Visszapillantó: 2014

0

Az iparág helyzetét és jövőjét firtató beszélgetésekben jellemzően két visszatérő motívum szerepelt 2014-ben is, de egyik sem számít újnak. Az okostelefonok terjedésével a kis kompakt fényképezőgépek piaca szépen lassan megszűnik létezni. Természetesen vannak még ilyen fényképezőgépek, sőt használjuk is azokat, amiket korábban megvettünk, de olyan nagy volumenben már nem lehet őket eladni, mint az elmúlt egy évtizedben. Ennek megfelelően szinte már senki sem gyárt csupán egyszerű kompaktokat. Amiket ebben a kategóriában találunk, azok mind kell valami komoly pluszt mutassanak, hogy megkülönböztessék magukat telefonok kameráitól.

A leggyakoribb még mindig a nagy zoom, amit a tavalyi általánosan elterjedt 42-44×-esről sikerült tovább növelni. A csúcs most a 65×-ös gyújtótávolság tartományt kínáló Canon PowerShot SX60 HS, de 60×-os vagy nagyobb zoomot több más gyártó is kínál már.

Canon PowerShot SX60HS

Olympus TOUGH TG-3

A kompakt világ másik örökzöld és valóban hasznos területe a strapabíró gépeké. Ez az a kategória, ami a mai drága és törékeny telefonok mellett még igazán érdekes lehet, hiszen víz és ütésállóságukat a telefonok még nem tudták überelni. Ezt a szegmenst a másik oldalról a rendkívül buta, de annál ellenállóbb és kisebb akciókamerák szorongatják, így a strapabíró fényképezőgépek hosszútávú fennmaradása a vízálló telefonok elterjedése mellett kérdéses.

Sigma DP1 Quattro

A gyártók útkeresésének egyik üdvözlendő mellékvágánya a nagy szenzoros kompaktok kategóriája. Szép-szép, hogy a MILC-eket megvesszük a nagy érzékelő miatt, de a vevők nagy része nem igazán él a rendszer bővíthetőségének lehetőségével. A korábban a belépő szintű DSLR-eknél látottakhoz hasonlóan a jó képminőségre képes nagy méretű szenzor elé nagyon gyakran csak a géphez adott, vitatható minőségű, gyakran csak szoftveresen korrigált alap objektívek kerülnek. Ez teljesen érthető, hiszen a jobb objektívek drágábbak, mint a váz maga, amit pedig egy családi költségvetés tervezésekor nehéz megemészteni. Ha úgyse cserél az ember objektívet, akkor miért ne lehetne azt egybeépíteni a géppel? És akkor már lehet az a beépített optika egy kicsit jobb minőségű, ha már úgysem lehet cserélni. Ilyesmi gondolatok állhatnak a nagy szenzoros kompaktok terjedése mögött, ami igazi trend lett, és a jövőben a klasszikus kompakt világból való menekülés egyik lehetséges irányát jelentheti. A képminőséget meghatározó szenzorméret a 2/3″-es Fujifilm FinePix X30-astól az 1″-es Canon PowerShot G7X-en keresztül az APS-C méretet használó Sigma DP Quattro sorozatig széles skálán mozog.

Sony Alpha ILCE-QX1

Talán nem meglepő, hogy a Sony itt is külön utakat próbál kitaposni. A mobiltelefonra aggatható QX sorozatból idén két újabb modellt kaptunk. A 20,1 megapixeles, APS-C méretű érzékelős QX1 kis méretben nagyon jó képminőséget és széles dinamikatartományt, a 20,4 megapixeles QX30 pedig a 1/2,3″-es szenzornak köszönhetően a telefonokénál nem sokkal jobb képminőséget, de 30×-os zoomot kínál. Mivel a fotós piac többi gyártója (a Samsung kivételével) nem érdekelt a mobilos területen, ennek a kategóriának a fejlődését a partvonalról figyelik. Teszik ezt annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint a kamerás mobilok térnyerését több gyártó is igyekszik lehetőségként és nem pedig fenyegetésként megélni.

Nikon D750

Canon EOS 7D Mark II

Tavaly már fanyalogtunk, hogy alig történt DSLR bejelentés, de a tavalyi 10-ről idén 7-re csökkent a kategóriában bemutatott gépek száma. Nagyon jól látszik, hogy új termékkel itt már csak a Nikon, a Canon és a Pentax jelenik meg. Persze a mennyiségnél fontosabb lehet a minőség, de látható, hogy óriási dolgokra ezen a téren sem számíthatunk. Persze nem akarjuk lebecsülni a Canon EOS 7D Mark II vagy a Nikon D750 jelentőségét, de nagyjából itt ki is merül az innovatív fejlesztés. A többi gép többé-kevésbé valamelyik korábbi modell aktualizált, hibajavított verziója. Hozzá kell tehát szoknunk, hogy a tükörreflexes vázak piacán évente egy-egy komolyabb új modell megjelenésével kell beérjük.

Sony Alpha 7 II

Samsung NX1

Már évek óta hangoztatjuk, hogy az adott év a MILC-ek éve volt. Ez a közhely ráhúzható 2014-es esztendőre is. A tavalyi 18 után idén 21 ilyen gépet vettünk fel az adatbázisunkba, ami leginkább az új DSLR-ek számához mérve értékelhető igazán. A legaktívabb 6 új géppel a Sony volt, de a Samsung is bemutatott 4 fényképezőgépet január eleje óta. Mindkét gyártóra jellemző, hogy két teljesen külön sorozatot is futtat a MILC szegmensben. A Sonynál a full frame és az APS-C szenzoros gépek, a Samsungnál pedig az APS-C és az 1″-os mini gépek futnak egymás mellett. A Nikon és az Olympus 3-3, a Panasonic 2, a Fuji, a Pentax és a Leica pedig 1-1 géppel frissítette idén a kínálatát. A Canon MILC kategóriába való berobbanása idén is elmaradt, de a Nikon is csak a kis szenzoros szegmensben képviselteti magát, óvva a nagyobb szenzorral szerelt belépő szintű DSLR kínálatát.

Idén összesen 102 új géppel bővült a Pixinfo.com gépadatbázisa, ami nem csak a tavalyi 153-tól marad el nagyon, de alig több, mint a fele a tavaly előtti 182-nek. Ha más számot nem nézünk, akkor ez is jól mutatja, hogy milyen mértékben lassul a fényképezőgép piac. A Pixinfo.com-on is előtérbe kerültek a kiegészítők, így számolatlanul mutattuk be a táskákat, állványokat, vakukat és egyéb kiegészítőket.

Technológiai szempontból a Wifis távvezérelhetőség és a 4K videó megjelenése volt a leggyakoribb újdonság, de jól érzékelhetően fejlődnek a MILC-ek fázis érzékelős rendszerrel kombinált hibrid AF rendszerei is. Ez utóbbinak és az esetenként DSLR-eket is megszégyenítő sorozat sebességeiknek köszönhetően a MILC-ek egyre több területen képesek komoly alternatívát állítani a tükörreflexes gépeknek.

Saját házunk táján a tavaszi Fotóműtermek Hétvégéje, a júniusi 3. Nyári Fotófesztivál és az őszi PHOTOEXPO voltak a legfőbb események, de szokás szerint helyszíni beszámolót készítettünk a yokohamai CP+ és a kölni Photokina szakkiállításokról is.

Nehéz megtippelni, hogy mit hoz a következő év. Ugyan néhány jel arra utal, hogy jövőre elkészül néhány fontos új tükörreflexes modell, de olyan forradalmi újításokkal, mint amikből korábban rendszeresen kaptunk már valószínűleg nem lepnek meg a gyártók. A gépcunami szinte biztosan elmarad, így valószínűleg már annak is örülhetünk, ha a mostani választék nem apad tovább.

A piac változása azonban nem szabad, hogy elkedvetlenítsen bennünket, hiszen a fényképezőgép csak egy eszköz ahhoz, hogy remek képeket készíthessünk. Erre pedig minden bizonnyal 2015-ben is lesz majd bőven alkalom.

Boldog új évet!