Jönnek a kemény fagyok, most fotózz fagyott szappanbuborékot!

0

Vannak témák, amelyekhez a természet által nyújtott paraméterek bizonyos együttállása kell. Ilyen akár az asztrotájképek készítése (hiszen leginkább félholdban érdemes nekifogni), de ilyen a fagyott szappanbuborékok fényképezése is.

Mivel az előrejelzések szerint holnaptól igen komoly fagyok várhatók, így itt az ideje, hogy elővegyük a szappanbuborék fújónkat és kreatívkodjunk egy kicsit.
A téma ugyan viszonylag egyszerű, ugyanakkor mégis nagyon látványos, ráadásul ahogy hópehelyből sincs két egyforma, így a szappanbuborékok megfagyása során is mindig más és más formát kapunk.

A szappanbuborék fújás nem egy bonyolult dolog, de nyilván nem árt hozzá szélcsendes idő. Lehet kapni külön erre a célra kitalált gyerekjátékot is, amelyet már keverékkel együtt árulnak, de mi is készíthetünk magunknak megfelelő lötyit. 5 dl vízhez 2-3 dl mosogatószert adunk, amely már alkalmas a buborékok fújására. Ahhoz, hogy lassabban menjen végbe a fagyás, adhatunk a keverékhez glicerint, sót, vagy cukrot is.
Célszerűen nem a fotózás előtt kell a keveréket elkészíteni, hogy ne szobahőmérsékletűvel próbálkozzunk – készítsük elő a fotózás előtti napon és rakjuk be a hűtőbe addig, amíg elindulunk a projektünket megvalósítani.

A fotózáshoz okostelefont, kompakt, fix objektíves fényképezőgépet, vagy cserélhető objektíves fényképezőgépet is használhatunk, utóbbi esetben célszerűen legalább 1:3-1:2 leképezési arányú (0,33-0,5×-es nagyítású) objektívvel érdemes próbálkozni. De akár rámehetünk apró részletekre is, ha makró objektívünk is van.

Mivel szép képet akarunk készíteni, a legfontosabbak a fények lesznek. Természetes fényben ilyen időben általában szórt fényt kapunk, ami kissé lapossá teszi a képünket, ezt feldobhatjuk rádiós kioldóval megspékelt vakus megvilágítással, amelynek során érdemes a vakuval enyhe ellenfényt adni (használjunk valamilyen snootot, papír csövet, vagy más trükköt, hogy a vaku fénye közvetlen ne jusson az objektívbe, mert csökkentheti a kontrasztot).
Ha a fotózáshoz kisétálunk a természetbe, akkor akár naplemente fényénél is készíthetünk izgalmas fotókat a szappanbuborékokkal.

Ne felejts el melegen öltözni és gondolj arra is, hogy a nagy hidegben a gépek akkumulátora is fázik: tele töltött akkuval és pótakksival is szerelkezz fel!
Az extrém hidegben való fotózás tudnivalóiról korábbi írásunkban olvashatsz.

Kedvcsinálónak néhány fotó:

Ha van kedved, akár zenés videóklipet is készíthetsz a kristályosodásról, mint amilyen ez:

Címlapkép: Rihaij/ pixabay.com