Nero Trigger – a mindenes kioldó

0

A Nero Trigger azoknak készült, akik fényképezőgépüket nem kézzel, hanem valamilyen eseményre automatikusan indítva szeretnék kioldani. Legyen az egy villám vagy tűzijáték hirtelen fénye, vagy egy erős hang, esetleg egy kisállat, amely épp áthalad egy lézercsapdán.

A Nero Trigger mindezekre megoldást kínál, sőt, ennél többre is.

A készüléket egy csinos kis karton dobozban kaptuk, ezen belül található a nagytudású kioldó, valamint két AAA méretű elem, amely a működtetéséhez szükséges.
A kioldó külső kialakítását, minőségét annyira nem tudjuk dícsérni, s bár durva sorják nincsenek, érezhető egy kicsit az olcsó anyaghasználat és a nem túl finom megmunkálás. Ez egy kicsit a kioldó alján lévő „vakusarun” is tetten érhető, bár ez nem akadályozza a kioldó fényképezőgépre helyezését.

Kezelőszervből és csatlakozóból jópár található a kütyün. Rögtön a tetején a Nero Trigger felirat alatt láthatjuk a 25×25 mm méretű színes, mátrix kijelzőt, alatta pedig két gombot és egy négy irányú navigáló billentyűzetet. A bal oldali Menu gombbal bármelyik módból visszatérhetünk a menübe, a jobb oldali Start gomb pedig a kiválasztott funkció elindítására szolgál. A négy irányú navigálógombok a menün belüli mozgásra használható.

A kioldó jobb oldalára került a főkapcsoló, valamint egy Ext jelű bemenet, amely bármilyen elektromos jelre képes elsütni a gépet a DIY módban.
A bal oldalon találjuk a Flash és Camera kimeneteket, amelyekbe egy-egy 2,5 mm-es jack dugós kábel dugható, s amelyek szinkronbemenettel ellátott vakuhoz, vagy a fényképezőgéphez vezetik a kioldó jelet. Sajnos a fényképezőgéphez jelet vezető gyári kábel viszonylag rövid, ráadásul spirál kialakítású, így a max. 80 cm-es mérethez jelentős visszahúzó erő is társul. Gépenként változó, hogy milyen kábel szükséges, de a gyári kábel két végéről a csatlakozót, ha szükséges, kis barkácsolással áthelyezhetjük saját, egyenes, könnyebben használható kábelünkre.

A Nero Trigger elején található még egy fényérzékelő szenzor, amely a villámlás, illetve a lézercsapdás érzékelésére szolgál.

A kioldó menüjében a következő lehetőségeket választhatjuk:

  • Lightning, azaz villámlás: ekkor gyors fényváltozásokra lesz érzékeny a trigger. Az érzékenységet 1-99 között állíthatjuk.
  • Sound, azaz hang: e módnál rövid hangokra fog kioldani a készülék. Itt is állítható az érzékenység 1-999 között, valamint megadhatunk késleltetést is az expozíció előtt, ezt 0-999 ms közé állíthatjuk. Az itt megtalálható Lock funkció bekapcsolt állapota esetén a kioldó egyetlen kép után visszatér e menüpontba, kikapcsolt állapotban viszont folyamatosan újra és újra exponál a megismétlődő trigger eseményekre.
  • TimeLapse, azaz időzített sorozat: itt 1 mp-től 59 perc 59 mp-ig adhatunk meg expozíciós időközt, valamint expozíciós időt is 1 mp és 59 perc 59 mp között. Utóbbinál 0 mp megadása esetén a gépen állíthatjuk be a záridőt. Ezen felül pedig megadható a készítendő képszám, max. 9999 képre, de 0 megadása esetén korlátlan kép is készíthető (azaz ez esetben a fényképezőgéptől és a memóriakártyától függ, hogy hány kép lesz a maximum).
  • Laser, azaz lézercsapda: itt lézer fényre lesz érzékeny a kioldó, s akkor old ki, ha a lézer valami megszakítja, pl. egy arra járó kisállat, vagy egy lehulló vízcsepp. Az érzékenységet 1-990 között állíthatjuk, a beállításkor ha lézerrel rávilágítunk az elülső fotodiódára, akkor az LM felirat lesz olvasható, ekkor jól állítottuk be az érzékenységet.
  • HDR: HDR képkészítési mód, ahol az expozíciós idő 1/15 mp és 15 mp közötti lehet, valamint ettől plusz és mínusz irányban 1/3, 1/2, 1 vagy 2 Fé-kel térhetünk el 5 vagy 7 képig.
  • DIY, azaz csináld magad: ekkor az Ext bemenetre érkező elektromos jelet figyeli a készülék, az érzékenységet 1 és 999 közé állíthatjuk, ahol 999 jelenti a 3V-ot, 1 pedig a 0 V-ot. Itt is megadhatunk késleltetést 0 és 999 ms között, valamint az is paraméterezhető, hogy a lefutó, vagy a felfutó élre aktiválódjon-e a kioldó.

A funkciók közül a villámlás érzékelést sajnos nem tudtuk kipróbálni, de a hang érzékelés és a lézer-kapu remekül működött. A programozott időzített sorozat természetesen tette a dolgát, a HDR képkészítés funkció viszont a viszonylag hosszú legkisebb záridő miatt nagy eséllyel csak kevés fénynél lesz használható. E téren még fejlődhet a Nero Trigger. Egyébként viszont ügyes kütyü, s a kreatív fotósok remek kiegészítője.

A Nero Triggert a Triponttól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. A készülék ára 63 ezer Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!