Röviden: HP Photosmart R742 teszt

0

Bevezető

Idei nyaralásom első fele nagyon jól telt. Egy fekete eminenciás és egy szőke plázacica társaságában töltöttem el egy hetet a Balaton déli partján, kifogva a nyár leghidegebb napjait, mindez megspékelve két hidegfronttal, egy 65 éves nénivel és egy kismacskával.

A fekete eminenciásról, vagy ahogy a Hewlett Packard hívja, a Photosmart R937-ről már megírtam tapasztalataimat. Jöjjön most a plázacica, avagy a HP Photosmart R742.

A fényképezőgépről a teszt előtt semmit sem tudtam, annak ellenére, hogy a bejelentéskor a hírt én írtam. De ki a fene emlékszik 9 szinte egykaptafás gép paramétereire 1,5 hónap távlatából? Nyilván érdemes lett volna utánaolvasni, hogy tudjam, mire is vállalkoztam, de úgy gondoltam, van már annyi tapasztalatom, hogy nem ijedek meg egy HP fényképezőgéptől. Hogy mindezt miért írom le? Nos, csak azért, hogy érthető legyen a meglepetésem, ti. a szolgáltatások vagy inkább azok hiánya okoztak pár kellemetlen élményt. Azt mondják az első pillantás meghatározó. Ez azt hiszem igaz is. A kis butus R742-be első látásra beleszerettem.

Dobozából kibontva egy kicsinyke, karcsú, krómozott fémpánttal körbevett ultrakompakt fényképezőgép ugrott a kezembe. Hmm és még nem is nehéz. Pofás darab, szó se róla. Aztán jöttek a fotózások és ezzel egy időben a hidegzuhanyok. Hogy miért, az nemsokára kiderül.

Külső, kezelés

A HP Photosmart R742 külsejét kár tovább dicsérni, szerintem kevesen vannak, akik azt mondanák rá, hogy ronda. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy nincs is e világon olyan, akinek ne tetszene az R742 formavilága. Szépen lekerekített sarkok, ízléses világosszürke színű fém burkolat, krómozott fém pánt, 2,5″-os LCD a hátlapon, és a gép hátulja sincs telezsúfolva kezelőszervekkel.

Bár nincs markolat, vagy valami kis kapaszkodó a gép elején, a kézben fogása mégsem kényelmetlen, s nem kelti bizonytalanság érzetét, mert az R742 alapvetően könnyű, nem gondoljuk azt, hogy mindjárt kiesik a kezünkből. A hátlapra került egy kis perem, amelyen hüvelykujjunk megtámaszkodhat.

A 26 mm vastag gép kezelése gyerekjáték. Valójában nem is nagyon kell máshoz nyúlni, csak a bekapcsoló gombhoz és az exponáló gombhoz. Esetleg az üzemmódváltó kapcsolóhoz, ha videózni szeretnénk, vagy a kész képeket visszanézni.
Van ugyan a gépnek menüje, de sok beállítást nem találunk itt, az egész alig több, mint egy képernyőnyi. Bekapcsolhatjuk az önkioldót, megváltoztathatjuk a felbontást, sorozat módra kapcsolhatunk át, dátumozhatjuk a képeinket, vagy kiválaszthatjuk a nekünk tetsző témamódot: automatikus, makró, nagy érzékenységű “steady” fotó, színház, tájkép, portré, sport, éjszakai portré, naplemente. Ezekről a gép belső súgójában részletes leírást is találunk.

Külön gomb szolgál a vaku módjának beállítására, a képtörlésre és természetesen a zoom vezérlésére.

Képérzékelő

A gépben 1/2,5″ típusú, 7,4 Mpixeles CCD dolgozik. Legnagyobb felbontásban 3088×2320 pixeles képeket készíthetünk, ezen kívül 5 Mpixeles, 3 Mpixeles és 640×480 pixeles méret választható.
Ahogy a másik Photosmartnál, úgy itt is csak a legnagyobb felbontásban állítható a tömörítési fok, Best vagy Normal értékre.

Az érzékenységet csak a fényképezőgép választhatja meg, kézzel nem módosíthatjuk ezt a paramétert (sem).
Képzaj egyébként egyáltalán nem jelentkezik, legalábbis ISO100 érzékenységen. Ennek oka az igen erős zajszűrés, amelynek másik következménye a képek mosottsága.

LCD

A HP Photosmart R742-re 2,5″-os kijelző került, ennek felbontása 153.600 képpont (R+G+B). Az LCD képe szép, bár a visszajátszáskor kissé erős az élesítés, amitől pixelesnek tűnik a kép, belenagyítva már nem jelentkezik ez a hatás.

A Photosmart R937-nél megemlítettem, hogy erős napsütésben szinte semmit nem láttam az LCD képéből. A Photosmart R742-nél ilyen erősen nem jelentkezik a probléma, noha nincs tükröződésmentesítő bevonat, a kijelző képe még erős napsütésben is látható.
A betekintési szög sajnos elég alacsony, kissé (5-10 fok) fentről vagy kissé lentről nézve már jelentkezik az olcsó LCD-kre jellemző negatív hatás (fekete részek kiszürkülnek). Oldalirányban is hasonló tapasztalható, de itt jobb a betekintési szög, cirka 20 fok lehet.

Az élőkép frissítése egyébként hibamentes, gyengén megvilágított témánál sem szaggat. A lefedettség közelítőleg 100%-os.

Optika, vaku

A HP Photosmart R742 optikája 3×-os zoomátfogású, fókusztávolsága kisfilmes rendszerbe átváltva 36-108 mm-nek felel meg. A fényerő az ilyen átfogású kompakt gépek között átlagosnak tekinthető f/2,8-4,8 értékű

Az optikai zoomon felül maximum 7x-es digitális zoomot használhatunk.

A geometriai torzítás nagylátószögnél jelentős, nagyjából az átfogás felétől, cirka 60 mm-nek megfelelő fókusztávolságtól már elhanyagolható.

f=36 mm ekv.
lefedett terület: 53 mm;
erős hordótorzítás

A HP Photosmart R742 makró módban 5 cm-es közelponttal használhatjuk. A zoomot is használhatjuk, de a gyújtótávolságot növelve a minimális tárgytávolság is nő, ez pedig a leképezési arányt jelentősen rontja. A legnagyobb nagyítást nagylátószögnél érjük el. Ekkor a teljes képet 53 mm széles téma tölti ki. Az R742 makró képességei tehát átlagosak.

Az élességállítás csak automatikus módon történhet, AF segédfénnyel nem rendelkezik a fényképezőgép.

A vaku a gép sarkára került, az optikai tengelytől 3 cm-re. A vörösszem kialakulása ellen vörös-szem hatás csökkentő vakumód használható, illetve ezen felül a lehetőség van utólagos korrekcióra is. Érdekes, hogy az R742 vörösszem csökkentése sokkal lassabban történik, mint az R937-ben. Vélhetőleg az algoritmus ugyanaz, de a processzor lassabb lehet. Itt egy kép vörösszem utáni átvizsgálása 40-70 mp-ig (!) tart, a javított kép elmentése további 10 mp. Nem sieti el.

Az első vörösszemes képnél érdekes hátteret sikerült elkapni. A gép ugyanis azt hitte a háttérre is, hogy vörös szem. Szépen ki is javította.

Vörösszem korrekció

vörös szemek

korrigálva

vörös szemek???

“korrigálva”

vörös szemek

korrigálva

A vaku feltöltése általában gyorsan végbemegy, általános derítésnél 3-4 mp, teljes kisütésnél viszont 5-6 mp is szükséges lehet.

Akkumulátor, memóriakártya

A HP Photosmart R742 a LI40 jelű Li-ion akkumulátort használja. Ez 3,7V feszültség mellett 700 mAh kapacitású, amely közel 2,6 Wh energia tárolását jelenti. A viszonylag kis kapacitás miatt az egy feltöltéssel készíthető képek száma sem magas: 150.

Az akkumulátor töltését külső töltőben végezhetjük. Amikor megláttam a töltőt, hirtelen felkiáltottam. Óóó, hát karcsú géphez karcsú töltő. A töltő ugyanis alig nagyobb, mint egy gyufásdoboz. Sajnos az örömöm nem tartott sokáig, mert kiderült, hogy a töltőhöz egy méretes adapter is tartozik, s így már teljesen más a leányzó fekvése.

A memóriakártyát és az akkumulátort az alul lévő ajtó mögé kell behelyeznünk. A fedlap a fém hátlap színével megegyező műanyagból készült, de nem anyagában színezve, így kopás nyomok esetleg előfordulhatnak a későbbiek során. Az ajtót fém megerősítéssel is ellátták, de ha mégis letörne, akkor sincs nagy probléma, mert a gép tovább használható. Az akkumulátor cseréjekor egy rugós reteszt is el kell húznunk, ami megelőzi a fedlap kinyitása után, hogy az akku véletlen kiessen.

A beépített memória 24 MB méretű, legnagyobb felbontásban mindössze 7 kép tárolására ad elegendő helyet. Kisebb felbontást választva, pl. 3 Mpixelt, már 41 képet készíthetünk, ami már egy napos kiránduláshoz elég lehet, ha esetleg otthon felejtjük a nagy kapacitású memóriakártyánkat. 10×15 cm-es papírképekhez pedig bőven elég lesz ez a felbontás is.
A belső memórián kívül SD vagy SDHC kártyát használhatunk, maximum 8 GB kapacitásút.

Az állványmenetet fémből készítették, az optikai tengely vetületétől nagyjából 1 cm-re helyezték, a gép aljának közepéhez közel. A Photosmart R742-t állványra helyezve sem a memóriakártya, sem az akku nem lesz cserélhető.

A fényképezőgépre egyetlen csatlakozó került, a gép jobb oldalán fedetlen miniUSB aljzatot találunk a képek áttöltéséhez.

Kézi beállítási lehetőségek

Ez lesz az a szakasz, amin nagyon gyorsan átjutunk, tekintve, hogy alig akad kézzel beállítható paraméter. Nem hogy az érzékenység nem állítható be kézzel, de még expozíció kompenzáció sem került a gépre. Ez azért meglepő volt és bizony hideghuzanyként ért már az első egy-két kép elkészítése során, mivel én előszeretettel használom az expozíció kompenzációt, ismerve a fénymérés tulajdonságait. Sajnos itt nem tudtam alkalmazni, úgyhogy a képek olyanok lettek, amilyenek.

A fehéregyensúly sem módosítható, ez is csak automatikus lehet. Kapcsolhatunk önkioldót, sorozatot, vagy megadhatjuk a tömörítési fokot és felbontást, esetleg dátumozhatjuk a képeket. Ennyi.

Sorozat, videó

MPEG-1 (AVI) videó (~3400 kbps)
320×240 pixel 24 fps; 0:16 mp; 6,4 MiByte

A sorozatfelvételt 1,6 kép/mp sebességgel készíthetünk, maximum 3 képig. Ha már nincs expozíció kompenzációs lehetőség, azért jól jött volna legalább egy automatikus expozíció sorozat, de ilyen ebbe a gépbe nem került

A mozgóképeket sajnos csak 320×240 pixeles felbontásban készíthetünk, a képfrissítés 24 kép/mp. Felvétel közben optikai zoom és élességállítás nem használható, a fénymérés viszont aktív. A gyújtótávolságot a felvétel előtt állíthatjuk be.

A kis felbontás miatt 1 GB-ra egy órányi videót is felvehetünk.

Extra szolgáltatások

Extra szolgáltatásokból is csak néhány került a HP Photosmart R742-be. Itt is van gépen belüli vörös szem korrekció, vannak Design Gallery-nk, adhatunk a képeinkhez keretet, de ezekből sincs annyi, mint a komolyabb R937-nél. Nincs viszont adaptív világítás, nincs képkategorizálás, nincsenek képeffektek, nincs panoráma összefűzés.

Vörösszem javítása

Lejátszás módból érhető el, aktiválására a vörös szemek automatikusan javításra kerülnek, egy kép javításához sajnos elég sok, mintegy fél-1 perc időszükséges.

Színmódosítás

A fotókat fekete-fehérré vagy szépiává alakíthatjuk, illetve van színezett is. A képek ekkor maximum 1,3 Mpixelesek lesznek (emlékeztetőül, a Photosmart R937-nél és R837-nél a képek ekkor 5 Mpixelesek lettek):

Színmódosítás

fekete-fehér

szépia

színezett

Keretezés

A HP Photosmart R742-nél csak 3 féle keret közül választhatunk. Nem sok, de több, mint a semmi. Ezeket a kereteket méretezhetjük, illetve választhatunk színt is a kerethez: szürke, narancs, piros, lila, kék, sárga, türkiz, zöld (sajnos fekete nem választható). A képek ekkor is 1,3 Mpixelre (1280×960) lesznek leméretezve.

Keretezés

lágy

ovális

téglalap

Egyéb

Ami még ide kívánkozik, az a képkivágás lehetősége. Képeket leméretezni illetve hangmegjegyzést rögzíteni viszont nem lehet.

Képminőség

Sajnos a kézi beállítás hiánya miatt nem sikerült ISO50 érzékenységgel tesztképet készíteni, hiába az 1000W fényteljesítmény. Direkt világítva viszont csillogott a tesztábra, így értékelhetetlen kép született. S bár így nem sok mindenre lehet következtetni, azért a készült 3 képet bemutatjuk, főként inkább a Steady mód ISO800 érzékenysége miatt.

Az egyszer biztos, hogy a HP Photosmart R742 igen erős zajszűrést használ már ISO50 érzékenységnél is, emiatt a képek nem lesznek zajosak, viszont monitoron nézve 1:1 nézetben jól látható lesz a mosottság, amelyet a kevésbé hozzáértők homálynak gondolhatnak.

A zajszűrés egyébként az ISO100 érzékenységű képeket még nem teszi tönkre, legalábbis zaj nincs, részlet meg annyi van, amennyi egy papírképhez még a jó részletek visszaadása esetén is elegendő. ISO200-nál viszont fordul a kocka. Annyira túlzásba viszi ugyanis a gép a zajszűrést, ami már az élesség teljes rovására megy (lásd még tesztfotóinkat az oldal aljáról linkelve). Olyasmi hatása van, mint egy jó nagy adag gausszi elmosásnak 1,5 pixeles rádiusszal. Ez a módszer nekem személy szerint nagyon nem tetszik, erre már akár azt is hihetnénk, hogy fókuszhibásak a felvételek.
Az ISO800 érzékenységű Steady mód hatékonyságával szerintem a tapasztaltabbak már tisztában vannak, ez olyan üzemmód, amely a nagy távolságra lévő témák (vaku kilőve) gyenge fényben (vagy tiltott vakuhasználat mellett) való lefotózását teszi lehetővé. Nyilvánvaló, hogy kompromisszumos kép születik ebben az esetben, méghozza további mosottság, további részletek elvesztése és a színek fakulása árán.ISO100; F3,8; 1/12 mp


ISO200; F3,8; 1/2 mp


ISO800; F3,8; 1/9 mp


ISO100; F3,8; 1/12 mp


ISO200; F3,8; 1/2 mp


ISO800; F3,8; 1/9 mp


ISO100; F3,8; 1/12 mp


ISO200; F3,8; 1/2 mp


ISO800; F3,8; 1/9 mp


ISO100; F3,8; 1/12 mp


ISO200; F3,8; 1/2 mp


ISO800; F3,8; 1/9 mp

A fotók 23 °C hőmérséklet mellett készültek.

Gyári tartozékok

  • Szoftvert, driver-t és használati útmutatót tartalmazó CD
  • Li-ion akkumulátor
  • Akkutöltő
  • Hálózati adapter a töltőhöz (EU és USA szabány szerinti külön-külön)
  • USB kábel
  • Csuklópánt

Ajánló

Nehéz olyan gépet ajánlani, ami valójában teljesen automata. Azoknak semmiképpen nem tudom javasolni, akik kreatívan szeretnének fotózni, mert az expozíció kompenzáció hiánya nagyon megköti a kezünket.
Lehetne említeni az extrák közül a vörösszem javítást, ám már ez sem számít nagyon különlegesnek. A keretezésnél véleményem szerint túl kevés a választható lehetőség. A kreativitásunkat a fekete-fehér, szépia és színezett fotókkal élhetjük ki.

Hogy mégis akkor kik lehetnek ennek a gépnek a vásárlói? Azok, akik csak a pillanat megörökítéséért vesznek fényképezőgépet, s nem azért, hogy babrálják a különböző beállításokat. Egyszerűsége miatt akár gyermekeknek is vásárolhatunk ilyet.

A gép ára a cikk megjelenésének idején bruttó 32 ezer forint, ami alapvetően nem sok, de akad azért vetélytársa, még ha azok nem is ilyen mutatósak.

A fényképezőgép kipróbálását a HP Magyarország Kft. tette lehetővé. Köszönjük!.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson az egyes képekre, a képekről expozíciós információk is leolvashatók. A fájlnevekben a kisfilmes formátumba átszámolt gyújtótávolság értékek is szerepelnek.

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!