Zajos (nagy érzékenységű) képek élesítése

0

A facebookon csak MarkP-ként magát megnevező angol glamour fotós oktatóvideót készített a nagy érzékenységgel és/vagy zajos képek utólagos élesítésének egy módjáról. A Photoshopban elvégezhető élesítési módszer azon alapszik, hogy csak a kontúrokat élesítjük, az egyéb részleteket és textúrákat kevésbé. MarkP megoldásában elsőként új rétegre másoljuk az élesíteni kívánt képet, amelyen egy nagyfrekvenciás szűrést végzünk (Filter/Other/HighPass).
Az így kapott réteget színtelenítjük (Image/Adjustments/Desaturate), majd erős zajszűrést végzünk ezen a rétegen. A zajszűrés következtében a magas érzékenység zaja eltűnik, s csak az éles kontúrok maradnak a képen. Ezt élesíti tovább MarkP a SmartSharpen (Filter/Sharpen/Smart Sharpen) segítségével, majd a művelet végén a réteg illesztési módját Linear Light-ra módosítja.

Ezen a videón a végeredmény számomra kevésbé tetszetős, de ennek oka inkább csak a túl nagy rádiuszú (kb. 5 pixeles) élesítés. Ha ezt kisebb (célszerűen 1-1,5 pixel) sugarúra állítjuk, a végeredmény is finomabb lesz, illetve a SmartSharpen helyett választhatjuk az egyszerűbb UnSharp maszkos élesítést is, hiszen a módosító rétegen már képzaj nem igen lesz a dupla zajszűrést követően.

Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, de ez is egy érdekes módszer: