Az új csodagép APS-C szenzorral: Fujifilm X-H2s

0

Az X rendszerének idén tizedik évfordulóját ünneplő Fujifilm ma tartotta soron következő X Summit online eseményét, amelyen több új terméket is bemutatott. Ezek egyike a videós képességekben csúcsra törő X-H2s MILC váz.

A Fujifilm X-H2s felbontásban ugyanazt kínálja, mint a 2020-ban megjelent X-T4, azonban a szenzor mégis teljesen új, ugyanis az X-H2s-be már rétegelt (stacked) X-trans CMOS 5 HS került. A rétegelt megoldásnak köszönhetően az APS-C szenzor fényérzékeny rétege alatt közvetlenül egy nagy kapacitású puffermemóriát tudtak kialakítani, amelybe pillanatok alatt áttölthetők a képi adatok az A/D konverziót követően. A digitális formában lévő információt ezután szintén új, X-Processor 5 processzorral dolgozzák fel, amely lehetővé teszi az extra gyors sorozatfelvételek, valamint a kimagasló videós képességeket.

Ha már szóba került, nézzük azokat a videós képességeket. Az X-H2s akár 6,2k (horizontális) felbontású videók készítését is lehetővé teszi 30 kép/mp képfrissítés mellett, amelyet akár 90 percig tud folyamatosan rögzíteni. Van lehetőség nagyobb képfrissítés használatára is, 4k-ban 60 kép/mp-cel, de akár 120 kép/mp-cel is videózhatunk (ez esetben 1,29×-es képkivágásunk lesz), előbbi esetben 70 perc, utóbbinál 60 perc az időkorlát.
A H.264 vagy H.265 felvételeket kombinálhatjuk az új F-Log2 mentéssel, amely 14 Fé-nél nagyobb dinamika átfogást kínál, de akár Apple ProRes 4:2:2 HQ tömörítésű videót is rögzíthetünk memóriakártyára, vagy külső rögzítővel a BlackMagic RAW illetve az Apple ProRes RAW is elmenthető.
Magas hőmérsékletű környezetben használva a gépet a folyamatos videórögzítéshez szükség lehet megfelelő hűtésre. Mivel a gépbe aktív (ventilátoros) hűtés nem került, így a magas környezeti hőmérsékletnél egy külsőleg felhelyezhető hűtőeszközt fejlesztett a Fujifilm.

A csatlakozók között mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet és teljes méretű (Type A) HDMI kimenet is megtalálható.

A korábbi modellekhez képest javítottak a szenzor eltolásán alapuló stabilizátor hatékonyságán, amely immár 7 Fé előnyt is adhat, valamint a fókuszrendszer érzékenységén is, amire -7 Fé-et adott meg a gyártó (vélhetően a legnagyobb fényerejű, f/1,0 objektív használata esetére, azaz f/2,8-nál már „csak” -4 Fé, azaz tök átlagos). A fókuszrendszert egyébként az X-T4-től örökölte a gép, így ennél a modellnél is 425 fókuszmezőt használhatunk és rendelkezésre áll a témafelismerés és követés funkció is, valamint a fókusztartományt határoló AF limiter is. A mesterséges intelligenciára épülő témafelismerést azonban továbbfejlesztették, így már a témafelismerés nem áll meg az embereknél és állatoknál, hanem autókat, motorokat és repülőgépeket is biztonsággal felismer, ami a sportfotósok számára jó hír. Szintén nekik fontos, hogy a gyors szenzorkiolvasás még pontosabb követő fókuszt kínál.

Említettük, hogy a rétegelt szenzortechnológia és a gyors processzor kombinációja extra gyors sorozatok készítését is lehetővé teszi. Nos, számszerűen ez úgy néz ki, hogy mechanikus zárral 15 kép/mp az elérhető maximális sorozatsebesség, amely még nem számít kiemelkedően magasnak, viszont elektronikus zárat használva 20 kép/mp, 30 kép/mp, sőt akár 40 kép/mp is lehet a sorozat sebessége, amely RAW formátumnál is elérhető. Ez pedig már kiváló teljesítmény. A sorozat hossza a nagy belső puffernek köszönhetően akár 175 tömörített RAW kép is lehet (vagy 170 veszteségmentesen tömörített RAW).

Az állóképeket nem csak JPEG és RAW, de 10 bites színmélységű HEIF formátumban is elmenthetjük.

Bár a gép felbontása nem haladja meg a 26 Mpixelt, illetve RAW videót sem menthetünk közvetlenül memóriakártyára, mégis szükséges az, hogy az SD kártyák mellett CFexpress típust is támogasson az X-H2s. Ezt a 6,2k videófelvétel indokolja, amely Apple ProRes 4:2:2: HQ tömörítésnél 340 MB/s sávszélességet igényel, amelyet az SD kártyák már nem kínálnak.

Az elektronikus keresőt is felturbózták, így az X-H2s jelenleg a legkomolyabb EVF-fel rendelkező Fujifilm gép. Ez az elektronikus kereső az X rendszer eddigi legnagyobb nagyítását adja, amely 0,8×-es. A képet egy 5,76 millió képpontos OLED monitor hozza létre, ami 1600×1200 pixeles felbontást eredményez. A betekintési távolsága 24 mm, így szemüvegesek is jól használhatják, a képfrissítés pedig 120 Hz, amely minimalizálja a kép vibrálását.
Ha már szó esett a kijelzőkről, akkor itt érdemes megemlítenünk, hogy a gép hátuljára 3″ képátlójú, 1,62 millió képpontos, kihajtható és elforgatható, érintésérzékeny LCD került.

A különböző képi effektek közül az X-T4 összes filmszimulációs módját támogatja az X-H2s is, ezen felül pedig egy új, nosztalgikus negatív presetet is kapott. Mind a színes, mind a fekete-fehér filmszimulációs módoknál állítható a szemcsézettség hatása, valamint a gradációs görbe is, emellett pedig a lokális kontraszt (Clarity) is módosítható.

Az opcionális portrémarkolat nem csak a plusz akkumulátorral növeli a gép üzemidejét, de Ethernet csatlakozójával sportfotósoknak is lehetőséget kínál a fájlok azonnali elküldésére, vagy akár távoli felvétel indításra is használható az UTP kábel.

Az időjárásálló szigetelésekkel ellátott, 1,5 mm vastag magnéziumvázra épített Fujifilm X-H2s június végétől lesz kapható, ára 2750 euró (2500 amerikai dollár) lesz. A portrémarkolatért 1100 eurót kérnek.

További részletes adatok a hírünk alatt linkelt adatlapon találhatók.