Mire jó a 40 kép/mp? Tippek nagy sebességű fotózásokhoz!

0

A Fujifilm a napokban mutatta be új X-H2s csúcsmasináját, amely brutál gyors sorozatok készítésére képes (persze azért jócskán elmarad a Nikon Z 9-től 😉 ).

Feltehető a kérdés, hogy mire jó nekünk egyáltalán 30, vagy 40 kép/mp sorozat sebesség, esetleg még ennél is több?
A válasz első körben természetesen a sportfotózásból jöhet: elkapni a legjobb pillanatot – hiszen egy gyors mozdulatsornál esetenként tizedmásodpercek dönthetnek, hogy sikerül-e ideális helyzetű, pillanatú fotót készíteni.

De ugyanígy pillanatokon múlik egy izgalmas momentum elcsípése egy éppen összetörő izzóról, vagy egy lisztbe hulló vekniről.
Jóllehet, léteznek olyan kiegészítők, amelyek lehetővé teszik a hangra, vagy infracsapda átszelésére történő expozíciót – mint pl. a Nero Trigger – amelyek segítenek a legjobb pillanat lefotózásában:

De ha nincs ilyen eszközünk, akkor egy kellően gyors és hosszú sorozatra képes fényképezőgép is megteszi. Ha pedig még rövid villanási idejű stúdióvakuval is tudjuk kombinálni a felvételkészítést, akkor aztán szinte mindent elérhetünk.

A Cooph videójában a nagy sebességű sorozattal készíthető témákból meríthetünk ötleteket, némelyek vakuval, némelyek természetes fényben is elkészíthetők: