Röviden: Epson PP-100 DVD sokszorosító teszt

0

Bevezető

Azok a cégek, vállalkozások, fotóstúdiók, amelyek havonta akár több száz DVD-nyi anyagot is készítenek, bizonyára érzik ennek a feladatnak a terhét. A számítógépeink segítségével persze egy nap alatt is képesek vagyunk akár 100 DVD-t is megírni, de ezek nyomtatásának korrekt, hiba nélküli kezelése már nem egyszerű, már csak azért sem, mert a nyomtatás külön készülékben készül. Ennek kivédésére persze használhatjuk a Lightscribe, vagy a LabelFlash eljárást, ez azonban nem alkalmas színes, messziről is kirívó termék készítésére.
Ha tehát a cél egy esztétikus, a cég arculatába illő lemez készítése, akkor ez esetben a Lightscribe, vagy a LabelFlash már nem járható út. Ekkor jön képbe az Epson első lemezsokszorosító készüléke, a PP-100, amely nem csak az adatok lemezre juttatásában segít, hanem a nyomtatásukban is. Ez a gép persze már meghaladja a fotóstúdiók vagy kisebb cégek igényeit, így akár kormányhivatalokban, oktatási intézményekben, hirdetési ügynökségekben, vagy éppen kórházakban is hasznát vehetik.

Külső

A leginkább kisebb sütőre emlékeztető készülék nem méretével, inkább tömegével rémített meg bennünket. A 24 kg-os tömege ránézésre bizony nem tűnik indokoltnak. Nekünk sem sikerült rájönni, mi ilyen nehéz ebben a gépben.

A szinte szabályos 40 cm oldalhosszúságú kocka formájú külsőn mindössze két gombot találunk, egyik a gép alsó részén lévő főkapcsoló, másik a felső panelen elhelyezett fejtisztítást kezdeményező gomb.
Visszajelzésből viszont akad bőven. A felső panelen láthatjuk a bekapcsolt állapotot jelző fényt, a foglaltság visszajelzését (villogó jelzés), illetve hibajelzést, valamint az egyes tintatartályok kiürülése előtt villogással, kiürült állapotában folyamatos fénnyel világító LED-eket. Ezen kívül további 4 LED szolgál a tárolók és a DVD-írók aktív működésére/alkalmazására.

A gépet USB-n keresztül köthetjük számítógépünkre.
A szükséges sávszélesség biztosítás érdekében természetesen Hi-Speed USB2.0 vezérlőt használtak.
Az USB csatlakozóját hátul találjuk, szintén hátra került a tápcsatlakozás is.

Működés, kezelés

A gép belseje már jóval érdekesebb. A félig üveggel borított ajtón keresztül jól láthatjuk, ahogy a robotkar ide-oda hurcolja a lemezeket, ahogy azok eltűnnek a DVD-írókban, vagy éppen a nyomtatóműben. Az AcuGrip technológiával működő robotkar arra is ügyel, hogy egyszerre csak egy lemezt fogjon meg. Ez megakadályozza, hogy a DVD-író tálcájára egyszerre két lemez kerüljön, amely veszélyezteti az író épségét, emellett pedig mindenképpen leállítaná a munkafolyamatot, mely komoly időkiesést eredményezhetne.

A készülékben két darab 12×-es DVD-író található. A Pioneer DVR-112D típusú írók a Windowsban új meghajtójelet is kapnak.

Az egyes tárolókat az ajtó kinyitása után vehetjük ki és tölthetjük fel. Egy-egy tárolóba 50-50 lemez fér.
A driverből 3 féle működési módot választhatunk ki:

  • Standard mód: maximum 50 kimeneti lemezhez választható. Ekkor az 1-es tárolóba kell helyeznünk az üres lemezeket, melyből az írókba kerül az üres média. Írás után a nyomtatási fázis következik, majd a kész DVD-ket, vagy CD-ket a 2-es tárolóba gyűjti a gép.
  • Kötegelt (batch) mód: 51 és 100 lemez közötti feladatoknál ajánlott. Az üres lemezeket az 1-es és 2-es tárolóba kell helyeznünk. Az első 50 lemez a 2-es tárolóból lesz kiválasztva, majd a kész lemezek a 3-as, fogantyús tartóba kerülnek. Az 50 lemez utáni maradék az 1-es tárolóból kerül az íróba, a kész lemezeket pedig az előző fázisban üressé vált 2-es tárolóba helyezi a PP-100.
  • Külső kimeneti (External Output) mód: 1 és 5 lemez között választható eljárás, amelynek során a kész lemezeket a 4-es, alsó fiókba helyezi. Ez a fiók a működés során is kihúzható, így a kész lemezek már csomagolhatók, vagy átadhatók.

Ezeket a módokat a készülék beállítását végző programból választhatjuk ki. Itt megadható az is, hogy írásra mindkét DVD-írót használja-e a készülék, vagy csak az egyiket.

Az egyes tárolókban lévő lemezek számát az Epson PP-100 pontosan képes megbecsülni, ezt feltételezhetően a lemezek tömegéből kalkulálja ki.
A driver szoftverből nyomonkövethetjük, hogy az egyes tárolókban mennyi lemez található, illetve a tintatartályokban milyen a festékszint.

Ha DVD írást választottunk ki, s a bemeneti tárolóban vegyesen találhatók üres CD-k és DVD-k, akkor természetesen a CD-k is a kimeneti tárolóban lesznek elhelyezve, hiszen ezekre nem tud írni a PP-100 (DVD módban).

Az Epson Total Disc Maker programban választhatjuk ki a lemezre írandó fájlokat. Sajnos fájlmenedzser nem került ebbe az alkalmazásba, így csak a húzd és ejtsd (drag&drop) technikát használhatjuk pl. Explorerből.

A fájlok beimportálása persze nem szükséges, ha csak nyomtatni szeretnénk, arra is van lehetőség. A lemez felületére háttérképet helyezhetünk, arra különféle ábrákat, szövegeket írhatunk. Jópár előre létrehozott sablonból is dolgozhatunk.
Az írás elkezdése előtt megadhatjuk az írási sebességet, a bemeneti és kimeneti tárolókat, valamint azt, hogy legyen-e visszaellenőrzés az írás után.

A lemezek nyomtatása 180 fúvókás tintasugaras nyomtatóműben történik. A nyomtatáskor 5 színt (fekete, sárga, bíbor, világos bíbor, világos cián, cián) használ a gép, amely színenként cserélhető. A tetemes méretű tartályokban 1000 lemez nyomtatására elengedő tintát tárolnak.
Beállítástól függően 1440×720 vagy 1440×1440 dpi felbontással nyomtathatunk.

Tapasztalataink

Sajnos az Epson PP-100 nem túl csendes. A hátlapján elhelyezett, minden bizonnyal az írók hűtéséről gondoskodó ventilátorok akkor is maximális fordulaton pörögnek, ha egyáltalán nem folyik sem írási, sem nyomtatási művelet. A gépnek nagyjából olyan hangja van, mint egy rosszul összeválogatott PC-nek. Egy szó mint száz, nem csendes masináról van szó.

Próbáink során DVD-ket írtunk illetve ezek felületére nyomtattunk. Ha csak nyomtatást választunk, akkor egy lemez 1,5 vagy 1 perc alatt készül el, attól függetlenül, hogy a sebességre, vagy a minőségre optimalizálunk-e. Ez tulajdonképpen a kétirányú, vagy egyirányú nyomtatás közötti váltást állítja.
4,5 GB-os egyrétegű lemez írása és nyomtatása 8 perc 40 mp-ig tartott.

A nyomtatott lemezek szépek lettek, de nem különösebben szebbek, mint egy átlagos tintasugaras nyomtatóval készült. Az Epson PP-100 tehát elsődlegesen az automatizálásban nyújt többletet.

Az Epson PP-100 Disc Producer bruttó 1,2 millió forintos vételára jól mutatja, hogy nem az otthoni filmarchívum készítésére, hanem kisüzemi (havi néhány száz lemez) termelésre tervezték. Arra viszont tökéletes, hiszen akár 100 lemez elkészítéséig is magára hagyható, ami DVD esetén egy teljes munkanapra (8 óra) elfoglaltságot ad a készüléknek. Ha a készülék vételárát a lemezek írását és nyomtatását egyébként manuálisan végző munkaerő bérével vetjük össze, akkor máris sokkal jobban fest az árcédula.

A nyomtatót a Epson Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!