Röviden: Expodisc teszt

0

Egy kis elmélet

Életünk javarészében szubjektív élményeket élünk át. Szubjektív, hogy kinek mi ad örömöt, szubjektív, hogy kinek ki lesz élete nagy szerelme, szubjektív, hogy kinek mi jelent koránkelést, de még a színek is szubjektívek.
A fehér szín megfogalmazása pofonegyszerű: olyan anyagot tekintünk fehérnek, amely a látható színtartomány minden hullámhosszát azonos mértékben veri vissza. De hogy mi emberek, mit látunk fehérnek, az már az agyunkban dől el. Hiszen egy fehér papírlapról teljesen más szín verődik vissza szikrázó napsütésben, a napot eltakaró felhők, de kék égbolt alatt, erősen felhős időben, lámpafénynél vagy éppen fénycsöves megvilágításánál. Valamilyen szinten agyunk mégis képes arra, hogy azt is fehérnek lássuk, ami valójában a felőle érkező hullámhosszok keveréke alapján nem is tűnik annyira fehérnek.
A kék égbolt alatt, de eltakart Napkoronggal a fehér lap színhőmérséklete sokkal magasabbnak mutatkozik (a kék égbolt fényeinek egy részét veri vissza, amely így akár 7-8000 Kelvin feletti is lehet), mint a tiszta napsütéses időben, ahol a visszavert fény túlnyomó többségét a Napból érkező fénysugarak adják (amelynek színhőmérsékletét többnyire 5600 K-nek adják meg). Az izzólámpás megvilágítás az egyik legalacsonyabb színhőmérsékletű fényforrásunk, amely alig haladja meg a 2400K-t, mégis egy ilyen közegben is jól tudjuk, mi fehér és mi sárga.

A fényképezőgépek azonban máshogy működnek, mint az emberi agy. Ha egy digitális fényképezőgépnek nem mondjuk meg, hogy az adott helyszínen milyen a megvilágítás fajtája, könnyen lehet, hogy nagyon sárgás képet kapunk szobai megvilágításnál, vagy épp ellenkezőleg, kék felé tolódnak el a színek naplemente után.
A gépek fehéregyensúly automatikája mindenesetre megpróbálja kitalálni a helyes értékeket, de ezek nem minden esetben adnak tökéletes eredményt (jómagam sosem használok automatikus fehéregyensúlyt).

Szerencsére a komolyabb fényképezőgépek rendelkeznek a fehéregyensúly kézi beszabályozás funkciójával is, így a lehetőség a kezünkben van, hogy színhelyes képet készítsünk. Egyszerűen csak meg kell „szagoltatnunk” a fényképezőgéppel a fehéret, s máris követi a nyomát, mint egy jó kopó.

A fehéregyensúly beállításának módszerei

Mint a bevezetőben említettem, a kézi fehéregyensúly beállítására több módszer is létezik, a legtöbbek által alkalmazott az ún. fehér lapos. Ez a legegyszerűbb, hiszen mindössze egy fehér lapra van szükségünk. Tudnunk kell azonban, hogy a fehér papírlapok között vannak eltérések attól függően, hogy milyen anyagból mennyit használtak fel a gyártásuk során (farost, rongy, optikai fehérítők, stb.). Ez tehát nem a legpontosabb módszer, de tény, hogy szinte bármikor rendelkezésünkre áll.

Kissé precízebb, ha fotósoknak fejlesztett és gyártott középszürke lapot tudunk használni. Ennek fényvisszaverő képessége a hullámhossz függvényében sokkal homogénebb, vagyis minden színből valóban ugyanannyit ver vissza. Ez már pontosabb beállítást tesz lehetővé. A lapot a fényképezendő tárgy közelébe kell helyezni, és úgy beállítani a fehéregyensúlyt, hogy a lapunkon ne legyen elszíneződés (legtöbb esetben a fényképezőgépen ez egy-két gombnyomás).

Igen ám, de mi van akkor, ha a megvilágításunk nem ennyire egyszerű? Tegyük fel, hogy a témánk részben árnyékos, részben valami más tereptárgy által derített, esetleg valami műfény is előfordul a környezetében. Ilyenkor attól függően, hogy a szürke lapunkat milyen irányból érik az egyes fénykomponensek, jobb vagy rosszabb eredményt kaphatunk. Ha lapunk elfordul a lámpafénytől, s nem veri vissza ezen hullámhosszokat, akkor a fehéregyensúly beállítása hibás lesz, s témánk azon része a képen jóval sárgábban jelentkezik. De fordítva is igaz. Ha túlnyomó részt a lámpa fényét használjuk fel a fehéregyensúly beállításához, mert a szürke lapunkról főként ez verődik vissza a fényképezőgépünkbe, akkor a témánk egyéb részei nagyon kékes árnyalatúak lehetnek.

Ilyen esetben tehát nehéz megoldani a feladatot egy szürke lappal. A megoldás? Az Expodisc.

Az Expodisc

Az Expodisc igényes dobozban érkezett hozzánk. A csomagolás kibontása után maga az Expodisc, egy védő tok, egy rövid használati útmutató és egy CD lemez került elő. Ez utóbbi az eszköz használatát bemutató videókat tartalmazza. A dobozban találtunk még egy minőség-ellenőrzés által adott igazolást is, amely az aktuális példány egyedi világosság értékét és a vörös, a zöld és a kék összetevők átengedési arányát mutatja. Ha ez utóbbi három érték azonos, akkor tökéletes példányról van szó.

A stúdiókban történő fénymérés módszereivel tisztában lévők jól tudják, hogy sok esetben nem a visszavert, hanem a beeső fényt kell mérni. Valami hasonló elven kell használni az expodisc-et is.

Az Expodisc-et az objektív elé kell feltekernünk (ezért lényeges, hogy az objektív szűrőmenetére passzoló Expodiscet válasszunk), majd az így kapott eszközzel kell megmérni a beeső fény színhőmérsékletét.
Magyarul oda kell menni a fotózandó témához és úgy állítani be az optikát, ahogyan a témánk lát majd minket, miközben fotózzuk. Az Expodisc felületén kiképzett mini prizmák a legtöbb irányból érkező fényt felfogják és a gépünk belsejébe vezetik. Ez biztosítja majd azt, hogy a legváltozatosabb megvilágítási körülmények között is jó eredményt kapjunk.

A fehéregyensúly beállítása után levehetjük a gépről az Expodiscet, majd visszatérhetünk a kiszemelt fotózási pontba, s elkészíthetjük a felvételünket.

Az Expodisc használata tehát egyszerű, mérete miatt könnyen magunkkal hordhatjuk, fotóstáskánkból nem fog sok helyet felemészteni. A még hatékonyabb színkezelés érdekében mi nem csak ennek, hanem a RAW formátum és a színhelyes monitorok fontosságát is kiemelnénk.

Aki tehát igazán profi minőségben szeretné elkészíteni a felvételeit, annak a kalibrált monitora és RAW feldolgozó programja mellé egy Expodisc-et is ajánlunk, hogy ne a fals eredményt adó visszavert, hanem a precízebb mérést lehetővé tevő beeső fényre tudja mérni a fehéregyensúlyt. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen méretre van szükség. Olcsóbb megoldás lehet, ha a legnagyobb szükséges méretet vesszük, s a kisebb menetű objektívekhez stepdown gyűrűket szerzünk be.

A 67 mm-es Expodisc ára cikkünk megjelenésekor bruttó 20.760 Ft.

A termék kipróbálását az Tripont tette lehetővé. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!