Kipróbáltuk: Nikon 1 AW1 teszt

0

Bevezetés

A cserélhető objektíves rendszerkompaktok (röviden, MILC) kínálata néhány év alatt igen sokszínű palettává érett. Ma már nem csak ár vagy méret alapján válogathatunk köztük, de megjelentek a profi videózásra alkalmas, sőt nemrég a teljes képmezős szenzorral ellátott gépek is. Innen már csak egy kis ugrás, hogy a MILC szegmens a vízálló fényképezőgépek klubházába is bekopogtasson.

Vízálló, cserélhető objektíves váz? Jogos a kérdés, hiszen ilyesmi eddig a tükörreflexesek világában sem volt mindennapos, sőt emlékeim szerint digitális DSLR-ből még nem kaptunk vízállót.

Az, hogy egy objektívvel gyárilag egybeszerelt kis kompaktot vízállóvá tegyenek nem nagy ördöngösség. Lényegében egy masszív, szigetelt fém, vagy műanyagházba szerelt gépre van szükség, melyen belül akár a mozgó objektív is eldolgozhat. A cserélhető optika azonban egy plusz kihívás elé állítja a gyártót, hiszen kizárja az egybetokot, és a csatlakozásnál komoly beázás veszélynek teszi ki az egész gépet. A víz alatti tükörreflexes fotográfia külön kapható, igen drága tokokat használ, melyek jól szigetelt külső burokként védik a gépet, objektívet és esetleg egyéb kiegészítőket. A váz vagy az optika a legjobb esetben is csak időjárásálló, vagyis a párának, pornak és esőnek ellenáll, de víz alatti munkára nem alkalmas.

A kihívások azonban arra valók, hogy legyűrjék őket, és ez úgy tűnik a MILC világban elsőként a Nikonnak sikerült. Gépüket szeptember derekán jelentették be, és a Nikon 1 AW1 nevet kapta. A gyártó egyébként nem újonc a vízálló gépek készítésében. Hosszú évtizedekre visszamenő tapasztalatokkal rendelkezik. Coolpix kompaktjaik jelenlegi kínálatában találjuk például az AW110-et, vagy a még olcsóbb S31-et.

Nikon MILC termékpaletta
belépo~ szint Nikon
1 S1
(2013)
Everyday széria Nikon 1
J3
(2013)
Adventure széria Nikon 1 AW1 (2013)
Performance széria Nikon
1 V2
(2012)

A Nikon 1 AW1-től azonban nem vitathatjuk el, hogy ez a világ első digitális, cserélhető objektíves, vízálló fényképezőgépe. Természetesen a Nikon 1 MILC sorozat teljes jogú tagja, de a cég ezzel a modellel egy új szériát nyitott Adventure néven.

balra: Coolpix A; jobbra: 1 AW1

Külsejét tekintve sok a hasonlóság az eddig szintén egyedülálló Nikon Coolpix A-val, de ez jobbára kimerül a méret és néhány kezelőszerv egyezésében.

balra: 1 J3; jobbra: 1 AW1

Ha a belbecset nézzük inkább a Nikon 1 J3 tekinthető legközelebbi rokonának. Képességeiket tekintve szinte azonos a két gép, leszámítva persze a strapabíró kivitelt, néhány szoftveres különbséget és a GPS-t.

A Nikon 1 J3 és az AW1
közötti különbségek
Nikon 1 J3 Nikon 1 AW1
Vízûllóság 15 méterig
Ütésállóság max. 2 méterrõl leejtve
Fagyállóság

-10 C

Objektív csatlakozás Nikon 1 bajonett (1 szériás objektívek) Nikon 1 vízálló bajonett (1 és
AW szériás objektívek)
Témamódok Portré
Tájkép
Éjszakai tájkép
Éjszakai portré
Közeli
Auto
Portré
Tájkép
Éjszakai tájkép
Éjszakai portré
Közeli
Auto
Vízalatti
Automata torzítás vezérlés igen igen (külön vízalatti mód)
Vakumódok

Auto
Auto (vörösszem csökkentéssel)

Derítõ
Derítõ lassú szinkronnal
Vörösszem csökkentõ
Vörösszem csökkentõ lassú szinkronnal
Hátsó redõnyre szinkronizált
Hátsó redõnyre szinkonizált lassú szinkron
Kikapcsolt

Derítõ
Derítõ lassú szinkronnal
Vörösszem csökkentõ
Vörösszem csökkentõ lassú szinkronnal
Hátsó redõnyre szinkronizált
Hátsó redõnyre szinkonizált lassú szinkron
Kikapcsolt
GPS igen
Színváltozatok fekete, ezüst, fehér, bordó, rózsaszín fekete, ezüst, fehér
Méret 101 x 60,5 x 28,8 mm

113,5 x 71,5 x 37 mm

Tömeg
(csak a váz)
201 g 313 g
Egyéb – Módválasztó és értékbeállító
tárcsa
– ‘Elõzmények’ menü
– Elforgatást érzékelõ módválasztó
gomb
– DISP gomb
– Nagyítást és expo értéket beállító
gomb