunk.

A 3,5 mm-es sztereo Jack csatlakozóval ellátott mono puskamikrofont a vakupapucsba kell illesztenünk. Specifikációi szerint 100 Hz és 10 kHz közötti frekvencia átvitellel rendelkezik, amelyet a beépített ki/bekapcsolható felüláteresztő szűrővel módosíthatunk (80 Hz alatt szűr, 12 dB/oktáv meredekséggel). A zavaró mélyfrekvenciás zajok csökkentésére egyébként a mikrofon talpat is rugós kialakításúra tervezték. A szélzaj csökkentésére gyárilag szivacsot építettek a mikrofonra.

A mikrofon szuper cardioid karakterisztikájú, azaz az elölről érkező hangokra jóval érzékenyebb, mint az oldalról, vagy hátulról jövőkre.

A mikrofon készülékházára csupán két kapcsoló került, az egyik a főkapcsolóval egybeépített aluláteresztő szűrő kapcsolója, a másik pedig az érzékenységet 10 dB-lel felfelé vagy lefelé módosító hangerő kapcsoló.
Visszajelző lámpákból is kettőt találunk az MC-50-en, ezeket a kapcsolók fölé helyezték. A bal oldali a bekapcsolt állapotot, illetve az elem töltöttségét jelzi (zöld: jó, piros: lemerült), míg a jobb oldali a hangérzékeléskor villan fel vörös színnel.

A FET-es impedancia illesztésű mikrofon energiaellátását két darab ceruzaelem valósítja meg, amellyel gyári adatok szerint 100 óra üzemidőt érhetünk el.

Az MC-50 alapvető kiegészítője lehet a videózással ismerkedő amatőröknek és a komolyabb szinten dolgozó filmeseknek is. Egy dolgot sajnálunk csupán, hogy nincs direkt lehetőség riporter mikrofonként használni, mivel a mellékelt kábel hossza ezt nem teszi lehetővé (természetesen hosszabbító kábellel erre van mód, de ki az, aki szereti a felesleges plusz kontaktusok alkalmazását).

A Pixel Voical MC-50 külső mikrofont a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
A termék ára bruttó 24.500 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!