Röviden: Epson Stylus Photo R300 teszt

0Az Epson tapasztalata a nyomtatásban, azon belül is a színes tintasugaras nyomtatásban, hosszú múltra tekint vissza. Történeti áttekintésre nem mernék vállalkozni, de a saját emlékeimből fel tudom idézni a kilencvenes évek közepének azt az időszakát, mikor az otthoni színes nyomtatásra egy Epson Stylus Color nyomtatót használtam. Persze akkor még szó sem volt fotók nyomtatásáról, hiszen a digitális fotózás lehetősége a hétköznapi ember fejében meg sem fordult, de színes dokumentumok nyomtatásához kiváló volt. A nyomtatóval a kilencvenes évek végén még találkoztam és még mindig hibátlanul dolgozott, és talán még mindig működik valahol a rokonságban.

Persze ez már egy másik korszak. Ma már kevés, hogy egy nyomtató színes ábrákat szépen nyomtat. Manapság már a hibátlan fotónyomtatás az elvárás. Sőt, ha lehet akkor tudjon a nyomtató kártyát olvasni, CD-re nyomtatni, és lehessen közvetlenül a fényképezőgépről vezérelni. Napjainkban ezek a reális elvárások egy otthoni fotónyomtatótól. Ha valaki azt hiszi, hogy ezek csak egy csúcskategóriás nyomtatóban jelennek meg, az téved: az Epson R300-as középkategóriás besorolása ellenére mindezeket tudja. Sőt, opciós kiegészítőként színes LCD monitor is vásárolható hozzá, amin a kártya tartalmáról válogathatjuk ki a nyomtatandó felvételeket.Az R300 felépítését tekintve egy klasszikus nyomtató. A papírt egy majdnem függőleges adagolóból veszi, míg a kimeneti tálca a gép elején található. Használaton kívül mindkét tálca behajtható, így a nyomtató viszonylag kompakt méretűvé válik, és pozicionálni tudja. Mivel egy képpont létrehozásához a nyomtató több egymás mellé vagy egymásra nyomtatott festékcseppet is felhasznál, az egyes pontok mérete ettől teljesen eltérő felbontást adhat. Ez jelen esetben nem jelent átverést, inkább csak a nyomtató precizitását mutatja. Ehhez kapcsolódóan érdemes még megemlíteni a használt festékcsepp méretet. Ez ennél a nyomtatónál 3 pikoliter. Összehasonlításképpen a Canon nyomtatók 2, a HP-k pedig 4 pikoliteres tintacseppekkel dolgoznak. Ez az adat elméletileg jelentősen meghatározhatná a nyomat minőségét (felbontását) és a nyomtatási sebességet, de a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy olyan sok minden befolyásolja még ezeket a jellemzőket (minőség és sebesség), hogy a cseppméret szerepe elhanyagolható. Állapítsunk meg annyit, hogy versenyképes.

A tintacsepp méreténél sokkal fontosabb jellemző, hogy milyen kiszerelésben kapható a nyomtatóhoz tinta. Általánosan két megoldás terjedt el:

  • a nyomtató által használt 4-8 színt 2-3 tintapatronban található
  • minden színnek külön tintapatronja van

Az első eset arra épít, hogy nagy általánosságban egyenletesen használjuk a tintát és különbség a felhasználás módjából adódóan lehet. A színek megfelelő csoportosításával így könnyedén lehet a patronokat cserélni. Ilyen rendszert használ a HP, amelynél a patron nem csak a tintát, de a nyomtatófejet is tartalmazza. Ez garantálja a folyamatosan jó minőséget (hiszen minden tintacserénél a fejet is cseréljük), de ha valamiért mégsem egyenletes a tintahasználat, akkor alkalmanként komoly mennyiségű tinta is maradhat a kidobásra ítélt patronban, csak azért, mert az egyik tinta kifogyott. Ez sem gazdaságilag, sem pedig a környezet szempontjából nem igazán szerencsés.

A másik megoldás a tintánkénti patron alkalmazása. Ennek a megoldásnak az egyértelmű előnye, hogy ha egy szín elfogy, akkor csak azt az egyet kell pótolni, a többi patron maradhat. Így minden patron kiürülésig használható. A másik előny, hogy ezek a patronok nem tartalmazzák a nyomtatófejet, így a patron cseréjénél nincs szükség a fej újrakalibrálására. Persze van hátránya is ennek a megoldásnak: egy idő után a fej is elhasználódhat, aminek a cseréje költségesebb megoldás. Tapasztalataink szerint azonban egy fejjel otthoni használat esetén évekig is gond nélkül lehet nyomtatni.Az Epson R300 az utóbbi megoldást használja, így a festékellátás igen gazdaságosan megoldható. A nyomtatóhoz járó szoftver pontosan mutatja az egyes tartályokban lévő tintaszintet, így a felhasználó lelkileg időben fel tud készülni az újabb tinta vásárlásával járó kiadásra. Mert ugye nem olcsó mulatság az otthoni nyomtatás: egy patron kb. 5000-5500 Ft (bruttó), és ebből összesen 6 db-ra van szükség (fekete, cián, bíbor, sárga, világos cián és világos bíbor). Az 50 lapos fotópapír csomag (A4-es méret) kb. bruttó 11 ezer forint, így egy A4-es kép papírköltsége (festék nélkül) több mint 200 forint. Aki úgy gondolja, hogy ez Epson sajátosság, az téved. Szinte minden tintasugaras fotónyomtatónál ilyen nagyságrendekkel kell számolni.

A számítógépről való nyomtatáshoz az Epson mellékel néhány szimpatikus programot is. A nyomtatómeghajtó telepítése egyszerű és egyértelmű, de a többi szoftver sem okozott fejfájást. Az említett kellemes külsejű program a PhotoQuicker 3.5, a fotónyomtatás egyszerű, mégis sok tévedési lehetőséget rejtő feladatát segíti. A nyomtatás ebben a szoftverben négy egyértelmű lépésben valósítható meg:

  1. a képeket tartalmazó mappa kiválasztása
  2. a képek kiválasztása és a nyomatszám beállítása
  3. a papírméret és a képméret beállítása (egy lapra több kép is, margóval vagy anélkül)
  4. a papírtípus és a nyomtatás minőségének beállíása

A merészebbek persze a folyamat lépéseiben találnak kisebb-nagyobb állítási lehetőségeket, így finomhangolhatják a műveletet. A folyamat egyszerű, gyors és szerencsére kellő szabadságot biztosít. Az elkészülő lap előnézete még a nyomtatás előtt ellenőrizhető, így kicsi a tévedés lehetősége.

A CD nyomtatás egy viszonylag új lehetőség. Végre felismerték a gyártók azt a problémát, hogy a CD lemezek kézzel való feliratozása nem a legszebb megoldás, de a matricázás sem a legjobb. Az otthoni használatban a jelenleg ismert legjobb megoldás a CD felületére való nyomtatás. Persze nem lehet akármilyen korongra nyomtatni, hiszen a festék csak a speciális felületen marad meg rendesen. Szerencsére azonban egyre több helyen lehet ilyen lemezeket kapni. Áruk még magasabb, mint a hagyományos CD-ké, de előbb utóbb csökken a különbség. A CD lemezekhez hasonlóan az Epson R300-zal a nyomtatható felületű DVD lemezek is feliratozhatók.A CD nyomtatást egy jól kezelhető, egyszerű szoftver segíti. A programban háttérképek, feliratok és ezek torzítása is beállítható. Pontosan meghatározható a CD felületének nyomtatható sávja (lehetnek ugyanis eltérések a különböző gyártók között. A nyomtatóhoz járó CD tálca betétjével a 8 cm-es lemezek is nyomtathatóvá tehetők. Ha nem nyomtatható felületű CD-re kell nyomtatni, de azt előzőleg felcímkéztük, akkor beállítható a címke középpontjának eltolódása is (a legritkább esetben sikerül ugyanis pont középre ragasztani a címkét). Ilyenkor célszerű még bekapcsolni a szélek elhalványítását, aminek mértéke a külső és a belső szélen külön-külön állítható. A CD a legjobb minőséget alkalmazva a Print gomb megnyomásától számítva kb. 3 perc alatt készül el.

Az R300 előlapján egy átlátszó barna ajtó mögött találhatók a már említett kártyanyílások. A nyomtató példamutató módon minden ma elterjedt memóriakártyát képes olvasni (CF Type I és II, Microdrive, SD, MM, MS, SM és xD). Ezekből egyszerre csak egyet kezel, de ez talán elég is. A kártyán lévő JPEG és tömörítetlen TIFF fájlokkal boldogul, 160×160 pixeles mérettől 4600×4600-as méretig. Ha az opciós monitor nélkül használjuk a nyomtatót (mint ahogy a szerkesztőségünk is tette), akkor a kártyán lévő képek közül egy indexkép nyomtatásával lehet a legkönnyebben kiválasztani a nyomtatandó felvételeket. Ha a nyomtató számítógéphez van csatlakoztatva, akkor a kártyaolvasó külső egységként megjelenik a számítógép meghajtói között. Így a nyomtató a mindennapi munkában villámgyors USB 2.0-ás kártyaolvasóként is használható.Ahogy az ma egy nyomtatótól elvárható, az R300 is PictBridge kompatibilis. Ennek köszönhetően a szintén PictBridge szabványú fényképezőgépekről (a ma kapható gépek jelentős része már ilyen) közvetlenül, számítógép közbeiktatása nélkül is lehet fotókat nyomtatni.

Lassan mindenről esett már szó, de nem érintettük még a nyomtatóknál talán legfontosabb képminőség kérdéskörét. Az Epson Stylus Photo R300 a középmezőny képviselője, aminek tökéletesen megfelel az nyomatok minősége is. Láttunk már szebb képeket, de azokat kétszer ilyen drága nyomtatók produkálták. Az biztos, hogy a nem profi felhasználásra szánt felvételeknél ez a minőség bőven megfelelő. A nyomtató színei példásak, néhány esetben talán jobbak (élénkebbek) is, mint a szerkesztőségünkben használt felső kategóriás Canon i965-ös színei. Az R300 elsősorban a tintacseppek mintázatában és a nyomtatási sebességben marad el a Canontól. Az R300 legjobb módban egy A4-es fotón kb. 10 percig pepecsel, míg ugyanezzel az i965 alig másfél perc alatt végez. A legjobbnál gyengébb minőség használatát fotók nyomtatásakor nem javasoljuk.A nyomtató ajánlott bruttó fogyasztói ára 52.990 Ft. Ha azt nézzük, hogy ezért bruttó 30 ezer forintnyi tintát és egy kb. 10 ezer forintos univerzális kártyaolvasót kapunk, akkor a nyomtatóért kiadott 13 ezer forint szinte elenyésző. Annyit teljesen biztosan megér. Nagy mennyiségű nyomtatáshoz a tintasugaras technológia kicsit drága (sok képpel érdemes inkább elmenni egy fotós boltba), de a nagyobb méretek alkalmankénti, otthoni gyors, kényelmes nyomtatásának lehetősége sokak számára biztosan megéri ezt a néhány tízezer forintos beruházást.