Röviden: HP PhotoSmart M417 és M517 teszt

0

Külső:

A műanyag burkolatú M417 és M517 fényképezőgépek a könnyű és „alacsony” modellek csoportjába tartoznak. A téglatest formájú viszonylag vékony kialakítás ellenére egész jó fogást találni a gépeken, ez az előlapi bemélyedésnek köszönhető. A műanyag állványmenetet 1,5 cm-rel helyezték távolabb, mint az optikai tengely vetülete. Ha a gépet állványra helyezzük mind a memóriakártya, mind az akkumulátorok cserélhetők maradnak.HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517


HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517

Képérzékelő:

A fényképezőgépben a már jól ismert 1/2,5″ típusú 5 Mpixeles CCD található.

A legnagyobb felbontásban 2576×1952 pixeles felvételeket készíthetünk, de használhatunk kisebb felbontást is: 2048×1536, 1280×960 vagy 640×480. A képeket csak JPEG formátumban menthetjük el, két féle minőségi fok közül választhatunk, de csak az 5 Mpixeles felbontásnál.

Az érzékenységet a gép automatikusan is megválaszthatja, de mi magunk is beállíthatjuk a használni kívánt értéket ISO100, ISO200 vagy ISO400-ra.HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517

Kijelző:

A két gép között az egyik különbség a hátsó LCD mérete. Az M417 hátuljára 1,8″-os (4,4 cm-es hasznos képméret), 130 ezer képpontos, míg az M517-re 2″-os (5,0 cm hasznos képméret), de szintén 130 ezer képpontos megjelenítő került. Bár a 2″-os LCD azonos felbontású, mint a kisebb változatot tartalmazó M417-ben lévő, az általa létrehozott kép sajnos messze nem olyan jó minőségű. Az M417 LCD-jén szép éles, tiszta felvételeket láthatunk, az M517 kijelzőjén azonban recés éleket, kissé „szőrös” képeket kapunk, valamint megfigyelhető az interlace megjelenítés okozta vékony csíkozódás is.

A képek komponálását ki képet adó átnézeti keresővel is elvégezhetjük. Lejátszáskor az LCD-n igen nagy (közel 100x-os) belenagyítást végezhetünk, ahol akár a pixeleket is megszámolhatjuk a képen. Erős napsütésben az LCD képe közepesen látható.

Kezelés:

A PhotoSmart gépek egyik érdekessége, hogy az exponáló gomb mellett a videórögzítéshez külön gombot helyeztek el. Ez az ötletes megoldás lehetővé teszi, hogy ne kelljen menüből, vagy több gomb nyomogatása által kiválasztani a mozgóképrögzítés üzemmódot, hanem szó szerint egy gombnyomásra induljon a felvétel. Bár ez szépen hangzik, a videófelvételt annyira azért nem tudjuk dicsérni (lásd a sorozat, videó bekezdésnél).

Ami még feltűnhet, mint érdekesség, hogy a zoom vezérlésére szolgáló gombokat nem közvetlenül egymás mellé, egy vonalban helyezték el, hanem kör alakban. Ez lehet, hogy első ránézésre meglepő és szokatlan, de a kezelése egyáltalán nem rossz, sőt kifejezetten ügyes ötlet ez is.

Az M417 és M517 gépeknél a navigálóbillentyűkre nem helyeztek külön funkciókat, az önkioldó, vakumód, sorozat mód külön gombot kapott a hátlapon.HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517


HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517

Objektív:

Az M417 és az M517 ugyanazt a 6-18 mm-es fókusztávolságú optikát használja (ez kisfilmes rendszerbe átváltva 36-108 mm-nek felel meg). A fényerő átlagos: f/2,8-4,8.

Az objektívet kikapcsolt állapotban a környezet hatásaitól két műanyag lamella védi, amely bekapcsoláskor automatikusan elmozdul a fény útjából.

A fókusztávolságot a nagylátószögű álláson kívül 7 értékből választhatjuk ki, ez a 3x-os átfogású kompakt gépek között átlagos.

Nos, a makrózás nem ezek a gépek erőssége. Makró állásban ugyanis a legkisebb befogható terület szélessége 95 mm, amely sajnos jelentősen elmarad az átlagos 55-60 mm-től. Makrózáskor egyébként a zoom használható, de a legnagyobb nagyítást nagylátószögnél érhetjük el.

Vaku:

Bár a vaku viszonylag közel, mintegy 3 cm-re található az optikától, a vörös szemektől nem kell tartanunk. A HP által elsőként használt utólagos, digitális vörösszem korrekció ugyanis nagyon hatékonyan működik. A tesztfotónkon egy sötét szobában ülő emberről készítettünk felvételt, ahol a vörös szemek természetesen jelentkeztek, de a géppel az utólagos feldolgozást kérve (lejátszás módban) tökéletesen eltűnt a vörös szín (nem négyzetet rajzolt a szemekre, hanem valóban szép munkát végzett). Ez a szolgáltatás igen hasznos lehet azok számára, akiknek nincs tapasztalatuk, vagy nincs idejük ahhoz, hogy képszerkesztő programban pepecseljenek az ilyen problémával.

A vaku üzemmódjai egyébként átlagosak, a szokásos automatikus, derítés, vörösszem-hatás csökkentő és kikapcsolt állapoton kívül hosszú szinkronidővel is használható.HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517

Kézi beállítási lehetőségek:

Mivel belépőszintű gépekről van szó, itt túl sokat nem kell várni. A zársebesség és rekesz érték nem hogy nem módosítható, de a kijelzőre se írja ki a gép exponálás előtt. Ez talán picit aggasztó lehet, bár csak azok számára, akik tisztában vannak a reciprok-szabállyal, hiszen így mindenképpen a gép automatikájára vagyunk kénytelenek hagyatkozni. A fénymérés minden esetben középpontosan súlyozott átlagolt elven történik.

A témamódok között egy gombbal válthatunk, ennek nyomkodásával érhetjük el a sport, portré, tájkép, és hó/strand módokat, valamint az érdekesen csengő fast shot-ot is. Ez utóbbit feltételezhetően azért nevezték el gyorstüzelő állásnak, mert ilyenkor a gép végtelen tárgytávolságra áll, így nem kell várni az élességállításra.

A képeffektek között megtalálhatók a fekete-fehér és szépia módok, kérhetünk dátumozást is a képeinkre, illetve két fokozatban használhatjuk a hisztogram széthúzásán alapuló Adaptive Lightning világosság-korrekciós módot is, amellyel a túl nagy kontraszt különbségű (de még nem bebukott) területekre lehet még kis mértékben látható részleteket varázsolni.


A fehéregyensúlyt automatikus álláson kívül beállíthatjuk napfény, árnyék, izzó és fénycső értékre, kézi beszabályozásra nincs lehetőség.

Az élességállítást csak az automatika végezheti el, kézi élességállításra nincs lehetőségünk (hacsak nem a végtelen tárgytávolságú fast shot módot nem tekintjük annak). A sötétben való élességállítást nem könnyíti meg AF segédfény.HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517

Sorozat, videó:

A sorozat mód kategóriájának megfelelő, se nem túl gyors, se nem lomha, nem túl hosszú, de még elégséges. 1,6 kép/mp sebességgel készíthetünk 4 képet.

A videófelvétel viszont sajnos elmarad az átlagostól. A felbontás még a 320×240-et sem éri el, legnagyobb felbontásban is csak 288×216 pixeles videókat készíthetünk. A videórögzítés során az optikai zoom és az élességállítás inaktív, a fénymérés viszont működik.

Sebesség, késleltetés:

Bár a fényképezőgép 3,7 mp-es bekapcsolási sebessége nem tekinthető túlzottan jó értéknek, az élességállítást meg kell dícsérnünk. Nem csak a jó sebessége miatt, hanem amiatt is, hogy pl. makró módban ha túl közel vagyunk a témához, akkor bizonyos határon belül nem csak annyit közöl velünk a gép, hogy nem tud élességet állítani, hanem azt is elárulja, hogy azért, mert túl közel vagyunk. Az élességállítás nagylátószögnél 0,4-0,6 mp, tele állásban 0,5-0,8 mp, melyek szép értékek még a magasabb kategóriákban is. .HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517

Extra szolgáltatások:

Extra szolgáltatások közül a PhotoSmart M417 és M517 gépekkel a képelforgatást, és a hangmegjegyzést érhetjük el, utóbbit akár 1 percnél is hosszabb felvételi idővel (nem mértük végig, de gyanítjuk a kártya teljes kapacitása megtölthető).HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517

Memória:

A képeket és videókat a gépek belső memóriájába, vagy SecureDigital kártyára menthetjük. Az M417 16 MByte, az M517 32 Mbyte memóriát kapott. Az 5 Mpixeles felbontást figyelembe véve mi legalább 512 MB-os SD kártya megvásárlását javasoljuk.

A fényképezőgépek két ceruzaelemmel, vagy NiMH akkumulátorral működtethetők, az M417-hez alkáli elemet, az M517-hez NiMH akkumulátort kapunk. Az akkuk töltését az M517-hez mellékelt hálózati adapter segítségével a gép végzi.HP PhotoSmart M417 HP PhotoSmart M517

A fényképezőgépek dobozában a gép, a kezelési útmutatók és a szoftvereken kívül a következők találhatók:

  • USB kábel
  • csuklópánt
  • két alkáli elem (M417-nél)
  • két NiMH akkumulátor (M517-nél)
  • hálózati adapter (M517-nél)

Értékelés:

A HP PhotoSmart M417 vagy M517 jó választás lehet azok számára, akik nem rendelkeznek számítógépes képfeldolgozási ismeretekkel, nem szándékoznak makróképeket és videókat készíteni, de elegük van a kompakt gépekre jellemző vörösszemű képekből. A két modell főként családi fotókhoz, kirándulásokhoz, egyszerűbb felvételek elkészítéséhez használható.

A HP PhotoSmart M417 ára bruttó 50 ezer forint, az M517 egy picit drágább: amelyért még egy szép fekete velúr tokot is kapunk ajándékba.

A gépet a kipróbálás idejére a Hewlett-Packard-től kaptuk kölcsön. Köszönjük!

A HP PhotoSmart M417-tel készült tesztfotók itt tekinthetők meg.