CIPA áprilisi adatok: döglött kompakt szegmens

0

A CIPA ismét megosztotta a Japánban gyártott fényképezőgépek és objektívek havi szállítási adatait. Mondhatjuk, hogy semmi látványos nem történt, de azért a fototechnika iparnak és a piacnak lesz még ehhez egy-két szava.

Kezdjük a fényképezőgépekkel.
Míg tavaly jelentős visszaesés volt a kiszállított mennyiségekben az összes digitális fényképezőgép kategóriájában az előző hónaphoz (márciushoz) képest, az idei adatok stagnálást mutatnak, amit értelmezhetünk jó (jobb) jelként. Ha azonban kicsit távolabbról szemléljük a diagramot, már kitűnhet, hogy egyrészt tavaly nagyobb kiugrás volt az év harmadik hónapjában, amelyet az április csak korrigált, másrészt pedig így is jelentősen, mintegy 25%-kal csökkent az első négy hónap teljes értékesített mennyisége, mint 2021-ben. Pedig tavaly még csak éppen lábaltunk ki a koronavírus okozta pandémiából.

Ha részletesebben vizsgáljuk a kiszállított termékek kategóriáját, akkor láthatjuk, hogy a kompakt gépek zsugorodtak tovább, a cserélhető objektíves gépek nem teljesítenek annyira rosszul. Persze minden relatív, a 2021 első négy hónapjához képest a cserélhető objektíves gépekből is mintegy 15%-kal kevesebb jutott el a forgalmazókhoz.
A durva viszont a kompakt gépek kategóriája, ahol áprilisban kevesebb, mint fele fogyott, mint tavaly ugyanekkor. Ha pedig számszerűen nézzük: mindösszesen 117 ezer darabot szállítottak az egész világnak. Ez már az a mennyiség, amit lassan mérni sem érdemes, nemhogy gyártani. Tény: tavaly egyetlen kompakt fényképező jelent meg, a Ricoh GR IIIx, emellett pedig csak a Canon mutatott be néhány instant, vagy robot fényképezőgépet. Idén pedig szintén a Ricoh „villantott” egy vízálló géppel, ami szinte totál ugyanazt tudja, mint elődje.
Az hiszem nem állítok újat, ha azt mondom: a kompakt fényképezőgépeknek kb. itt van vége.

Általában az objektívek piaca viszont nem teljesít rosszul, az egyre többen MILC-re váltók kicsit felpörgetik az objektív eladásokat. Sajnos azonban itt is az látszik, hogy még a tavalyi számoknál is gyengébb a produkció, ha csak néhány százalékkal is. Mindezt azonban betudhatjuk annak, hogy a komolyabb új termékek mostanában jelentek meg, így könnyen lehet, hogy a tavaly éves szinten is gyengének számító júliust idén sikerül beelőzni. Aztán hogy mi lesz, azt majd megmutatja a fototechnika piac (fogd meg a söröm).

Íme tehát a 2022-es áprilisi adatok: