Polaroid makró előtét lencsék

0

Ahogy már korábban is leírtuk, a kompakt fényképezőgépről tükörreflexesre áttérők egyik fő problémája szokott lenni, hogy a DSLR-ekhez adott alap objektív általában elég gyenge nagyításra képes, a kifejezetten makrózásra fejlesztett optikák pedig drágák. Így aki nem kíván sokat költeni erre a területre, két választása van. Vagy vásárol nagyító (pozitív dioptriás) előtét lencsét az objektívje elé, vagy közgyűrűt alkalmaz.

Az előtétlencse előnye a közgyűrűvel szemben, hogy nem csökkenti jelentősen a rendszer fényerejét, így az autofókusz tökéletesen használható marad, viszont csak azonos szűrőmenetű objektívek között cserélhetjük. A közgyűrű készlet viszont szinte minden objektívvel használható, s nem rontja az optika minőségét (konkrétan itt csak az objektív minőségén múlik a végeredmény).
Nem csak használatban, de árban is jelentős különbség található a két módszer között. Míg egy négy darabos macro close-up készletet 10e Ft körül már megvásárolhatunk, egy közgyűrű szett 25-30e Ft körül indul.

A Polaroid négy darabos, +1 , +2, +4 és +10 dioptriás makró close-up előtétlencse készletéhez ajándékba egy szép gyöngyvászon tokot is kapunk, melyet összecsukva könnyedén tárolhatunk, kinyitva pedig jól hozzáférhetővé válnak az egyes tagok. Kár, hogy ennél a toknál sem találunk semmilyen jelzést, amely azt mutatná, melyik nagyítási faktorú előtét hol található.

Az 52 mm-es menetátmérőjű előtétlencséket a Canon EF 50mm f/1,8 II optikával próbáltuk ki, mely köztudottan nem kifejezetten jó makróképességű, így igazán ráfér a javítás. A leképezési arány a dioptria növelésével látványosan javult, bár a teljes készlet felhelyezése után a minőség a Phottix termékéhez hasonlóan már kompromisszumossá vált, szinte csak a kép közepe maradt élvezhető.
Ez egyébként annak következménye, hogy ha az egyes darabokat egymás elé helyezzük, akkor az optikai hibákat is egyesítjük, vagyis javasolt a +1, +2, +4 és +10 dioptriás tagokat külön-külön alkalmazni. (Aki kíváncsi a közgyűrű képességére, a Phottix előtét lencséket bemutató cikkünkben megtalálja az összehasonlítást).

A Polaroid makró előtétlencse készlete 52 mm és 77 mm között kapható, 10.000 Ft és 15.490 Ft között. Az 52 mm-nél kisebb szűrőmenetű fényképezőgépekhez Step-Up gyűrűt kell még beszerezni.

Az előtétlencséket a Pálvölgyi Digital Kft.-től kaptuk a kipróbálsá idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek az eszköz kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!