5 tipp, hogy még jobb úti képeid legyenek: William Beem ötletei…

0

Főként kezdőknek szól „Bill bácsi” öt tippje, amely segít abban, hogy minél jobb képeket készíts utazásaid során.

Fotó: Szenthe Zoltán (balatonifotós)

1.: Ismerd a géped! Bizony, nincs annál aggasztóbb, amikor azért maradunk le egy jó pillanatról, mert sokáig állítgatjuk a fényképezőgépet. Tanuld meg gyorsan kezelni az érzékenység, a rekesz, vagy kedved szerint a zársebesség beállítását. Felejtsd el a témamódokat. Ezekkel a hülye módokkal az a baj, hogy maga a fényképezőgép hülye (végre valaki le merte írni 🙂 ). A témamódok nem találják ki helyetted, milyen legyen a jó kép. Állítsd be magad a géped! Utazás előtt ismerd meg a különböző gyújtótávolságok és belendeértékek adta mélységélességet.

2.: Készíts listát! Tervezd meg a fotózást, a legtöbb turistalátványosságot előre tudhatjuk merre találjuk. Ezeket írjuk fel egy papírra, hogy kéznél legyen. Emellett képzelj el fotózandó helyszíneket, eseményeket, megvalósításokat ELŐRE! Ezt is jegyzeteld le, ha a helyszínen még nem megy a gyors kapcsolás.

3.: Járd körbe a helyszínt! Ha találtál egy témát, járd körbe rendesen. Nyugodtan lődd el az első képet, ahogy meglátod, de biztos lehetsz benne, hogy nem az lesz a legjobb kép. Járd körbe a témát, keress érdekes nézőpontot, hajolj le a föld színéig, vagy keress az előtérbe valamit, készíts képet egy részletről, vagy komponálj a képbe érdekes keretező elemeket, használj előtérnek is valamit.

4.: Zárd ki a zavaró elemeket! Néha jó, ha egy épp arra járó ember szerepel a képen, de a túl sok emberi alak káoszt okoz. Várd ki, míg éppen nincs arra senki, vagy keress olyan nézőpontot, ahol kitakarhatod valamivel a turistákat. Esetleg használj állványt és komoly ND szűrőt. Könnyebb dolgod lesz, ha kékórában (naplemente utáni időszak a teljes besötétedés előtt) próbálkozol, ez esetben ND szűrő sem kell, csak állvány. Az előteret mosd el kis mélységélességgel. A belógó tereptárgyakat nagyobb gyújtótávolsággal kiküszöbölheted. Nyugodtan készíts több képet, a legjobb felvételt úgyis otthon tudod csak kiválasztani.

5.: Ne hagyd el a helyszínt azonnal! Nézd meg a készített képedet és keress rajta hibákat. Ha nem tökéletes a kompozíció, vagy bármi nem odavalót találsz, javítsd ki, készíts új fotót, elvégre ez a legfőbb előnye a digitális fotózásnak. Nézd meg a nap járását, ha van lehetőséged, menj vissza később is, amikor jobbak a fényeid (késő délutáni meleg fények szépen mutatnak, de a hajnali időszak is jó, amikor még alig van turista – no ezt már én költöttem hozzá 🙂 ).

és egy ráadás tőlem: +1: Tiszta objektívvel fotózz! főként az okostelefonnal fotózók számára fontos figyelni arra, hogy a fotózáskor a frontlencse mindig tiszta legyen. Egy telefon esetében óhatatlanul is hozzáérünk a hátlapi kamera védőüvegéhez, ami zsíros, ujjlenyomatos lehet. Ez pedig ellenfényben borzasztó mértékben képes csökkenteni a kontrasztot, de Napnak háttal is láthatóan gyengébb képeket eredményez. Szokd meg és váljon beidegződéssé az, hogy amikor elindítod a kamera appot, puha ruhával (pl. a pólód aljával) töröld át a kamera lencséjét.
Fényképezőgép esetében nem kell ilyen sűrűn tisztogatni, de ha véletlen hozzáértél a frontlencséhez, egy körtefecskendővel történő portalanítás után Lenspen-nel érdemes azt mielőbb letisztítani.

Az eredeti írást a Picturecorrect.com közölte: http://www.picturecorrect.com/tips/five-tips-to-improve-your-travel-photography/