Kipróbáltuk: Nikon 1 AW1 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Kinézetre nem annyira a Nikon 1 széria gépeivel, mint inkább az APS-C szenzoros, de nem cserélhető objektíves Coolpix A-val rokon ez a készülék. A váz formavilága, a gombok alakja és helye, valamint az elején kialakított markolat is jobbára a legnagyobb érzékelős Coolpixet idézi. Markolatról persze túlzás lenne beszélni, hiszen a macskakarom koptatónak is beillő, recés fémdudor sokat nem javít a téglatest alakú váz fogásán, legfeljebb egy kis biztonságérzetet ad, a sima fémborításhoz képest. Hátulra a hüvelykujjhoz egy kis gumiberakás került, mely egy kis lépéssel tovább javít a fogás kényelmén.

Nálunk ezüst színben járt a gép, de megvásárolható fehér és fekete változatban is. Az összes színváltozat hátsó része fekete fémborítást kapott. A szögletes, és a díszléc/markolatot leszámítva sallangmentes váz elegáns és visszafogott hangulatú.

Az AW1 egyébként rendkívül masszívnak tűnik, mely érzeten a kiváló összeszerelési minősége, fémborítása és méretéhez képest tekintélyes tömege csak javít. Szükség is van a minőségre, hiszen vízálló lévén itt szinte minden szigetelt, beleértve az össze illesztést és a gombokat is. A felsők körül például jellegzetes karima látható, melynek köszönhetően akár kesztyűben is kitapogathatók. Sajnos ez a többi kezelőszervre már nem igaz. Kellően nagyok a kényelmes, kézzel történő kezeléshez, de kesztyűben már nem fogunk boldogulni a komolyabb beállításokkal.

A kényelmet persze a gombok elérhetőségére értem, mivel maga a kezelés elég körülményesre sikerült. Ennek egyik oka a vízálló kivitel, mely miatt vezérlő- vagy módbeállító tárcsák nem kerülhettek a gépre.

Ahhoz képest, hogy cserélhető objektíves gépről van szó, a különböző behatásoknak ellenálló képessége elég figyelemreméltó. Víz alá 15 méterig vihetjük, télen ellenáll a -10 C fokos hidegnek, egy óvatlan kézben pedig akár a 2 méterről való leejtésnek is.

A kényes részek jobbára szigeteltek, beleértve a csatlakozóaljzatok és az akkumulátor-memória foglalat ajtajait, melyek egy külön biztonsági záróreteszt is kaptak a véletlen nyitás elkerülésére.

Az elég alacsonyra került objektív csatlakozó és a kis méret miatt a gép alján lévő fém állványmenet a váz szélére került. Kicsit körülményesebb így az állványon való használat, viszont felcsavarozott gyorstalppal is nyitható marad a gép másik felére került akkumulátor és memóriakártya ajtó.

Optika

Szinte külön rendszer a rendszeren belül az AW1, hiszen egyrészt a Nikon 1 széria tagja, másrészt azon belül egy különálló vízálló modell. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Nikon 1 sorozat kínálta összes objektív csatlakoztatható rá, csak ezek a hagyományos optikák nem meríthetők víz alá. Ahhoz, hogy kihasználjuk első számú erényét, a strapabíróságot, kizárólag a hozzá készült AW jelzésű Nikkor objektíveket kell csatlakoztatnunk rá.

Szabványos átmérőjű bajonettje az átlagnál jobban kiemelkedik a vázból mivel széle vastag gumitömítést kapott. A hagyományos Nikon 1 objektívek figyelmen kívül hagyják ezt a szigetelést, és simán csak a bajonett elejére fekszenek fel. Az AW jelű vízálló optikák hátsó pereme jócskán túllóg a bajonetten és nem csak a szokott módon felkattan, de szó szerint rácuppan a tömített bajonettre, lég és vízmentesen lezárva azt. Épp ezért az ilyen objektívek felhelyezése és levétele kissé nehézkesebb a megszokottnál, mivel a gumigyűrű miatt jobban szorulnak a csatlakozáshoz. A gyűrű cserélhető és víz alatti használat előtt mindig ellenőriznünk kell, hogy nem került-e rá idegen anyag. Erre a bekapcsolás után külön üzenetben is figyelmeztet a készülék. A jobb vízzáróság érdekében szilikon paszta is beszerezhető hozzá.

A Nikon első körben két AW objektívet jelentetett meg a géphez. Egy nagy fényerejű és látószögű fixet, az 1 NIKKOR AW 10mm F2,8-at, valamint egy normál zoomobjektívet, az 1 Nikkor AW 11-27,5mm F3,5-5,6-ot. A szenzor mérete miatt mindkét objektívnél (ahogy az összes többinél is) 2,7x-es szorzóval számolható ki a kisfilmre vetített látószög, tehát az elsőnél kb. 27mm-nek, a zoomnál pedig kb. 30-75mm-nek megfelelő képkivágást kapunk. A zoom kitobjektív a teszt során egy sajnálatos anomáliát is produkált. Hajlamos volt bepárásodni belülről. Az optika hátulról nem zárt, így a levegő bejuthat és hidegben használva párája pont a lencse előtti védőüveg közepén csapódik ki. Leggyorsabban úgy távolíthatjuk el, ha lecsatoljuk az objektívet és a zoom gyűrűt kb. 20 mp-ig csavargatva kiszellőztetjük.

Az objektívek kialakítása egyébként a vázhoz hasonlóan első osztályú. Lényegében szigetelt fémtokban lévő objektívekről van szó. Az általunk is kipróbált 11-27,5mm-es optika például zoomolás közben sem változtatja a hosszát és frontlencséjét egy külön elülső üvegfelület védi. Egyetlen kezelőszerve egy nagy méretű, szigetelt, mechanikus zoomgyűrű. Manuális fókuszgyűrű ezeken az objektíveken sincs, hasonlóan a rendszer korábbi tagjaihoz. A kézi élességállítás a váz kezelőszerveivel végezhető.

Ahogy már említettem a két AW objektíven túl az összes hivatalos 1 Nikkor optika használható, így a gyártó által eddig megjelentetett kilenc modell is. Az FT-1 jelű adapter segítségével a DSLR-ekre való Nikon F optikák is használhatók (a fókuszmotorral nem rendelkező, nem AF-S objektívek csak kézi élességállítással működnek).

Képérzékelő

Adatai alapján igen valószínű, hogy a Nikon 1 J3 modellből örökölte képérzékelőjét a gép, legalábbis ennek továbbfejlesztett változatát kapta. A rendszer által megkövetelt méret 13,2 x 8,8 mm (CX formátum), melyre 15,13 millió képpont került. Valódi képalkotásban ebből 14,2 millió vesz részt. Az érzékelő méretét tekintve ez a felbontás még mindig sokkal jobb minőséggel kecsegtet, mint egy átlagos (többnyire 1/2,3″-os szenzorral szerelt) kompakt. A Nikon 1 J3 tesztjében volt is erről egy szemléletes táblázat, amit ide is bemásolok:

A Nikon 1 J3 szenzorának pixelsűrűségével számolt egyéb szenzorméretek felbontásai
Szenzorméret Felbontás
1/2,3″
átlag kompakt
3,5 Mpixel
1/1,7″
prémium kompakt
5,1 Mpixel
4/3″
Micro FourThirds
27,3 Mpixel
APS-C
Canon, Sony, Pentax MILC
40,4-44,9 Mpixel
Fullframe
36×24 mm
105,3 Mpixel

Ez alapján az AW1 képpontjainak mérete egy 3,5 megapixeles átlagkompakténak felel meg. Manapság viszont már a 16, sőt 20 megapixel sem ritka, így egy 1/2,3″-os szenzorral szerelt géphez képest komoly minőségbeli előny várható a géptől. Másrészről viszont azt is el kell ismernünk, hogy a Nikon 1 rendszer érzékelőmérete a legkisebbek közül való a rendszerkompakt kategóriában. Hasznos felülete kb. fele az ebben a kategóriában elterjedt Mikro4/3-nak, és harmada az APS-C-(DX) szabványnak.

A 14 megapixeles felbontás legfeljebb 4608 x 3072 képpontos állókép méretet jelent JPEG vagy jobb minőségű RAW formátumban. A NEF kiterjesztést adó, 12-bites, tömörített RAW-ban csak ez az egy méret választható, a JPEG képek viszont két további kisebb méretet is kaphatnak, és háromféle tömörítési minőség állítható be. Választhatunk kombinált RAW+JPEG formátumot is, minden expozíciónál két mentett képpel.

Az érzékenységet manuálisan, vagy az automatikára bízva szabályozhatjuk. Utóbbi esetben három értékben adható meg a beállítható maximum érték, mely ISO800, ISO3200 vagy ISO6400 lehet. Ha kézi érzékenységállítást választunk egész fényérték lépésközökkel ISO160 és 6400 között állíthatjuk be a nekünk tetsző értéket.

A Nikon 1 AW1 érzékelője előtt nincs mechanikus redőnyzár, mely igen gyors sorozat sebességet tesz lehetővé és csendesebb expozíciót ígér. Külön érdekesség, hogy az elektronikus zár miatt különösen rövid, 1/16 000 mp-es záridő is elérhető. Akinek esetleg hiányzik a zárhang, külön aktiválhatja imitációját a menüben.

A széria többi típusához hasonlóan egy üvegréteg is került jóval a szenzor elé, mely a por bejutását gátolja, így nincs szükség külön portisztító rendszerre. Arról nincs adatunk, hogy a porkizáró üvegréteg a véletlenül bejutó víztől is óvná a szenzort. A gyártó adatlapján Dust Shield (por pajzs) néven jelölik.

Kijelző

Kereső a kisebb Nikon 1 gépekhez hasonlóan ezen a modellen sincs, így minden információ megjelenítése, az élőkép lejátszása, és a tárolt fotók, videók visszajátszása is a hátsó monitorra hárul. E téren nincs különbség a J-sorozat frissebb típusaihoz képest.

Egy 3:2 oldalarányú, 3″ képátlójú (62 x 42 mm-es) TFT-LCD-t kapunk most is, kiváló betekintési szöggel és felbontással, mely ismét 921 ezer képpont. A jó részletvisszaadás mellett szép színeket és kontrasztot is kapunk. Sötétben a kijelző egyáltalán nem hajlamos a lassulásra, annál inkább a zajosodásra, mely ilyen körülmények között felbontását is jelentősen lerontja.

Erős napsütésben is meggyűlhet bajunk a láthatóságával, mely ellen részben világosságának emelésével védekezhetünk. Ez +/-3 lépésben állítható.

A J-modellekben megszokott különböző kijelzési formák itt nem állíthatók, a világosságon kívül nagy kontrasztú, vagyis fekete háttéren fehér feliratú menü megjelenítést, és egyféle, 4×4 mezős kompozíciós rács megjelenítését kapcsolhatjuk be vagy ki. Sajnos az élő hisztogram kimaradt pedig egy ilyen kategóriás géptől elvárható lenne. Extra képernyő infóként egytengelyes elektronikus vízszintjelző, és a GPS-nek köszönhetően iránytű, valamint mélység/magasságmérő kapcsolható be.

A kijelző adatait, mint mindig, most is a DISP gombbal válthatjuk, vagy kapcsolhatjuk ki, de a képernyő kikapcsolása gombbal nem kezdeményezhető, csak automatikusan történhet. A kijelzőn több mint 40 fényképezési adat megjelenítése lehetséges. Lejátszáskor is a DISP gombbal válthatunk az egyes képernyők között, melyek között a részletes felvételi adatokat, és a világossági hisztogramot tartalmazó képernyőt is megtaláljuk. A kiégett és bebukott képrészeket nem jelzi ki a gép.

felvétel mód információi

lejátszás mód információi

A visszajátszott fotók részletnagyításához egy külön kétállású gomb használható, mellyel 4, 9 és 81 nézőképes oldalak, vagy naptárba rendezett képcsoportok is megjeleníthetők. Nagyítani nyolc lépésben tudunk, de az így megjelenített fotók között nem lehetséges a lapozás.

Vaku

A Nikon 1 AW1-be látszólag egy hétköznapi felpattintható vaku került, pont ugyanolyan nyitó mechanizmussal, mint más 1-sorozatú gépben. A mögötte lévő mechanikus gombbal nyitható fel, és már első ránézésre is szembeötlő, hogy a vakut rejtő foglalat körben semmilyen vízzáró szigetelést nem kapott. Persze aggódnunk egy cseppet sem kell a villanó épségéért, ugyanis vízálló. Akár lemerülve is nyitható és ugyanúgy használható, mint szárazon.

A nyitó zsanér kialakításának köszönhetően még akár egy ujjal hátrahúzva falra, vagy más világos felületre is villanthatunk, így lágyítva a vaku fényét. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy a kis, mindössze 5-ös kulcsszámú villanó teljesítménye ehhez nem minden esetben lesz elég. Ez ISO200 érzékenység mellett a kitobjektív teljesen nyitott rekeszével is kb. 2 méteres hatótávot jelent. A használható legrövidebb záridő 1/60 mp lehet.

A teljesítményt korrigálhatjuk is +1 és -3,0 fényérték között, 1/3 Fé lépésekben. A vakuvezérlés automatikus (TTL), vagy kézi lehet. Manuális módban teljes kivillantás, vagy 1/2 és 1/32 közötti teljesítmény leosztás választható. A vakumódok a navigációs gomb le irányával érhetők el. Akad itt derítő (mindig villan), vörösszem elővillantással kombinált, hosszú szinkron, hátsó redőnyre szinkronizált, illetve letiltott üzemmód is.

Az AW1 nem kapott külső vaku csatlakozót.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

Mint már említettem, extra biztonsági reteszt kapott a csatlakozókat és az akku/kártya foglalatot fedő ajtó is. Mindkettőn dupla zár gondoskodik a véletlen nyitás elkerüléséről. A csatlakozók vastag, fémzsanéros, gumiszigetelésű ajtaja mögött két aljzat kapott helyet. Egyrészt egy USB 2.0 (Hi-speed) kimenet, melyhez kábelt is mellékelnek a csomagban, másrészt egy HDMI (mini-C) csatlakozóhely, melyhez viszont külön kell kábelt vásárolnunk. A HDMI eszközvezérlés külön letiltható a menüben.

A memória és akkufoglalat közös ajtaja a markolat alján nyitható, és nem kevésbé masszív mint az előző. Az akku véletlen kicsúszását (ajtónyitás után) egy rugós műanyag retesz gátolja. A J-modellekhez is adott EN-EL20 lítium-ion áramforrást mellékelik a géphez, mely 7,2V feszültségű, és 1020 mAh kapacitású. Hálózati töltőt is találunk hozzá a dobozban. Az akkumulátort teljesen feltöltve kb. 210 fotó, vagy 55 percnyi videó készíthető. A töltöttség a kijelző bal alsó sarkában egy három szegmenses ikonon ellenőrizhető.

A mellette lévő kártyafoglalatba SD, SDHC vagy SDXC memóriák helyezhetők. A Nikon a legalább Class 6 sebességosztályú kártyákat ajánl, de a készülék akár a gyorsabb UHS-I típusokat is támogatja.