Kipróbáltuk: Nikon 1 AW1 teszt

0

Különlegességek

GPS

A „kalandor stílushoz” a GPS szolgáltatás is hozzátartozik, melynek segítségével bármelyik fotónk készítésének pontos helye is beazonosítható. A GPS valóban pontosan és gyorsan dolgozik. Tesztünk során a készített képek nagy részének helyét sikeresen jelezte, ritka esetben azonban előfordult néhány tíz méteres eltérés a valódi pozíciótól, de a frissítés gyakoriságának növelésével javíthatunk a mérés pontosságán. Beállíthatunk akár 15 mp-es naplózást is, sőt külön mélységi-magassági naplózás is kérhető.

A gép A-GPS fájl rögzítésére is alkalmas, a műhold alapján saját óráját is szinkronizálja és részletes helyadataink is kijelezhetők a Beállítás menü egy külön képernyőjének aktiválásával. Ugyanitt az elérhető műholdak száma és helyzete is nyomon követhető.

Az élőképen olyan extra információkat is bekapcsolhatunk, mint az iránytű, vagy a magasság/mélység-mérő. Mindezek külön kalibrációs lehetőséget is kínálnak a fényképezőgép menüjében. A magasságmérő kézzel is beszabályozható, az iránytű pontos beállításához pedig elég nyolcas alakban lóbálnunk néhány másodpercig a készüléket.

Az elraktározott helyinformációk megfelelő programmal, akár egy jobb képnézegetővel kiolvashatók a képekből. Mi az ingyenesen letölthető IrfanView EXIF infó kijelzését használtuk, ahol a Google Maps szoftverben való közvetlen helymegjelölésre is lehetőség van.

Egyszerű panoráma (Easy panorama)

Az AW1 egyéb extra tulajdonságai megegyeznek a J3-éval, így akár a korábbi tesztben írtakat is változtatás nélkül bemásolhatnám. Azonos az automatikus panoráma pásztázó szolgáltatásuk is, mely itt Egyszerű panoráma néven szerepel a témamódok között. Tényleg egyszerű, hiszen nincs más dolgunk, mint bármely állásban bármely irányban folyamatosan mozgatni a gépet és nyomni az exponáló gombot. A rögzítés mechanikus zár hiányában teljesen hangtalan. A kész képdarabokat ezután széles panorámafotóvá fűzi össze a gép.

Vízszintes pásztázással 4800×920, portré állásban pásztázva 4800×1536 pixeles képeket kapunk. Az illesztések megfelelőek, bár néha előfordultak enyhe elcsúszások. Mozgó tárgyaknál, embereknél komolyabb torzulások is előfordulhatnak. A megfelelő pásztázási sebesség elég nehezen kiszámítható, így nehéz mondjuk egy fontos épületet pontosan középre helyezni a képen. Gyakran előfordult az is, hogy a kép végén széles fekete területet hagyott a szoftver.

Eredeti kép: shift+kattintás!

Mozgó pillanatkép (Motion Snapshot)

A Nikon 1 modellekben jól ismert, de egyébként teljesen egyedi funkció, mely már az expo gomb félig lenyomásakor megkezdi videórögzítést, a teljes lenyomás pillanatában pedig egy teljes felbontású fénykép is készül. A videó 2x-es lassítású, és a gomb teljes lenyomása előtti 0,6, valamint az az utáni 0,4 mp-et (összesen 1 mp-et) rögzíti.

A menüben négyféle aláfestő zenét választhatunk, melyekkel nagyon hangulatos lejátszás érhető el. Sajnos ezt csak a gép kijelzőjén, vagy csatlakoztatott külső megjelenítőn érhetjük el, a kártyán csak egy rövid videósnitt és egy kép található.

Lassított nézet és Intelligens képválasztó

Külön főmenü alatt találjuk ezt a két szolgáltatást, mely szintén különlegességnek számít a konkurensekhez viszonyítva. Lassított nézet módban egy sorozatot készít a gép, majd az expo gombot nyomva tartva lassítva egyenként visszajátssza őket, így kényelmesen kiválaszthatjuk a legjobban tetszőt.

Intelligens képválasztásnál a sorozat legjobb pillanatának kiválasztását a gépre bízhatjuk. Az elkészült képekből a képélesség, a kompozíció, az elmosódottság, az arcok, a mosoly és a pislogás érzékelése segítségével választja ki azt az 5-öt, amelyet végül a memóriakártyára ment.

Lassított videó (Slow motion)

Ahogy már említettem a gép 400 és 1200 kocka/mp-es videofelvételre is képes, de csak pár másodpercig, mely azonban a nagyfokú lassítás miatt lejátszáskor több perc hosszú is lehet. A lejátszás sebessége 30 képkocka/mp.

640×240 pixel, 400 kocka/mp
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók mérete is erősen korlátozott, csupán képkivágásokról van szó, így minőségük és látószögük is visszafogott. A felvételükhöz a normál videóhoz képest sokkal erősebb megvilágításra vagy nagy érzékenységre van szükség.

320×120 pixel, 1200 kocka/mp
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

60 kép/mp sorozat

A széria nagy dobása az ultragyors sorozat, melyre teljes felbontásban, sőt akár RAW formátumban is képes a gép. Egyetlen hátránya, hogy a fókusztávolság a teljes sorozat alatt állandó. Ennek hossza azonban 60 fps sebességnél nem túl nagy, hiszen bármely formátumban max. 20 kép menthető kártyára, tehát 0,3 mp alatt lezavarja a sorozatot a készülék.