Nyomtató összefoglaló

0

Ez évi nyomtatótesztjeink során az Epson és a Hewlett-Packard készülékeit tudtuk bemutatni. Ezeket a következő 6 kategóriába sorolhatjuk:

  • Kis méretű (hordozható) fényképnyomtatók 10×15 cm-es vagy 13×18 cm-es papírképekhez
  • A4-es asztali fotónyomtatók
  • A4-es asztali többfunkciós készülékek (szkennelés, másolás, nyomtatás)
  • A3-as illetve A3+-os fotónyomtatók
  • Nagy formátumú nyomtatók A2 mérettől

Kis méretű fényképnyomtatók

Az első kategóriánk kis fényképnyomtatói csak fotónyomtatásra alkalmasak, dokumentumokat ezekkel nem tudunk készíteni. Közös jellemzőjük a kis méret és alacsony ár.

HP Photosmart A320

HP Photosmart A826

Idén ebbe a kategóriába két készülék nevezett:
HP Photosmart A320
HP Photosmart A826

Mindkét modell a HP kompakt tintatartályait használja (egy cartridgeben 3 szín). Nyomtatási sebességük jó, egy kép átlagosan 85 mp alatt készül el. Az asztali A4-es és multifunkciós A4-es nyomtatók közül csak a HP Photosmart C4280 volt gyorsabb a 10×15 cm-es papírképek készítésében.
A nyomatokat vízálló kivitelben is elkészíthetjük, ha a HP Advanced Photo papírját használjuk.
A készülékek ára 18e (A320) és 50e Ft (A826).

A4-es asztali fotónyomtatók

A tesztelt nyomtatók javarésze A4 méretű volt. Ebbe a kategóriába három készülék érkezett. A legtöbb modell ma már kínál lapolvasási vagy másolási funkciót, így egyre kevesebb az olyan termék, amely egyszerűen csak „nyomtató”. Persze a fő feladat ellátása mellett lehet számítani olyan extrákra, mint kártyaolvasó, CD-re nyomtatás, vagy akár LCD kijelzés, valamint itt már nem ritkák a színenként cserélhető tintatartályokkal rendelkező készülékek sem.

HP Deskjet D4260

HP Photosmart D7460

Epson StylusPhoto R285

Az Epson és HP beérkezett nyomtatói:

Epson StylusPhoto R285
HP Deskjet D4260
HP Photosmart D7460

Mindhárom termék támogatja a PictBridge közvetlen fotónyomtatást, s egyaránt alkalmasak dokumentumok és fényképek készítésére. A fekete-fehér dokumentumok nyomtatási sebessége terén a HP-k kicsit jobban teljesítettek, de a különbség minimális (HP: 11 mp, Epson: 15 mp). Színes dokumentumokat közel hasonló idő alatt készítettek el.
A 10×15 cm-es fotónyomtatással mindegyik nyomtató közel 2 perc alatt végzett, e téren a Deskjet D4260 volt a befutó, alig előzve meg az Epson R285-öt (106 mp vs. 109 mp). A HP Photosmart D7460 sem maradt le sokkal a maga 130 mp-es idejével.
A dokumentumok nyomtatási minőségében a HP-k a jobbak, ezeknél precízebb (élesebb), jobb fedettségű (feketébb) lapokat kapunk.
A4 méretű fotókat 5-6 perc alatt készíthetünk, ebben az Epson most is igen jónak bizonyult. Az R285-ös mindössze 4 perc 40 mp alatt kinyomtatta a tesztnyomatot, míg a HP-k 5,5 (D4260) illetve 6,5 (D7460) perc alatt végeztek.
A fotók mind a HP, mind az Epson nyomatainál szépek lettek, a felbontásban viszont az Epson verhetetlennek bizonyul, a HP képeinél közelről már láthatóak a festékcseppek. Ez persze csak 10×15 cm-es fotóknál lehet fontos, A4-es képeket jóval ritkábban nézünk ilyen közelségből.
A vízálló nyomatok készítése HP Advanced Photo, illetve Epson Glossy vagy Premium Glossy papírokkal lehetséges.

Kiegészítő, extra szolgáltatások terén vegyes volt a kínálat. CD-re nyomtatni csak az Epson R285-öse tudott. A HP Photosmart D7460 erre ugyan nem képes, de más extrákkal jócskán felszerelték: érintőképernyős felhajtható LCD, beépített WiFi vezérlő, Ethernet csatlakozó és gyári csomagolásban mellékelt Bluetooth adapter. A D7460 ráadásul előre mentett dokumentum sablonokat is képes nyomtatni. A HP Deskjet nyomtatója viszont semmilyen extrával nem próbálja meghódítani leendő vásárlóit.

A gazdaságos nyomtatáshoz szükséges színenként cserélhető tintatartályokat a HP Photosmart D7460 és az Epson StylusPhoto R285 támogatja. A kis Deskjet e téren is alul marad.

Nem meglepő módon az extrákkal felvértezett Photosmart kerül a legtöbbe, a másik HP és az Epson készüléke közelítőleg azonos áron került a piacra:
HP Deskjet D4260: 23e Ft
Epson StylusPhoto R285: 25e Ft
HP Photosmart D7460: 56e Ft.

A4-es multifunkciós készülékek

Az A4-es nyomtatók alapfeladatain kívül a többfunkciós gépek szkennelési és másolási feladatok ellátására is alkalmasak. Régebben ezek a termékek fotónyomtatási képessége kompromisszumosabb volt, mára azonban ez a különbség eltűnt.

HP Photosmart C4280

HP Photosmart C8180

Epson StylusPhoto RX585

Tesztelt példányaink:
Epson StylusPhoto RX585
HP Photosmart C4280
HP Photosmart C8180

A PictBridge közvetlen fotónyomtatás természetesen itt is alapszolgáltatás. Mindhárom készülékkel nyomtathatunk dokumentumokat színesben vagy fekete-fehérben, szkennelhetünk A4-es méretig, vagy másolhatunk színesben és fekete-fehérben. A fotónyomtatás is a gép képességei közé sorolható.
A fekete-fehér dokumentum nyomtatásban ismét a HP-k szerepelnek jobban (HP: 11 mp, Epson: 15 mp). Színes dokumentumoknál viszont meglepő módon az Epson lehagyta a HP–kat, igaz nem sokkal (15 mp vs. 17-20 mp).
A 10×15 cm-es fotónyomtatást a HP C4280-asa végzi el a leggyorsabban, alig több, mint 1 perc alatt. Őt követi az Epson készüléke, majd hajszállal emögött a C8180-as HP. Átlagosan 1,5 perc alatt készülhet el egy fénykép.
A4 méretű fotók nyomtatásánál már nagyobb különbségek adódtak. Leggyorsabb a HP C4280 volt kevesebb, mint 4 percével. Az Epson RX585 végzett 2. helyen közel 4,5 perccel, majd a leglassabb a HP C8180 volt 6,5 perccel.
A fotókra itt is igaz, ami az egyszerűbb A4-eseknél már jellemző volt: mind a HP, mind az Epson nyomatai szépek, de a felbontásban az Epson viszi a prímet, a HP képeinél közelről már láthatóak a festékcseppek. Ez persze csak 10×15 cm-es fotóknál lehet fontos, A4-es képeket jóval ritkábban nézünk ilyen közelségből.
A vízálló nyomatok készítése HP Advanced Photo, illetve Epson Glossy vagy Premium Glossy papírokkal lehetséges.

Kiegészítő, extra szolgáltatások terén is jelentős különbségek adódtak. A CD-re nyomtatást e kategóriában is csak az Epson támogatja, legalábbis a nálunk járt készülékekre vonatkoztatva. Szkennelni persze mindegyik tud, de nem mindegy, hogyan. Az Epson sajnos nagyon lassú volt, míg a HP C8180-nal még negatívot is szkennelhetünk.
A másolás is alapvető feladat itt, de sajnos az Epson itt is alul maradt. A fekete-fehér másolatai nagyon kontraszttalanok voltak.
Fotónyomtatáskor hasznos lehet a vörös szemek automatikus korrekciója, ezt az Epson RX585 és a HP C8180 támogatja.
Hálózati csatlakozóval csak a HP Photosmart C8180 rendelkezik, sőt ezen túl is halad, hiszen beépített WiFi adóvevője és Bluetooth támogatással is kényeztet minket.
LCD és kártyaolvasó mindhárom modellre került, a nagyobbik HP-t érintésérzékeny kijelzőjével is kezelhetjük. Ezen felül a HP Photosmart C8180 még CD/DVD írót is rejt magában, amely ráadásul a Lightscribe lemezek felcímkézésével is elboldogul. A DVD írót képeink kártyáról való lementésére, vagy a lemezen lévő képek nyomtatására, esetleg a lemezek felületének címkézésére (Lightscribe) használhatjuk.

A gazdaságos nyomtatáshoz szükséges színenként cserélhető tintatartályokat a HP Photosmart C8180 és az Epson StylusPhoto RX585 támogatja. A kisebbik HP-ba, a Photosmart C4280-ba az egyszerűbb, 3 színű tintatartály való.

Az árak ezúttal sem okoztak meglepetést. Legtöbbe a fullextrás HP C8180 kerül, míg a legolcsóbb az egyszerűbb C4280-as. Az Epson RX585 ára és szolgáltatásai alapján a középmezőnybe sorolható.
HP Photosmart C4280: 25e Ft
Epson StylusPhoto RX585: 40e Ft
HP Photosmart C8180: 113e Ft.

A3+ méretű fotónyomtatók

Epson StylusPhoto R1900

HP Photosmart Pro B8850

Két modellt teszteltünk ebből a kategóriából:
Epson StylusPhoto R1900
HP Photosmart Pro B8850

Az átlagosnál nagyobb méretű nyomatást is lehetővé tevő készülékek főként sebességükben térnek el egymástól, de szolgáltatásbeli különbségek is vannak. Elsőként azonban nézzük a nyomtatási sebességeket.

A dokumentum nyomtatásban valamiért itt a HP Pro B8850-ese csúnya vereséget szenvedett. Az Epson 29 mp alatt végzett mind színes, mind fekete-fehér A4-es lappal (ami egyébként bőven alulmarad az A4-esek sebességéhez képest, a HP viszont közel 1,5 percig molyolt az egy oldalas tesztlapunkkal (figyelem, ez nem ad információt a folyamatos nyomtatás sebességéről)! A nyomtatási minőség mindkét gépnél hasonló volt, de a HP-nál a színek jobban stimmeltek a színes dokumentum diagramjában.
A4 méretű fotókat is az Epson készüléke nyomtat gyorsabban, kicsit több, mint 3 perc szükséges ehhez. A HP kb. 4,5 percet kér erre a művelethez.
A fotók mind a HP, mind az Epson nyomatainál szépek lettek, az Epson kissé teltebb, keményebb feketéket produkált, de tónusmenetben mindkettő helyes volt.
A vízálló nyomatok készítése HP Advanced Photo, illetve Epson Glossy vagy Premium Glossy papírokkal lehetséges.

Kiegészítő, extra szolgáltatások terén a HP nem jeleskedik, tulajdonképpen semmi extrát nem kínál. Az Epson R1900 ezzel szemben nyomtat CD-re vagy DVD-re, sőt akár tekercspapírra is, két USB aljzatának köszönhetően egyszerre két számítógépről is nyomtathatunk rá (Ethernet hálózati csatlakozója viszont sajnos nincs).

A gazdaságos nyomtatás itt már kötelező. Mindkét nyomtató színenként cserélhető tintatartályokat alkalmaz.

A jelentős szolgáltatásbeli eltérés ellenére a készülékek ára csaknem azonos:
HP Photosmart Pro B8850: 144e Ft
Epson StylusPhoto R285: 150e Ft.

Különleges nyomtatók

Epson Sylus Pro 4880

Tesztünk során belekóstoltunk a nagyformátumú nyomtatásba is. Az Epson Stylus Pro 4880 készüléke ugyan ebben a kategóriában kicsinek számít, A2-es mérete mégis tekintélyt parancsolt. Tesztje során bebizonyosodott, hogy a professzionális nyomtatásnál bizony mások az elvárások, mint az asztali készülékeknél. Itt nem sokat számít, hogy 10 vagy 15 perc alatt készül-e el egy A2-es nyomat, a lényeg, hogy színhű és ellenálló nyomatokat kapjunk. Előbbire garancia lehet a tesztünk során kapott legszélesebb színtér, utóbbit még nem tudjuk, de jövőre visszatérünk rá. A Pro 4880-nal készült nyomatok természetesen szépek lettek, a tónusok teljesen rendben voltak, a feketék szokásosan jó mélységűek, bronzosodás és metaméria nélkül. CD-re, DVD-re nyomatatni persze ezzel nem lehet, de a tekercspapírokat támogatja, hiszen ilyen méretnél ez már kötelező.
A vízállóság itt is adott, akár az Epson saját Premium Glossy, akár a Tecco digital papírjait használjuk.

Kicsit kakukktojásnak számít a HP Photosmart Express készüléke, amely egy álló formátumú, egyszerűen kezelhető fotokioszk. A bevásárlóközpontokban felállított gép memóriakártyán és CD vagy DVD lemezen fogadja a nyomtatni szánt képeket, majd néhány gombnyomás után már köpködi is ki a kész fotókat. Egy-egy képre mindössze 15 mp-et kell várni, vagyis ha 20 képet akarunk kinyomtatni, 5-6 percet kell csak a gép előtt töltenünk.
A nyomatok jelentős eltérést mutattak a többi HP nyomtatóval szemben. Szemcsésedés itt kevésbé jelentkezett, a tónusmenet viszont furcsább volt. A feketék mélyebbek ugyan, de a sötétszürkét szinte ugrásszerűen érjük el, vagyis a mélysötét tónusok már-már feketék lesznek.
A vízállóság ezúttal is remek, az alkalmazott papír és tinta együttesen vízálló nyomatot eredményezett.

Készítettünk Fuji laborban is képeket, ezek a szokásos vegyszeres minőséget hozták, remek tónusmenettel, ideális színekkel és természetesen teljesen szemcsementesen. Ezekkel később, a fakulás teszt eredményhirdetésénél még találkozni fogunk.

Fakulás teszt

A korábbi gyakorlatot követve idén is megkezdtük a nyomtatott anyagok fakulásának ellenőrzését. Ezúttal újdonság a Fuji laborban készült nyomat, ez eddig nem szerepelt a tesztben.

Kicsit bővítettünk a tesztmódszeren is, idén színtér méréshez szükséges színskálán is kipróbáljuk a fakulást, valamint a teszt helyszínét is két részre bontottuk.
Egyrészt színes és fekete-fehér képeket helyeztünk el a 9. emeleti, déli fekvésű irodaablakra. Ezeket közvetlenül fogja érni a napfény, erőteljes UV és hőterhelésnek lesznek kitéve.
Másrészt üveges képkeretbe helyeztük a színes, fekete-fehér és színskálákat tartalmazó képeket, melyet az ablakkal szemben lévő falra akasztottunk fel. Ezeket a képeket nem fogja közvetlen napfény érni, s a levegő sem járja át a képek felületét.

Mindkét teszthelyszínen egy éven át lesznek a képek, majd jövő júniusban elővesszük a szekrénybe zárt kontroll nyomatokat, s összevetjük azokat a falon és az ablakon lévőkkel.