Rollei CT-5A kompozit állvány

0

A dobozára pillantva még nem sejtettem semmit. „Kompakt állvány”, gondoltam naivan, bár az igazságtól nem túl messze tévedve. „Composite tripod”, javított ki kérlelhetetlenül a doboz felirata. Biztos mindenki emlékszik még a boldog gyermekkor fém építőjátékaira. Ebben a németek nagyon jók. Nos, a Rollei folytatta a nemzeti hagyományt, és összedobott nekünk egy összerakható állványt. Sőt nem is egyet, hanem négyet.

A Rollei CT-5A büszkén hirdeti, hogy itt egy 4-in-1 termékről van szó. Négy állványt kapunk 1 áráért, ami nem csak az árat tekintve hívogató, hanem amiatt is, hogy nem kell három négy különböző célú állványt tárolnunk, vagy cipelnünk. Itt van nekünk a CT-5A, amiből összerakjuk az épp használni kívántat. Vagy amit lehet…de mit is lehet?

Először is egy monopodot (két hosszban), amit maximum 165 cm-re húzhatunk ki. A kirándulók két mozdulattal lerövidítve túrabottá alakíthatják a hozzá adott műanyag gombvéggel, melyre egy csuklószíjat is erősítettek. Ez eddig 2-in-1. A harmadik funkció egy pofás kis minállvány a makrofotók kedvelőinek, vagy azoknak akik alacsonyabbról szemlélik a világot. A kis állványt 45 cm-re emelhetjük, és 11 cm a minimum magassága. Végül pedig egy normál állvány is összerakható a sok alkatrészből, vagyis ez inkább az alap funkciója. A normál állvány maximális magassága 157 cm, teherbírása pedig 8 kiló, ami elég szép egy ilyen kompakt jószágtól. Igen a kompaktságot is az extrák közé sorolhatjuk, hiszen a tripod lábait teljesen visszahajtva 43 cm-es szállítási méretet kapunk.

A szerelőjáték elég sok alkatrészt, kiegészítőt rejt. Sorolom:

  • 1 normál háromlábú állvány, lecsavarható lábakkal
  • 3 miniláb
  • 1 szétszedhető középoszlop (A és B-oszlop)
  • 1 mini gömbfej
  • 1 kerek összefogató cső
  • 1 műanyag túrabot gomb
  • 1 többcélú mini állványtáska
  • 1 állványtáska az összes felszerelés egyidejű szállításához
  • 1 monopod tartó táska
  • 1 csomag szerszám és kiegészítő (csavarkulcs, imbuszkulcs, fém akasztó, gömbfej rögzítő csavar)

A CT-5A tartozékainak jó része minőségi, oxidált alumínium-magnézium ötvözet. A nagy állvány összsúlya így mindössze 1,44 kiló. Összeszerelésén mindenütt érezhető az odafigyelés. A négy szekciós, 25 mm átmérőjű lábak gumiborítású kioldógyűrűkkel nyithatók és zárhatók, nagyon kényelmesen és gyorsan, és minden más csavar is gumiborítást kapott. A fekete felületet néhol kék csíkokkal dobják fel, mely inkább csak a szemnek kedvez. A négyszekciós lábak felső végein a profi állványokhoz hasonló gombokat találunk, melyek lenyomásával háromféle szögbe állíthatók a lábak, a teljesen nyitottól a visszahajtott állásig. Az összes felső lábvégre polifoam szivacs borítás került, így hidegben sem kellemetlen a fémcsöveket markolászni és szállításuk is kényelmesebb.

A kettécsavarható középoszlop magassága egy középső csavart kioldva állítható, teljesen kilazítva pedig kihúzhatjuk. Az oszlop csak függőlegesen építhető be az állványba. A felső részén bármilyen különálló fej fogadására alkalmas felfogatórészt találunk, szabvány csavarmenettel. Az alsó oszlop alját elforgatva egy másik csavarmenet tűnik elő, melyre akár a mellékelt akasztó is felerősíthető.

Fejet nem szükséges vásárolnunk, hiszen egy mini gömbfej alapból a csomag része. Meglehetősen egyszerű, de jól funkcionáló jószág. Az oldalán lévő nagyobb gombbal oldhatjuk ki a gömbcsukló szorítását, míg az alul lévő kis csavarral az elforgatásét. Mindkettő fokbeosztást is kapott, mely a gömbcsukló esetében a szorítóerőt hivatott jelezni. Az állványtalp elég kicsi és sajnos nem gyorscsatlakozóval hanem csavaros megoldással erősíthető fel. Előnye viszont, hogy a felső részen 3 vízszintjelzőt is találunk, így a gömbcsukló egész pontosan vízszintbe állítható.

Egyetlen egy normál lábból, illetve a középoszlop egy vagy két eleméből szerelhető össze a monopod, mely így kétféle méretű lehet, attól függ, hogy hosszabbat, vagy kompaktabbat akarunk. Mindkét esetben egy négyszekciós, kihúzható monopod a jutalom, mely a hosszabb középoszlop elemmel összecsukva 74 centi, kinyitva pedig 165. Legalábbis a gyártó weboldala szerint – a használati utasításban 158 cm-es méret szerepel. A kisebb monopod 123,5 cm-re húzható ki, de összecsukva csak 40 cm-es, és persze valamivel könnyebb is. A monopod elég vékonyka, de strapabíró. Egy mellékelt műanyaggombot rácsavarva eltüntethetjük az állványcsavart, és túrabottá alakíthatjuk. Terhelhetősége így 40 kg. A monopodhoz egy külön tartótasak is jár.

A szetthez járó táska oldalán lévő cipzáras zsebben egy teljes miniláb készletet is találunk. A nagy lábak felső gyűrűjét kilazítva egyszerűen lecsavarhatók és helyükre erősíthetők a mini kollégáik. Ezeken is találunk szivacsborítást, nyitásukhoz pedig csak egyszerűen meg kell húzni őket, majd kissé elcsavarva megszorítani. Ez a műanyag mechanizmus korántsem tűnik olyan stabilnak, mint a nagy lábaké, de a gyártó szerint a 0,65 kg-os miniállványtól is 6-8 kilós terhelhetőséget remélhetünk.

Szintén külön tartót kapunk a minállványunkhoz, mely a mellékelt vállpánttal egyéb funkciókra is használható. Felcsatolhatjuk derekunkra mint egy miniállvány tartót, de megtámaszthatjuk vele a állványlábat a vállunkon és a hasunk előtt is, a tartózsebet igénybe véve. Így egy rögtönzött stabilizátort kapunk.

A teljes felszerelés egyben is szállítható, hiszen mindennek találunk helyet a hozzá járó állványtáskában. A kompakt táska cipzárral nyitható, vállpántot és külső, valamint belső tárolórekeszt is kapott.

Összegzés

Bevallom a Rollei CT-5A normál funkcióján túl külön élveztem a szétszedését és szerelését, de ha nem játékként, hanem fotós kiegészítőként tekintünk rá, akkor is igen nagy segítséget jelenthet egy négyfunkciós állvány, még a három funkció is, ha nincs szükségünk túrabotra. Az ára egy kicsit borsos, és utánaszámolva külön is beszerezhető ennyiért három hasonló állvány, na de a kényelem…

A Rollei CT-5A kompozit állványt a Pálvölgyi Digital webáruház bocsátotta rendelkezésünkre, ahol bruttó 74 990 forintért megvásárolható.