Rollei WiFi fotónyomtató

0

Rövid bevezetőnket nem is kívánom tovább húzni, tényleg elég annyit tudni a jelenlegi Rollei névről, hogy az RCP Technik tulajdonában van, s e név alatt jópár egyszerű, belépő szintű digitális fényképezőgépet, (akció) kamerát, szkennert, digitális képkeretet, állványt, mini projektort, zene lejátszót kínál, no és persze cikkünk tárgyát.

A Rollei Mobile termékcsoport egyik tagja a Rollei WiFi Photo Printer, mely nem más, mint egy hőszublimációs nyomtató beépített WiFi adapterrel, valamint ingyen letölthető iOS és Android alkalmazással.

Magát a nyomtatót fekete külsőbe öltöztették, felül szép fényes kialakítással, amely pár éve igen nagy divat volt, manapság azonban már a TV gyártók (is) kezdenek leszokni róla. Tény, hogy a lakkozott zongorához hasonló mély fekete fényes burkolat csodaszép tud lenni, legalábbis új korában, később azonban az ujjlenyomatok és a por jelentősen le tudja rontani az összképet.

A készülék tetején található iPad és iPhone dokkoló e kétfajta eszközről jelentősen megkönnyíti a nyomtatást, de a készülék oldalára tett USB csatlakozót használva a PictBridge szabványt ismerő fényképezőgépekről (a gépek többsége ilyen) sem túl bonyolult a nyomtatás. Ugyanezen csatlakozón keresztül androidos mobiltelefonról és táblagépről is nyomtathatunk a gyártó által ingyen biztosított Rollei Wifi Printer nevű alkalmazás segítségével. Mint ahogy az a névből is kiderül, ez az alkalmazás a vezeték nélküli nyomtatást is támogatja.

Mielőtt az új készülékkel nyomtatnánk, el kell távolítani a szivacs távtartót a papírt és festékfóliákat tartalmazó cartridge elől. Ezt követően jön a bekapcsolás, illetve a telefonra vagy táblagépre az alkalmazás letöltése. A nyomtatás ezután már el is kezdhető, de csak USB-n keresztül.
Fontos tudnunk, hogy az USB-s kommunikációhoz az Android rendszerben engedélyezni kell az „USB debugging” szolgáltatást, amelynek következtében a telefon tartalma addig nem lesz elérhető USB-n keresztül, amíg ezt ki nem kapcsoljuk a beállítások között. Az „USB debugging” hiányára figyelmeztet ugyan az alkalmazás, s meg is nyitja nekünk a szükséges lapot a beállítások között, ahol engedélyezhetjük, azonban az előbb közölt problémára nem hívja fel a figyelmünket, pedig érdemes tudni.

A vezeték nélküli hálózaton való nyomtatás előtt még be kell állítanunk a WiFi paramétereket. Ehhez szintén USB-n kell összekötnünk a nyomtatót az okostelefonnal vagy táblagéppel. Az alkalmazásban a WiFi Settings pontra kell böknünk, ahol megadhatjuk a WiFi hálózatunk jelszavát (ha csatlakoztunk a WiFi hálózathoz, akkor az SSID-t nem kell külön beírnunk).
Ha a WiFi kapcsolódás sikerült, eltávolíthatjuk az USB kábelt a készülékből, s ekkor már vezeték nélküli hálózaton keresztül is nyomtathatunk.

A nyomtató ad-hoc hálózatként nem tud fényképezőgéppel kapcsolódni, pedig bizonyos fényképezőgépek ezt már támogatják, és a képek kiválasztásához nélkülözhetetlen képernyő híján közvetlen memóriakártyáról sem lehet vele nyomtatni.

A papírképek egyébként a szokásos felbontásban, 300 dpi-vel, hőszublimációs elven készülnek, azaz a képet három menetben húzza vissza, így egy darab 10×15 cm-es fotó elkészültéhez nagyjából 1 percre van szükség. A papír kicsit kevésbé merev, kevésbé kemény, mint az eddig általunk kipróbált hőszublimációs nyomtatóké.
Különleges képességnek számít viszont, hogy panoráma képek is nyomtathatók akár 10×42 cm méretben.

A Rollei Mobile WiFi Printer ára cikkünk megjelenésekor bruttó 54.990 Ft, az utántöltő cartrdige-ért, mely 36 darab kép nyomtatására elegendő papírt is tartalmaz, 4.990 Ft-ot kell fizetnünk.

A nyomtatót a kipróbálás idejére a Pálvölgyi Digital Kft.-től kaptuk. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!