Kipróbáltuk: Nikon 1 AW1 teszt

0

Kezelőszervek

Azt már megszoktuk, hogy a Nikon 1 sorozat gépein nincs túl sok kezelőszerv, de az AW1 még ehhez képest is kevés gombot és tárcsát tartalmaz. Jobban mondva tárcsát egyet sem, hiszen a vízállóság fontosabb kritérium, mint ez a kényelmes kezelőszerv, így aki ezt a gépet választja, nyugodtan készüljön fel, hogy nem kap kényelmes kezelhetőséget. Szinte mindenért a menübe kell túrnunk, pedig néhány programozható funkció gomb, netán egy gyorsmenü igazán belefért volna.

A gombok persze jól elérhetők, és bár kesztyűben nem kezelhetők, de ujjainkkal annál kényelmesebben. Egy különleges, máshol még nem látott gombot is kapunk, melyet jobb híján „elfordítás-gombnak” kereszteltem. A közvetlenül hüvelyujjunk alá eső kezelőszervet nyomva tartva egy menü jelenik meg a képernyőn néhány opcióval és egy mutatóval. A gépet bármely irányba fordítva a mutatóval kijelölhető a kívánt beállítás. Víz alatt nagyon jól használható, egygombos módváltó lehetőség ez. Kár, hogy nem használták ki jobban ezt a gombot. Csupán a főbb üzemmódok, a fotók lejátszásának sebessége (ez ügyben elég körülményes használni) és a menü háttere válthatók vele.

Fent/elöl

(1) Objektív kioldó gomb (elöl): a gombot folyamatosan nyomva és az objektívet erősen balra csavarva leoldhatjuk azt a vázról. Az optika felcsatolásához nincs szükség a gomb használatára.
(2) ON/OFF: be- és kikapcsoló gomb
(3) Exponáló gomb, mely csak az állóképek expozíciójának indításához használható
(4) Videofelvétel gomb: bármikor elindíthatjuk vele a mozgókép felvételt

Hátul

(1) Vakunyitó gomb: mechanikus gomb, melynek segítségével felpattintható a beépített villanó. A vakut kézzel kell lezárnunk.
(2) Nagyítás/értékbeállítás: a készülék egyetlen kétállású értékbeállító gombja, mely a hátsó vezérlőtárcsát helyettesíti.
Felvételkor ennek segítségével állítható a rekesz és/vagy a záridő. A köztük lévő váltást (M módban) a jobb navigációs iránnyal végezhetjük.
Lejátszásnál a képek részletnagyítását végzi nyolc lépésben, bal oldalát lenyomva pedig kis nézőképes oldalak, illetve naptárnézet érhető el.

(3) Elfordítás-gomb: nyomva tartva egy grafikus menü jelenik meg a képernyőn, melyen félkörben néhány beállítás kiválasztható. A fényképezőgépet jobbra vagy balra elfordítva a menü fölötti mutatóval kiválasztható a kívánt opció.
Felvételkor a főbb üzemmódok váltására, lejátszáskor pedig a képek közti lassú, vagy gyors lapozásra használható. Menüben normál, vagy kontrasztos nézet váltható a segítségével.
(4) Menü gomb: felvétel és lejátszás módban a menü megjelenítése és kikapcsolása a feladata. Az exponáló gombot félig lenyomva is kiléphetünk menü nézetből.
(5) Lejátszás gomb: a képek és videók visszanézése kezdeményezhető e gombbal.
(6) Navigációs tárcsa és 4 irányú vezérlőnyilak: alap feladata a menüben történő navigáció, és a kívánt beállítás kiválasztása.
Felvétel módban a négy irányhoz négy fontosabb beállítást rendeltek:

 • Fel: F gomb: különböző üzemmódokban különböző szerepe van a következők szerint:
  – Mozgó pillanatkép mód: zenei aláfestés választás
  – Intelligens képválasztó: nincs funkciója
  – Kreatív mód: P-S-A-M vagy témamód választás
  – Videofelvétel mód: HD videó vagy lassított (slow motion)
 • Le: vaku módok.
 • Jobbra: expozíció kompenzáció (+/-3 Fé).
 • Balra: önkioldó és sorozat módok.

Lejátszás módban a jobbra-balra gombokkal válthatunk a képek között. Kézi élességállításkor ezzel állíthatjuk be a fókuszt.
(7) OK gomb: felvétel módban egypontos fókuszmezőnél a fókuszterület áthelyezésére szolgál, kézi fókusz módban az élességállítás indítására, a menükben a kiválasztott érték elfogadására használható.
(8) DISP: felvétel vagy lejátszás módban a képernyőn megjelenő információk váltására vagy kikapcsolására szolgál.
(9) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlését kezdeményezhetjük vele.